Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям

Новина - Події - Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям

Новина - Події - Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям

Події
20 квiтня 2017 14:58

У Львові завершують реконструкцію площі Митної, ремонт якої тривав майже два роки. Усім цікаво: Як незабаром виглядатиме оновлена площа? На що пішли мільйони з міського бюджету? Наразі видно: тут замощена нова плитка із вмонтованими світильниками, запрацював пішохідний чи так званий "сухий" фонтан. Обіцяють повністю відкрити площу у травні – до Дня міста. Разом із тим, львів’яни активно обговорюють перші враження від майже завершеного ремонту. Зокрема, багато хто неприємно здивований якістю робіт. Змінена площа виглядає дуже убого.

Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям фото

Загалом у рамках реконструкції передбачалося пониження площі, заміна мереж (водопровід, каналізація, електромережі), збільшення зелених зон, замощення гранітними плитами із вмонтованими в поверхню світильниками (140 світильників), встановлення вуличних меблів, смітників, велопарковок, зупинки транспорту, влаштування "сухого" фонтану.

Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям фото 1

У 2016 році з міського бюджету розвитку на капремонт площі Митної виділили 6,078 млн грн. У 2017-му докинули ще 1 млн грн на завершення робіт. Окремо коштом бюджету здійснюється ремонт підземного переходу. Проектувальником капремонту фонтану на площі Митній є ПП "Науково-виробнича фірма Рутенія", директором якої є Ольга Криворучко – донька колишнього головного архітектора Львова Юрія Криворучка. Генеральний підрядник робіт – ТзОВ "Арка-Пік".

Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям фото 2

Львів’яни здивовані якістю укладання плитки на площі. Про це чимало відгуків у соцмережах. Мало того, що шви її не збігаються, у деяких місцях вона покладена нерівно, хитається просто під ногами. Досить дивно, на думку деяких дописувачів, виглядає новий водограй, який облаштували на місці колишнього фонтану з чашею "Хлопчик". Згори він виглядає наче величезна мокра пляма на плитці, яка втрачає свої контури, особливо у вітряну погоду. Відтак під ногами перехожих мокро, навіть, коли іти якомога подалі.

Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям фото 3

Обіцяли багато зелених насаджень на місці зрізаних дерев і навіть більше. Наразі зрозуміло: висаджені декоративні кущики та деревця дуже бідненькі. Вони якщо і зможуть захистити львів’ян від палючого сонця, то хіба через років 20-ть.

Впадає у вічі досі незавершений ремонт колишнього костелу кларисок – пам’ятки архітектури XVII століття, де зараз музей Пінзеля. Періодично повідомляється про крадіжку мідної бляхи з даху музею. На ремонт покрівлі з міського бюджету виділяли 3 млн грн ще у 2013 році. Кошти на роботи передбачалися й у наступні роки. У 2017 році управління охорони історичного середовища ЛМР отримало ще 1,6 млн грн на реставраційні роботи, однак наразі до завершення не дійшло.

Фоторепортаж: як виглядає площа Митна у Львові перед відкриттям фото 4

Громадська активістка Олеся Дацко вважає ремонт площі Митної невиправдано дорогим. 

"Є питання щодо доцільності таких видатків на ремонт площі, яка цього фактично не потребувала, в умовах, коли є набагато нагальніші потреби. Офіційно задекларували витрати у 6 млн грн. Думаю, реально сума була збільшена, бо часто мерія так робить: укладає договір за результатами тендеру на одну суму з правом її збільшення до 20%, – каже О.Дацко. – Не було нагальної потреби цю площу реставрувати. У нас є набагато більше потреб у садочках, школах, закладах дозвілля. Реставрувати площу за 6 млн грн, як на мене, – це марнотратство".

Старий фонтан "Хлопчик" на площі Митній, на думку активістки, – асоціювався з історичним Львовом. А прибравши його з площі, насправді розчистили простір для літніх майданчиків кафе й ресторанів, що розміщені поруч.

"Я вбачаю, що площу реконструюють під літні майданчики, Побачите, що дві третини будуть віддані під літні "кафешки", – переконана О.Дацко. – Це буде аналогічна ситуація, як з вул. Леся Курбаса. Її хотіли зробити пішохідною, а де-факто зробили літнім майданчиком для ресторану. Половину цієї вулиці займають столики ресторану, їм вигідно, що там не їздять машини. Для людей усе як було, так і залишилося. Облагородили вулицю міським коштом для потреб ресторану".

Найбільшим шкідництвом на площі Митній, вважає О. Дацко, є вирізання здорових дерев. "Там були великі дерева, які безжально зрізали. Ніде у світі при реконструкції площ не вирізають живі дерева, – наголошує вона.

Поки важко сказати, чи площа стане зручнішою та затишнішою для львів’ян, зазначає архітектор Іван Щурко. "Наразі так не виглядає, – каже І.Щурко та зауважує: "Дивно, що співавтор проекту з реконструкції була учасницею акції проти вирізання дерев у сквері святого Юра, де чітко звучали гасла, що здорові дерева рухати не можна, а на площі Митній чомусь були зрізані цілком здорові, гарні дерева. Виглядає сумнівно, коли таке роблять на догоду якимось авторським рішенням. Що на їх місце буде посаджено, і наскільки воно площу організує і зробить затишною – наразі складно сказати".

Окрім того, архітектор стурбований дотриманням пам’яткоохоронних норм. "У всі коментарях начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР (Лілії Онищенко, – ZIK) звучала теза, що у рамках реконструкції площі буде проведена реставрація довколишніх будівель, – зауважує І.Щурко. – Якщо взяти до уваги фасад дитячої поліклініки, якість реставрації викликає багато запитань. Мене шокувало, що були повністю замінені на пластик вікна і двері у будинку дитячої поліклініки та в будівлі колишнього монастиря кларисок, де зараз поліграфічний коледж. Якщо йдеться про реставрацію, то не може бути жодного пластику. Тим більше, що монастир кларисок – пам’ятка архітектури і частина архітектурного комплексу. Дивно це назвати реставрацією. Швидше, це нагода понищити автентичну столярку і замінити її на не конче якісний пластик".

Щодо нового фонтану, на думку І.Щурка, з такими речами можна експериментувати, шукати цікаві рішення. "Тут більше питань щодо якості та доцільності робіт – саме зараз, у такому об’ємі і такої форми", – каже він.

Ніхто не збирається відтворювати історичний контекст площі Митної, з сумом констатує доцент кафедри реставрації Інститут архітектури Львівської політехніки Василь Петрик.

"Зараз проводиться проектування і реставрація костелу кларисок. Там був цілий монастирський комплекс, котрий зараз використовується різними організаціями, включно із пивним рестораном. Історичний контекст цієї площі втрачений, і я не бачу, щоби хтось збирався його відтворювати, – зазначає В.Петрик. Науковець переконаний: реконструкцію площі слід було проводити в комплексі з реставраційними роботами колишнього монастиря і костелу кларисок.

"Наскільки я знаю, реконструкцію площі не пов’язували з реставраційними заходами – питання збереження пам’ятки не розглядалося при реконструкції площі. Площа і пам’ятка відірвані один від одного", – зауважує В.Петрик.

Наразі львів’яни з нетерпінням очікують відкриття площі та підземного пішоходу, що поруч. Дуже хочеться, щоб за виділені мільйони ремонт був якісним – без халтури, і в результаті площа стала затишною та зручною для людей, а не прикладом того, як не потрібно здійснювати ремонти. Як показує львівський досвід, мало мати хорошу ідею, треба ще вміти її не спотворити.

Джерело: zik

Дивись ще: 

Коли саме: у Стрийському парку знову запрацює фонтан

Запрошують до обговорення: у Львові хочуть збудувати новий квартал

Львів'янину на замітку: стало відомо, коли облаштують кінцеву зупинку трамвая на Сихові

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах