Гуляємо парками Львова: ТОП-16 зелених локацій

Новина - Події - Гуляємо парками Львова: ТОП-16 зелених локацій

Новина - Події - Гуляємо парками Львова: ТОП-16 зелених локацій

Події
06 квiтня 2017 13:10

Тривають роботи з впорядкування вулиць та парків міста Львова після зимового періоду. Як повідомили у ЛКП "Зелений Львів", зараз активні роботи проводять у Стрийському парку.

"Ми вивозимо листя та ремонтуємо лавки у парках. Після цього плануємо фарбувати їх. Ми завершили ремонт лавок у парку імені Івана Франка, на сьогоднішній день ремонтуємо у Стрийському парку. До Великодня ми плануємо завершити ремонт усіх лавок, що перебувають у підпорядкуванні ЛКП "Зелений Львів", - зазначив директор ЛКП "Зелений Львів" Богдан Москвяк.

У зв'язку з початком сезона прогулянок, VG Львів підготував цікаву добірку парків та зелених зон міста. Запам’ятовуйте маршрут та насолоджуйтесь природою та свіжим повітрям посеред гамірного міста. 


1. Парк „Грабовий гай”


Оригінальності парку надають два озера, вкриті очеретом. Саме ці озера приваблюють велику кількість різноманітних птахів. Насамперед це дикі качки – крижні. Які постійно гніздяться в парку, і кожен рік тут буває 8 – 12 каченят. Селезнів, водяних курочок, болотяних очеретянок теж можна побачити тут. Цей парк цікавий і тим, що складається з окремих угрупувань дерев. Тут є березовий гай, буковий, модриновий і звичайно грабовий.

Фото: www.kolesovitriv.lviv.ua

Фото: www.kolesovitriv.lviv.ua


2. Парк „Горіховий гай”


Розташований неподалік парку „Грабовий гай”. Назва пішла від того що більшість дерев це лісовий горіх, що росте на крутих схилах.

Фото: mapia.ua

Фото: mapia.ua


3. Стрийський парк


Найкрасивіший і найбільший парк у Львові. У 1876-77 рр. досвідчений садівник Арнольд Рерінг виконав проектні роботи. У 1879 р. було розпочато впорядкування парку. До відкриття Крайової виставки у 1894 р. був сформований парковий ансамбль: нижній з декоративними рослинами, верхня тераса – з виставочними павільйонами.

Лебединий ставок в партері, оранжерея з тропічними рослинами, оригінальні декоративні рослини (понад 260 видів) є привабливими у парку.

Фото: uk.wikipedia.org

Фото: uk.wikipedia.org


4. Парк культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького


На місці популярного в давнину Пелчинського ставу, де були військові купальні  можна було поїздити верхи, порибалити, подивитись військові ігри, взимку покататись на ковзанці. Із розбудовою міста на початку ХХ ст. став висох і у 1951-52 рр. впорядковано прилеглі території, лісок, в якому розмістились виставочні павільйони та на відкритих схилах і терасах висаджені групи дерев. Збудовано Зелений театр, естрадні майданчики, кінотеатр, ресторан, спортивний зал. В 1968 р. відкрито стадіон.

Зараз парк насичений різноманітними атракціонами для дорослих та дітей. Існують кав’ярні та культурний центр „Романтик”.

Фото: lviv.nezabarom.ua

Фото: lviv.nezabarom.ua


5. Парк „Залізна вода”


Закладений у 1905 році на схилах яру ріки Полтви. Площа 19.5 га. Вихід на поверхню мергелів, які зумовлюють появу чисельних джерел. Наявність у джерельних водах заліза і дала своєрідну назву цій місцевості.

Фото: commons.wikimedia.org

Фото: commons.wikimedia.org


6. Снопківський парк


Стара назва парку „Дружба”, однойменну назву мав стадіон (з 1990р. – стадіон Україна). Був розбитий на місці глиняних кар’єрів у 1959 – 1963 рр. і займає площу 60 га. Мережа алей і доріжок прокладена з таким розрахунком, щоб краще розкрити характерні краєвиди парку, а також домогтися максимальної пропускної спроможності під час масового відвідування найбільшого стадіону міста, який розташований у центральній частині парку і розрахований на 30 тисяч місць.

Фото: wikimedia.org

Фото: wikimedia.org


7. Парк „Погулянка”


Перша згадка про парк з 1799 році, коли польська інтелігенція називала його лісом Венгльовського та любила прогулюватися тут. Занепала Погулянка в часи першої світової війни. В 1940 році виник задум створити на Погулянці міський парк культури і відпочинку.

А в 1962 році спроектовано лісопарк Погулянка (автор С. Колодяжний). Це перший на Львівщині лісопарк. Крім гарного відпочинку для мешканців міста і гостей Погулянка є лісовою аудиторією для студентів Лісотехнічного університету. Нині парк займає 129 га.

У парку знаходиться ботанічний сад Університету ім.. І.Франка, площею16,5 га. З кількома оранжереями тропічних і субтропічних рослин. На території лісопарку зберігся грот-водозабірник, звідки поступала джерельна вода водогоном до центра міста.

Фото: matvey.kiev.ua

Фото: matvey.kiev.ua


8. Личаківський парк


Парк площею закладено в 1894 році. У 1905 році споруджено пам’ятник польському національному героєві Бартошу Гловацькому. Меморіальний комплекс Пагорб Слави, присвячений радянським воїнам, закладений у повоєнні роки в регулярному стилі. Зараз площа парку становить 12.36 га.

Фото: lviv.nezabarom.ua

Фото: lviv.nezabarom.ua


9. Парк „Знесіння”


Знесіння – це зелений масив Львова, в якому дивно перемішались приміська оселя, дачні ділянки, промислові підприємства, архітектурні пам’ятки, кладовище, місця відпочинку, потічки і озерця, дикі стежки і асфальтовані доріжки. Водночас, це один з найдавніших, з багатим історичним минулим і унікальним з природної точки зору куточок міста. Тут виявлено найдавніші сліди наших предків. Крім свідчень про поселення з IV – II ст. до н.е. тут збереглися цінні археологічні пам’ятки, зокрема, сліди оборонного городища та капища на горі Баба (ІХ ст.), городища на Світовидовому полі (Х-ХІ ст.), фундамент оборонної вежі (ХІІІ ст.).

На території Знесіння збереглись давні архітектурні пам’ятки — костел св. Войцеха (XVI ст.), церква Вознесіння (XVI – ХХ ст..)

Цей лісопарк займає перше місце у Львові за різноманіттям і багатством флори і фауни. У східній частині Знесіння на г.Хомець (306 м) — єдиний на Західній Україні острівець природної степової рослинності.

Унікальний музей народної архітектури і побуту з північного боку межує з балками і ярами, де зосереджені найбільш цікаві представники фауни.

Фото: commons.wikimedia.org

Фото: commons.wikimedia.org


10. Парк „Високий замок”


Парк „Високий замок”, що велично височіє над віковічним Львовом, поєднує в собі старовину із сучасністю. Закладений він у 1838 році на ділянці двох гір – Княжої і Замкової та видолинку, що їх з’єднує. Княжа гора була облюбована князем Данилом Романовичем для свого західного форпосту (ХІІІ ст.).

Збереглись залишки мурів замку, який втративши своє оборонне значення поступово руйнується.

В парку гарний сад який налічує понад 45 видів деревних і чагарникових порід. Пам’ятник-камінь козацькому полковникові Максиму Кривоносу, грот – альтанка із двома кам’яними левами перенесеними сюди в 1874 році від міської ратуші. В кінці ХІХ століття насипаний копець (зараз оглядовий майданчик), з якого видно панораму Львова (висота 411 м). Телевізійна вежа.

Фото: rus-img.com

Фото: rus-img.com


11. Губернаторські вали


Сквер „На Губернаторських валах” закладений у 1816р. на місці розритих оборонних насипів. Під час ліквідації оборонних укріплень рів засипали грунтом з верхньої частини валу. Так в кінці 18 ст. утворилася нова вулиця На Валі, тепер Підвальна. У 1821р. губернський радник Райценгайм запропонував місту насадити на колишніх валах парк.

Сквер початково називався на його честь Райценгаймівкою, від моменту, коли неподалік влаштували палац губернатора Галичини, став називатися Губернаторськими Валами.

На бульварі знаходиться Порохова вежа, єдина збережена з кількох, що окремо стояли на земляних валах.

Сквер розриває подвір’я і споруда колишньої міської гімназії, що зовсім не вписується в пасмо зелених насаджень, порушуючи композиційну цілісність, утворює частинку першого зеленого кільця, зберігається як пам’ятник природи.

Фото: www.kolesovitriv.lviv.ua

Фото: www.kolesovitriv.lviv.ua


12. Гетьманські вали


У 1777р. знесено міські укріплення і на їх місці облаштовано плантації. Місце вирівняли, згодом на валі засадили дерева. З кінця 18 ст. вали стали улюбленим місцем проходів львівських елегантів.

Коли у 1887р. Полтву було взято до бетонних колекторів, розпочалися роботи по будівництву центрального бульвару. Прикрасою валів була статуя св. Михайла, яку перенесено сюди з верху королівського арсеналу. Перенесено також пам’ятник польського гетьмана Станіслава Яблоновського – звідси пішла назва Гетьманських валів. Сьогоднішній бульвар – це цілісний архітектурний комплекс. Перспективу якого замикає велична будова Львівського театру опери і балету ім. Крушельницької. Практично у центральній точці скверу величний пам’ятник українському Кобзареві Шевченкові.

 

Гуляємо парками Львова: ТОП-16 зелених локацій фото


13. Парк ім. Івана Франка


Давня назва Єзуїтський є найстарішим у Львові та в Україні.. Розташований на північно-західному узгір’ї, що підноситься над Львівською улоговиною. Площа – 11.6 га.

Заснований парк на території колишніх міських ланів наприкінці XVI століття патрицієм М. Шольц — Вольфовичем.

Збереглась дорична ротонда, чавунна ваза з барельєфами. У 1964 році встановлений пам’ятник Івану Франку.

Фото: uk.wikipedia.org

Фото: uk.wikipedia.org


14. Святоюрський сквер


У 1897р. посеред площі міський садівник Рерінг заклав сквер. Святоюрська гора (321м) відома своїми ярмарками, а також перлиною старої львівської архітектури — собором Св. Юра.

Святоюрська гора має виключне значення для вивчення історії сакрального садово-паркового мистецтва Східної Галичини. Святоюрський монастирський ансамбль кінця 18 ст. був підпорядкований єдиному замислу, виконаному в стилі бароко. В садах були дотримані основні канони, що існували в садово-парковому мистецтві по розташуванню та розплануванню барокових партерних садів.

Поруч з митрополичими палацами розкинувся монастирський сад, звідки випливав потічок Середній, який утворював невеличкий ставок, у 19 ст. потічок пересох.

Фото: galinfo.com.ua

Фото: galinfo.com.ua


15. Парк „Піщані озера”


Розташований в південно-західній частині міста між вулицями Коновальця і Чупринки. Тут колись був потік річки Сороки, яка зливаючись з річкою Пасікою на перетині теперішніх вулиць Франка та Левицького, формувала ріку Полтву. Тепер збереглись два невеликі ставки і джерельний витік Сороки, який живить більший із ставків своєю водою, а також невеликий парк, на який ведеться постійний наступ все новими забудовами. Від цих забудов постраждав і сам витік Сороки, який зараз замуровано в трубу, в нижній частині насипу.

Фото: ua-travel.info

Фото: ua-travel.info


16. Скнилівський парк


Наймолодший парк у Львові був створений студентами міста у 1980 рр. У південній частині парку вздовж потічка тягнеться алея верб, які у спекотну погоду „плачуть”, з листків падають краплі води, складається враження, що йде дощ.

Фото: lviv.ridne.net

Фото: lviv.ridne.net

 

Гуляємо парками Львова: ТОП-16 зелених локацій фото 1

За матеріалами city-adm.lviv.ua

Ще цікавинки Львова

Парки Львова: 15 цікавих фактів

Від "Віденськоі каварні" і "Кришталевої" до "Світу кави": кавові традиції Львова

Невідомий Львів: як річка Полтва зникла з вулиць міста, та стала підземною

Невідомий Львів: де "квартирувало" шляхетське казино і бордель

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах