Що це таке: у Львові починається сезонна дератизація

Новина - Події - Що це таке: у Львові починається сезонна дератизація

Новина - Події - Що це таке: у Львові починається сезонна дератизація

Події
06 березня 2017 09:55

У Львові розпочали щорічну дератизацію, яка триватиме до 8 квітня. Процедури дезінфекції та дератизації у Львові викликають багато запитань у мешканців і, зокрема, у власників тварин. Чи використовують при цих процедурах шкідливі препарати і хто від них може постраждати, а також на багато інших важливих та корисних запитань відповів Роман Добуш, директор обласного комунального підприємства Львівської обласної ради "Профілактична дезінфекція".


У чому полягає робота вашого підприємства?


Наше підприємство є правонаступником Львівської обласної санітарно-епідеміологіної служби. У нашій структурі працюють спеціалісти вищої категорії –  лікарі-дезінфектори з вищою медичною освітою. І цього року ми ввели в штат лікаря з якості дезінфекції, в обов’язки якого входить організація дезінфекції (технічна частина), підбір отрутопринад та контроль за якістю дезінфекції. Оскільки ми проводимо заходи і в закладах харчування, в дитячих дошкільних закладах, це вимагає постійної уваги за якістю дезінфекції та підбором препаратів, що не є шкідливими для людей і домашніх тварин.

Ми працюємо з комунальними підприємствами як міста Львова, так і з районами області, а також з приватним сектором.


Які препарати ви використовуєте для дератизації?


Зараз ми використовуємо препарати VI групи токсичності, які не мають прямого токсичного впливу на організм людини та інших живих організмів. Це препарати на основі зернової чи тістової приманки або ж у парафінових гранулах, які розкладаються не на відкритих майданчиках, а на закритих для доступу майданчиках. При чому, це майданчики закриті для доступу як людей так і тварин.

Не виключаю, що коти і собаки можуть потрапляти у такі приміщення. Але кота чи собаку неможливо змусити з’їсти парафінову свічку чи зерно.Зараз заборонені ті отрути, про які часом некомпетентно розповідають у новинах, що вранці тварина щось з’Їла, а увечері їй погано. Препарати, які використовуються для дератизації у Львові, діють на організм гризунів упродовж 4-5 днів. Раптової дії вони не мають. Препарати ціано- та аміаковмісні, які діють миттєво, заборонені для використання у нашій роботі уже понад 10 років. Ми використовуємо тільки ті препарати на які є дозвіл міністерства охорони здоров’я України.

Але крім комунального підприємства є багато приватних підприємств, які проводять дератизацію. За них відповідати я не можу, але не вірю, що вони у роботі дотримувалися інших принципів, аніж ми.

Тобто ці препарати не можуть забарвлювати, наприклад, сніг у рожевий колір. Про це багато говорили у соцмережах в контексті отруєння тварин?

Ні, матеріали парафінові чи зернові не мають таких властивостей, аби забарвлювати сніг у рожевий колір. До того ж, дератизація починається лише 1 березня.


Скільки часу триватиме дератизація?


До 8 квітня включно, тобто на час підготовки міста до весняних свят. Перед початком цієї процедури ми робимо інструктаж для комунальних підприємств міста. Також ми працюємо з приватним сектором, мешканці також можуть до нас звертатися.

Крім того, ми проводимо інформаційну роботу – інформуємо людей про поширення лептоспірозу (який переносять щурі) та засоби запобігання цьому захворюванню.

Нагадаємо, раніше через активне обговорення у соцмережах та медіа теми отруєнь тварин у Львові, ЛКП "Лев" подало до лабораторії кілька зразків матеріалів, зокрема, рожевого снігу. Лабораторія не виявила отруйних чи токсичних речовин.

Дивись ще: 

Дізнайся: які дороги лататимуть у Львові цьогоріч

Вибух в шахті на Львівщині: щонайменше вісім загиблих (хроніка подій)

Підозрюють у корупці: СБУ та ГПУ провели обшук у львів'янина Романа Баховського

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах