Залишилися формальності: посли ЄС схвалили безвізовий режим для України

фото: Вектор Ньюз

фото: Вектор Ньюз

Події
26 квiтня 2017 13:11

Сьогодні, 26 квітня, посли Європейського союзу схвалили надання Україні безвізового режиму. Про це написав у своєму Твіттері журналіст "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

- Посли ЄС схвалили візову лібералізацію для України. Рада ЄС підтвердить угоду 11 травня, - написав Йозвяк.

Rikard Jozwiak @RikardJozwiak

EU ambassadors have approved visa lib for . EU ministers will confirm the deal on 11 May.

12:00 - 26 Apr 2017

Дане рішення не обійшов стороною і президент України Петро Порошенко, який на даний момент знаходиться разом з президентом Білорусі Олександром Лукашенком в зоні ЧАЕС.

- Тільки що Рада Європи на рівні послів прийняла історичне рішення про надання Україні безвізового режиму. Двері Євросоюзу для України відкриті. Залишилося тільки рішення ради Європи на рівні міністрів, - сказав Порошенко.


Що далі


Тепер схвалений послами документ повинен пройти затвердження в раді Європейського Союзу. Орієнтовно це має статися 11 травня. Після цього відбудеться підписання і публікація рішення в Офіційному журналі ЄС. А сам безвіз вступить в силу через 20 днів після публікації - приблизно 11 червня.


Що може піти не так


ЄС може позбавити українців безвізу, якщо наша влада почне згортати процес реформ. Про це заявив польський євродепутат Даріуш Розаті. Правда, цей сценарій вважається малоймовірним.

- Якщо щось станеться і реформи зупиняться, тоді буде можливість для перегляду цього процесу і для прийняття відповідних заходів. В екстремальному випадку, який, на мою думку, мало можливий, візовий режим може бути припинений. Ми маємо відповідний механізм, який обумовлений в угоді про візову лібералізацію, - сказав Розаті.


Як це буде працювати


Безвіз дасть право на перебування в державах членах ЄС (крім Великобританії та Ірландії) та інших країнах Шенгенської зони до 90 днів протягом 180 днів. Віза потрібна буде, тільки якщо ви збираєтеся провести в ЄС більше 90 днів.

У той же час безвіз не дає право на постійне проживання або роботу в ЄС.

При в'їзді в Шенгенську зону при собі потрібно буде мати практично всі документи, як і для оформлення візи, а саме: документи що підтверджують мету поїздки, бронь в готелі, певну суму на банківській картці або готівкою. Також необхідно буде придбати поліс медичного страхування, а якщо ви зібралися подорожувати на авто - поліс страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу.

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах