Марш за права жінок: чого вимагатимуть львів'янки 8 березня

фото з сайту YouTube

фото з сайту YouTube

Події
07 березня 2017 16:53

8 березня у Львові відбудеться марш за права жінок. ІА Дивись.info розпитала в організаторів, чого саме вимагатимуть активістки, скільки людей вийде на вулиці та чому акція пройде саме у цей день.

8 березня у центрі Львова відбудеться марш, учасниці якого відстоюватимуть права жінок, розповіла у коментарі ІА Дивись.info розповіла одна з організаторок події, учасниця громадської організації "Феміністична майстерня" Анна Хвиль.

Активістки пройдуть вулицями міста вже вдруге. Перший раз подібна акція відбулася у 2015 році під назвою "Менше квітів — більше прав".

Цього року ми концентруємося на різних аспектах прав жінок і взагалі ідей свободи, рівності, підтримки, солідарності. Для нас фемінізм — це права жінок, а також спроба побудувати суспільство, яке базується на взаємопідтримці, а не на конкуренції. Ми будемо виступати з різними гаслами. До прикладу, сьогодні різниця за однаково виконану роботу між жінками і чоловіками становить в Україні 30%. Ми вважаємо, що це має бути змінено. Так само ми знаємо, що в Україні дуже багато жінок страждають від домашнього насильства.  І за статистикою це кожна 4 жінка. Попри те у нас досі не ратифіковано Стамбульську конвенцію, яка має протидіяти таким випадкам. І щодо сексуального насилля у нас дуже неефективне законодавство, бо покарання за зґвалтування є меншим, ніж покарання за носіння одного граму марихуани", — каже Анна Хвиль.

Активістка наголошує, що окрім цих проблем, 8 березня жінки виступатимуть проти сексизму.

Нам приємно, що цього року ми приєдналися до Міжнародного жіночого с трайку, який відбудеться у 46 країнах. Є різні вимоги , залежно від країн, але загалом вони перегукуються з ситуацією в Україні.

Увечері ж "Феміністична майстерня" планує провести вечірку, де будуть грати дівчата-діджейки, бо, за словами Анни Хвиль, ситуація з нерівністю помітна і в електронній музиці, де більшість музикантів, які досягають високого рівня, це чоловіки.

"Ми віримо, що для того, аби здобувати перемоги, треба вміти радіти. Тому запрошуємо усіх об’єднатися у протестному феміністичному танці", — додає організаторка.

Сьогодні "Феміністична майстерня" розраховує, що на марш вийдуть близько 100 людей.

Активістка каже, що вони прив’язали цю акцію не до 8 березня, як до свята, коли жінці прийнято дарувати пилосос, а до 8 березня — як дня боротьби за права жінок.

За словами Анни Хвиль нині в Україні потрібно повернути первинне значення 8 березня. І наше суспільство потрохи наближається до цього.

Дивись ще:

8 березня у Львові: як працюватимуть банки та держустанови

Дізнайся: як відзначатимуть Шевченківські дні у Львові

Дочекались: у Львові взялись за реставрацію найбільшого костелу

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах