Дитинство під кайфом: як у Львові вберегти дитину від пиятики та наркотиків

Новина - Події - Дитинство під кайфом: як у Львові вберегти дитину від пиятики та наркотиків

Новина - Події - Дитинство під кайфом: як у Львові вберегти дитину від пиятики та наркотиків

Події
04 листопада 2016 17:27

Шукаючи розради чи просто втікаючи від проблем, через брак емоцій, незвичних відчуттів, намагаючись стати своїм у новій компанії, діти привчаються до спиртного, або ж, ще гірше, починають вживати наркотики…

Раніше такі горе-розваги приписували лише дітям-підліткам, та за даними Міністерства охорони здоров’я вперше діти пробують алкоголь і наркотики у десять-дванадцять років...

Вони хочуть розважитись, а натомість роблять крок назустріч залежності. Відкривають пляшку пива, ковтають амфетамін, курять марихуану і навіть не задумуються, до чого їх це може призвести та який шкідливий вплив на їх здоров’я здійснюють їх псевдодрузі.  Згодом життя у дурмані – стає для них звичним способом життя: змінюється лише кількість зажитих пігулок, випитих пляшок та днів, які взагалі не пам’ятають, бо перебрали. Переходять від слабоалкогольних напоїв до горілки, від травки до ін’єкцій… Сумно це все, адже це діти – за ними майбутнє – світле, радісне мало б бути, а не під кайфом чи градусом.

Попри те, що алкоголь заборонено продавати неповнолітнім,  а після 22.00 і всім загалом – діти вживають спиртне. Хтось та й продає це їм. Мабуть у кожному районі Львова та області є кіоск, де можна купити алкоголь всім і у будь-який час доби – це не новина, і діти про такі “точки” знають, тож ходять туди, в народі кажуть, як по свячену воду. А насправді – за випивкою.

Ще у вересні правоохоронці Львівщини повідомили про факт, коли під час навчального процесу троє десятикласників та дев’ятикласник однієї зі шкіл Сколівського району отруїлися спиртними напоями, які придбали у продуктовому магазині неподалік школи.

А цього тижня у Червонограді 15-річний хлопець отруївся cпиртним – його госпіталізували у реанімаційне відділення. Наразі правоохоронці вирішують питання про притягнення батьків неповнолітніх до відповідальності за ст.184 КУпАП (Невиконання батьками або особами, що їх замінюють, обов’язків щодо виховання дітей)…

Та й з наркотиками ситуація невтішна –  на початку жовтня у Львові дитина у дитсадочку(!) знайшла ВІЛ-інфікований шприц і вкололась ним. А от реклама сайту, де можна без проблем придбати наркотики у жовтні з’явилась на стінах львівських дитсадочків, шкіл, на зупинках громадського транспорту. А тим часом батьки відкладають розмову з дітьми про шкідливість вживання алкоголю, наркотичних речовин “на потім”, у школі ж думаю, що з дітьми про це повинні говорити батьки. На державному рівні нічого не приймається, аби зарадити проблемі. А от міська влада надіється, у свою чергу, на поліцію, а правоохоронці – на місцеву владу. Замкнене коло, а як результат – п’яні і задурманені діти.


Починають із травки, закінчують ін’єкціями


Зі слів головного нарколога Львівщини Мирослави Кабанчик, зараз на обліку у наркологічному диспансері стоїть 31 підліток.

“Із 31 підлітка – п’ять, які вживають важчі наркотики, а не амфітаміни. І також один стоїть на диспансерному обліку. Втім ця статистика – це державна статистика, а отже, недосконала. Це ті неповнолітні, які попали в наше поле зору, а це може статись двома шляхами: або їх за руку привели батьки, або ж їх затримали правоохоронні органи. Насправді, підозрюю, цифри набагато більші, – зауважує Мирослава Кабанчик. – До прикладу, ніхто за три роки із правоохоронців не привів нам жодної дитини. За три, наголошую, роки! То як вони працюють?! А батьки, в силу менталітету, бояться звертатись до нарколога, тому що це облік, а вони переживають за майбутнє дитини тощо”.

Співрозмовниця каже, що саме через те навіть діти, які були затримані за хуліганські дії в стані алкогольного сп’яніння і з гострою інтоксикацією – у коматозних станах внаслідок вживання наркотиків чи спиртного – не попадають на облік, бо наркологи  не мають права без дозволу батьків спілкуватись із тією дитиною.

“Наша медсестра чи лікар приходить додому до дитини, і в кращому випадку її випроваджують з дому,  не дають дозволу спілкуватись із дитиною. У нас дуже недосконала нормативно-правова база – добровільне лікування. А тому маємо те, що маємо”, – каже Мирослава Кабанчик.

Головний нарколог Львівської області розказала “Пошті” про те, які наркотики популярні серед підлітків.

“Всі діти починають зараз із так званих клубних наркотиків, тобто психостимуляторів. Якщо раніше для Львівщини було характерне вживання опіоїдів, то зараз це не так. Сьогодні насправді весь світ і Україна також вживають синтетичні наркотики. Наркотики і без того шкідливі, а синтетичні ще й страшенно токсинами б’ють по печінці та  підшлунковій, а також впливають на центральну нервову систему. Від них дуже швидко виникає залежність – приблизно вже на другий-третій раз вживання. До таких психостимуляторів належать канабіноїди – травка, марихуана, а їх синтетичний аналог – це спайс.   Ну і також амфетаміни, метамфітаміни – група “клубних” наркотиків. Вночі треба не спати, треба бути у формі, тому діти це і вживають. Ці наркотики продають у розважальних закладах. Дехто починає із галюциногенів чи з ЛСД – це так звані марки, які лижуть і після цього “вставляє””, – зазначає “Пошті” Мирослава Кабанчик.

З її слів, зазвичай вживати наркотики починають не з ін’єкцій.

“Підсідають” на наркотики переважно через пігулки, куріння, нюхання тощо. Спочатку вони вживають тільки по п’ятницях, коли в клубах відпочивають, потім два рази на тиждень, а потім все частіше і частіше. Може і до голки дійти…”, – акцентує головний нарколог області.


фото:blogspot.com


(Не)дитячий “відпочинок”


Правоохоронці, які працюють з дітьми, кажуть, що у дитячих проблем зовсім не “дитяче” обличчя, яке базується на алкоголізмі, тютюнокуріння, наркоманії. Власне ці три проблеми є дуже актуальними, зазначає “Пошті” Віктор Новачук, начальник сектору ювенальної превенції ГУ НП у Львівській області.

“Офіційна статистика, яка подається на широкий загал, не завжди є об’єктивною. Це, перш за все, пов’язано з тим, що не завжди працівники поліції мають змогу виявити такі факти, а громадяни, які бачать, що діти розпивають спиртні напої чи викурюють тютюнові вироби не завжди звертаються на “102”. Лише упродовж цього року до адміністративної відповідальності за ст. 178 КУпАП (розпивання спиртних напоїв у громадському місці) притягнуто 48 неповнолітніх осіб, 20 – за доведення неповнолітніх до стану алкогольного сп’яніння (ст. 180 КУпАП) та 624 особи – за невиконання обов’язків з виховання своїх дітей (ст. 184 КУпАП)”, – зазначає Віктор Новачук.

З його слів, важливий момент і законодавство, яке забороняє встановлювати дитині діагноз і ставити її на облік без згоди батьків. Ситуацію загострює те, що діти ніколи самі не звертаються по допомогу із подібними проблемами.

“В області ведеться тісна співпраця навчальних закладів і поліції. Та вчителі чи вихователі не завжди беруться повідомляти про такі факти у поліцію. У кожній школі сьогодні є така група ризику, але про це чомусь прийнято мовчати. Для них – це питання репутації. Тому часто про факти зловживання спиртним ми дізнаємося із медичних закладів, куди потрапляють діти із алкогольним та наркотичним сп’янінням. Таких випадків у 2016-ому у Львові офіційно зареєстровано вісім”, – пояснює “Пошті” Віктор Новачук.

Зі слів Павла Лихача, старшого інспектора сектору регіональної превенції ГУ Національної поліції Львівщини, у разі виявлення факту вживання наркотиків відповідають усі – як споживачі наркотиків, так і продавці.

“Передбачено покарання за зберігання наркотичної речовини (тут до уваги береться вага речовини). Наприклад, за  зберігання наркотичних речовин у малій кількості за ст. 44 КК України, передбачено штраф. За зберігання наркотичної речовини у достатній кількості, передбачено відповідальність за ст. 309 КК України. А збут наркотичної речовини, що включає продаж, зберігання, пригощання  – це уже ст. 307 КК України, що передбачає більш суворе покарання, ніж у попередніх двох статтях – позбавлення волі”, – додає співрозмовник.


Торгівля спиртним після 22.00 продовжується…


У Львові вже кілька років поспіль, згідно з рішення міськради, заборонили продаж спиртного в нічний час (після 22.00). На жаль, і досі не всі дотримуються цього правила – купити спиртні напої вночі у Львові аж ніяк не проблема. На горе-точки скаржаться обурені люди, яким “пощастило” жити по сусідству із такими кіосками.

У квітні 2016-го гостем редакції “Пошти” був міський голова Львова Андрій Садовий і на запитання журналістів, як думає надалі боротися з нагальною проблемою продажу спиртного в нічний час, адже людям, які живуть поблизу таких торгових закладів, вже уривається терпець і це неподобство варто врешті-решт припинити, він відповів: “Є повна відсутність взаємодії на законодавчому рівні між поліцією та органами місцевого самоврядування: держава категорично боїться дати повноваження органам місцевого самоврядування. Ми не маємо права наказувати та звільняти тих працівників правопорядку, які не виконують свою роботу якісно. Певен: те, що стосується управління в місті, має бути підпорядковане місту. Ані я, ані будь-який працівник міськради не може прийти і виписати штраф, якщо йдеться про продаж спиртного в нічний час. Це можуть зробити лише органи правопорядку, але не завше це роблять. Чому? Бо багато таких крамниць у власності колишніх працівників міліції. І правоохоронці це чудово знають. Тому активна громадська позиція і громадський тиск змінять ситуацію. Сподіваюся, нова патрульна поліція буде працювати активніше”…

Павло Лихач каже “Пошті”, що в області і досі загальної заборони на продаж спиртного в нічний час немає. Це питання радше порушується місцевими радами.

“За дев’ять місяців 2016-го складено 145 протоколів за продаж спиртного у заборонений час у Львові. З яких 17 випадків – це продаж дітям. За реалізацію дітям алкогольних напоїв сума штрафу горе-продавцю теж коливається у межах 670-1850 грн. Окрім цього, фіскальна інспекція накладає штраф на суб’єкта господарської діяльності – це 6800 гривень і позбавлення ліцензії”, – пояснює Павло Лихач.


фото: dneprovec.by


Купити наркотик – не проблема!


Близько двох тижнів тому львів’яни спостерігали у місті написи кольоровою фарбою із рекламою сайту, де можна двома кліками придбати наркотик. Днями такі написи з’явилися  у центральній частині міста, знову-таки, на зупинках громадського транспорту, парканах тощо. У правоохоронних органах кажуть “Пошті”, що про такі факти знають, і уже ведеться кримінальне провадження та проводиться експертиза.

“Знаю, що львівські журналісти провели експеримент, де через вказану адресу сайту їм вдалось зробити покупку певної речовини.  Наразі експерти з’ясовують вміст упаковки, а поліція натомість вивчає підозрілий сайт”, – зазначає Павло Лихач.

У міськраді теж про цю проблему знають, втім, тут надіються на сумлінну роботу правоохоронних органів. Зі свого боку, мерія надала певні вказівки райадміністраціям, щоб прибрали усю рекламу наркотиків у місті.

“Не пригадую раніше подібної реклами у місті. За останні два роки – це перший прояв реклами такого характеру. Представники райадміністрацій у цій ситуації оперативно зреагували, замалювавши ці надписи. Окрім того, на останній сесії міськради це питання порушували. Ця реклама – це сигнал для батьків, які повинні з дітьми проговорювати негативні явища”, – каже “Пошті” Володимир Шнайдер, начальник управління молоді, сім’ї та спорту Львівської міськради.


Вчасно попередити – значить врятувати!


Часто батьки не знають, як правильно пояснити дитині, що спиртне чи наркотики – це отрута, яка викликає залежність. “Пошта” спитала поради в Ольги Конюх, практичного психолога, завідувача психологічної служби Львівського нацуніверситету ім. І. Франка.

“У першу чергу в самих батьків повинне бути чітко сформоване ставлення до алкоголю та наркотиків, адже, якщо дитина спостерігає за щотижневими “п’янками”, а пізніше батько чи мати садять своє чадо навпроти і розповідають, що алкоголь – це погано, то такі розмови  залишаються лише словами. Не потрібно навмисно вести виховні бесіди, важливо просто розмовляти зі своєю дитиною про усе, що її цікавить, слухати її думку, пояснювати та аргументувати свою. Роз’яснити, що таке залежність і чому це так небезпечно, що зловживають алкоголем та приймають наркотики люди, які здебільшого самотні і нещасливі, зрештою запропонувати альтернативу, допомогти дитині знайти власні зацікавлення та навчити вирішувати проблеми, а не втікати від них”, – пояснила Ольга Конюх.

Вона також наголошує, що починати розмовляти із дитиною про шкідливість вживання спиртного, наркотичних речовин треба з раннього віку, а не тоді, коли дітворі про це розкажуть на вулиці чи в школі.

“Діти активно цікавляться світом довкола, і найкраще, коли батьки будуть пояснювати їм про шкоду спиртного і наркотиків із доволі раннього віку – тобто, якщо у дитини виникають питання, то це із п’яти-шести років, а от у вісім-дев’ять років  вже потрібно самому піднімати цю тему. Наприклад, при перегляді фільмів, або ж коли дитина зіткнулась із цим у житті. Пояснювати треба у доступний спосіб, на прикладах ситуацій”, – запевняє психолог.

На думку Ольги Конюх, діти, які ростуть, як то кажуть, як билини в полі, залишені самі на себе, якими не опікуються та про яких не турбуються, частіше схильні до девіантної поведінки – попадають у погані компанії, вживають спиртне та наркотики.

“Однак це не завжди саме діти із неблагополучних сімей. Дитина, батьки якої не цікавляться її життям, або ж навпаки – її занадто контролюють і не враховують побажань вже не малої дитини-підлітка, може таким чином шукати середовище, в якому почуватиметься потрібною та значимою. А от, щоб її у цьому середовищі прийняли за свою, може почати вживати психоактивні речовини, якщо у компанії так прийнято, – наголошує психолог Ольга Конюх. – Бажання продемонструвати свою дорослість, вийти з-під батьківського контролю, бути своїм серед однолітків – часто є причинами підліткових проблем, навіть якщо сім’я хороша”.

Часто батьки ще зовсім малій дитині дозволяють два грами вина до столу чи трохи пива, пропонують вмочити пальчика у келих із випивкою, мовляв, “мають пити десь у кущах, то нехай краще біля нас спробують”. Та от чи правильно це?

“Заборонений плід завжди солодший, тому якщо батьки самі вживають алкоголь із розумом, вони можуть таким чином прищеплювати дитині культуру споживання спиртного, тобто пояснювати, що ми п’ємо вино для того, щоб насолодитись смаком, але аж ніяк не для того, щоб сп’яніти. Однак краще навіть слабкі алкогольні напої розводити водою, адже дитячий організм більш чутливий. Однак, якщо у сім’ї є або були люди, які мали проблеми із спитрним, то від такої практики краще відмовитись”, – акцентує Ольга Конюх.


Як визначити, чи вживає дитина наркотики?


Головний нарколог Львівщини Мирослава Кабанчик акцентує: для того, щоб визначити, що дитина вживає наркотики, треба, щоб батьки її добре знали, прослідкували, яка вона була, бо при вживанні наркотиків дитина міняється. 

“Найчастіше під наркотичну залежність потрапляють діти пубертатного періоду. Якщо раніше це були діти 14 – 16 років, то тепер – це 12-ти і 13-річні. У них відбувається гормональна перебудова організму, змінюються цінності і пріоритети, діти легко потрапляють під чийсь вплив. Найчастіше у цьому віці діти починають пити пиво і курити марихуану. Тому батькам дуже важливо не пропустити період дорослішання їхніх дітей”, –  зазначила Мирослава Кабанчик.

 З її слів, дитина, яка вживає наркотики, стає дуже нервовою і легко збудливою, або ж сонливою, зранку її неможливо добудитись, а вночі не може заснути. Тоді в дитини поріг подразнення стає зовсім низьким, ось сказала мама якесь слово, а дитина має дуже бурхливу реакцію на це, чи коли батьки розмовляють з дитиною, а вона просто їх не чує. Також такі діти можуть їсти непомірно багато солодкого, мають розширені зіниці.  

“Про вживання наркотиків може свідчити різка зміна поведінки у дитини: вона була пунктуальна – тепер приходить додому пізно, була доброю – тепер агресивно налаштована, мала добрий апетит – його втратила, нормально вставала в школу чи інститут – стала прогулювати”, – каже співрозмовниця.

 Набагато дієвішим методом визначення того, чи дитина вживає наркотики, є придбання в аптеці спеціальної тест-смужки. Вони є різні – однопанельні (для одного виду наркотика), п’яти- та десятипанельні. В інструкції чітко прописано метод визначення в домашніх умовах. У дитини потрібно взяти сечу. Тут важливо, щоб усе відбувалося у присутності батьків, адже діти здатні її замінити чи розбавити. Уже через чотири хвилини батьки отримають результат. При позитивному тесті потрібно відразу ж звернутися до нарколога.


“10-12-річні вже по декілька разів були в алкогольному чи наркотичному сп’янінні…”


Назар Корман, президент благодійного фонду “Шлях любові”, – про масштабність вживання підлітками алкоголю і наркотиків в Україні та де шукати допомоги батькам, діти яких вибрали неправильний шлях
 

– Скажіть, будь ласка, на скільки гостро сьогодні в Україні стоїть питання популярності серед дітей алкоголю і наркотиків?

– В Україні сьогодні близько 1,5 млн наркоманів, iз них – лише 180 тис. офіційно зареєстровано. А все тому, що дуже багато наркоманів відмовляється стати на медоблік. За останніми даними, 90% перших проб наркотичних речовин припадає на підлітковий вік. Також в Україні почастішали випадки вживання наркотичних та інших психоактивних засобів дітьми 10-12 років.

За останніми даними Міністерства охорони здоров’я України, за останнє десятиріччя частка наркоманів серед школярів та студентів зросла в шість-вісім разів; смертність від наркотиків серед них за цей час збільшилася в сорок разів.

Якщо ще десять років тому перші проби алкоголю і зрідка наркотичних речовин припадали на вік 15-16 років (10-11клас), то сьогодні діти у віці 10-12 років (5-7клас) вже по декілька разів перебували в алкогольному чи наркотичному сп’янінні.

– На початку жовтня у Львові дитина вкололась ВІЛ-інфікованим шприцом… Згодом на Левандівці на будівлях шкіл, садочків, кіосків, на зупинках – з’явились написи із рекламою сайтів, на яких можна одним кліком купити наркотики. Проблема, яка здавалося б, дуже далеко, насправді дуже близько. Бо, як то кажуть, навіть негативна реклама – також реклама…

–  З цим мають боротися  комунальні служби, керівництва шкіл і дитсадків та поліція, яка, на жаль, сьогодні не має інструментів для ефективної боротьби із таким бізнесом.

–  Що, на ваш погляд, потрібно негайно запроваджувати в Україні, аби діти почали менше вживати наркотиків та алкоголю?

– Робота з профілактики залежностей в Україні сьогодні на дуже низькому рівні. У програмах навчальних закладів немає жодного слова про алкоголь та наркотики. У зв’язку із зростаючими темпами поширення проблеми залежності підлітків від наркотиків та алкоголю у нашій країні, програми профілактики адиктивної поведінки повинні впроваджуватися самою державою.

Такі програми мають бути відповідно підібрані для кожної вікової категорії індивідуально. Для діток у віці 5-9 років, вважаю, що найефективнішим методом профілактики є метод казкотерапії, який стартував в Україні, зокрема у Львові.

Суть проекту полягає у тому, щоб провести масштабну профілактику наркоманії, алкоголізму у дітей дошкільного та молодшого шкільного віку. Використовуючи метод казкотерапії, можемо допомогти дитині прожити багато ситуацій, з аналогами яких вона зіткнеться в дорослому житті, але головне – застерегти від вживання наркотичних речовин. Проект охопить п’ять найбільших міст України – 120 шкіл та 30 дитячих садків (19 500 дітей та їх сімей). Діткам прочитають  та інсценують разом із ними три терапевтичні казки: “Казка про втрачену радість”, “Кросівка і шльопанець”, “ПоМірна казка”.

Що стосується учнів старших класів – це б мали бути спеціальні лекції, що ознайомлювали б їх  із проблемою залежності, її наслідками і допомагали їм ставити перед собою правильні цілі в житті..

– Порадьте, будь ласка, куди звертатись батькам, якщо їхня дитина таки “підсіла” на наркотики чи почала зловживати алкоголем?

– В Україні працює досить багато центрів реабілітації, які декларують професійне надання допомоги людям, що страждають на алкогольну, наркотичну залежності. На жаль, у цій сфері є багато випадків шахрайства. У результаті такої ситуації рідні та близькі, що віддали останні кошти, зневірюються у дієвості такого лікування, а сам залежний втрачає шанс почати нове життя.

І тому, аби хоч якось почати змінювати таку ситуацію в Україні та допомагати рідним та близьким залежного у боротьбі з цією недугою, благодійний фонд “Шлях любові” разом з ГО “Принцип свідомості” створили перший в Україні, безкоштовний консультаційний центр допомоги залежним та їх родинам, який  вже почав роботу у Львові.

У центр можуть звернутись люди, що страждають від залежності, їх рідні та близькі, які разом із ними потерпають від цієї хвороби та шукають вихід. Разом із фахівцями консультаційного центру вони зможуть більш глибше зазирнути у суть їхньої проблеми та вибудувати алгоритм послідовних дій та заходів для виходу з цієї ситуації. Звернутись та записатись на консультацію можна за номерами телефонів: 0 800 300 121 (у межах України дзвінки безкоштовні) та за номером (032) 242-12-21. Безкоштовний прийом за адресою: м. Львів, вул. Ш. Руставелі, 7, каб. 220.

Джерело: Пошта

Дивись ще: 

Гучна справа: стало відомо де у Львові працював бордель на 50 повій

Нові робочі місця: Порошенко відкрив на Львівщині новий завод

З висоти пташиного польоту: львів'янин показав красу Личаківського кладовища

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах