Підрив пам'тника загиблим полякам на Львівщині: відкрито справу

Новина - Події - Підрив пам'тника загиблим полякам на Львівщині: відкрито справу

Новина - Події - Підрив пам'тника загиблим полякам на Львівщині: відкрито справу

Події
10 сiчня 2017 17:45

Міністерство закордонних справ Польщі вимагає негайних дій у зв’язку зі знищенням пам’ятника убитим у 1944 році полякам у Гуті-Пеняцькій на території нинішньої Львівської області. Про це повідомила речник МЗС Польщі Йоанна Вайда, передає УНН з посиланням на Польське радіо.

Нагадаємо: На Львівщині підірвали пам'ятник вбитим нацистами полякам

Зі слів речниці, МЗС Польщі вимагає від української сторони уважного вивчення справи, пошуку винних та їхнього покарання. Спеціальну ноту в цій справі надіслало посольство Польщі у Києві, додали у польському дипвідомстві.

У ноті наголошено, що подібні інциденти мають бути з’ясовані, а винуватці повинні понести покарання. Як підкреслено, такі дії становлять загрозу для польсько-українських взаємин. "Українська влада сприйняла інцидент дуже серйозно", - зауважила речниця дипломатичного відомства Польщі.

Створено спеціальну оперативну групу, яка розслідує справу. На місці скоєння акту вандалізму ведуться слідчі заходи. Місцева влада повідомила представників польського консульства, що цей інцидент спрямований як проти поляків, так і проти українців.


Відкрито справу


Поліцейські відкрили кримінальне провадження за фактом пошкодження пам’ятного знаку жертвам трагічних подій 1944 року в селі Гута Пеняцька на Львівщині. Про це УНН повідомили в прес-службі поліції Львівської області.

Кримінальне провадження розпочато за ч.3 ст.161 (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або релігійних переконань) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає покарання — від п’яти до восьми років позбавлення волі.

На місці події працюють вибухотехніки та слідчо-оперативна група. Правоохоронці проводять першочергові оперативні заходи та з’ясовують коли саме і в який спосіб пошкоджено пам’ятник, а також причетних до цього осіб.

Нагадаємо, Нагадаємо: Пам’ятник полякам, вбитим у 1944 році, в селі Гута-Пеняцька на території Львівської області зруйнували, знявши процес на відео. Згодом ролик з’явився на YouTube.

Як повідомлялося раніше, дії злочинців, які вчинили напад на могильний комплекс цадика Нахмана в Умані, будуть кваліфікуватися за ч. 3 ст. 161 ККУ "Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії", якою передбачено покарання у виді позбавлення волі до 8 років.

В Умані був скоєний напад на синагогу, розташовану на могилі цадика Нахмана. Невідомі облили синагогу червоною фарбою і кинули в будівлю свинячу голову.


РосЗМІ повідомили про вандалізм під Львовом раніше за саму подію

Зазначається, що інформація про цю подію вперше з'явилася у російському інформагентстві Regnum, а також у проросійських українських виданнях. До того ж, перші повідомлення з`явилися ще надвечір 9 січня, хоча, за даними місцевої влади, пам’ятник пошкодили в ніч на 10 січня. Відео з розмальованим націоналістичною символікою монументом залили у новостворений профіль на YouTube.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах