Львів'янкам на замітку: як змінився розмір аліментів на дитину

фото з сайту Особлива

фото з сайту Особлива

Події
30 травня 2017 09:54

Для тих, хто забуває дбати про своїх дітей, з парламенту надійшли невтішні новини. Верховна Рада ухвалила закон №4928 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання”, повідомляє Експрес.

Докладніше про прийнятий документ ми говорили з Артуром Палатним, одним із його авторів, головою комітету Верховної Ради з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму.

- Які основні зміни, що стосуються стягнення аліментів?

- Насамперед, хочу зазначити, що в законі ми чітко визначили правовий режим аліментів - вони є власністю дитини. Звичайно, ці гроші виплачують на ім'я одного з батьків, але неповнолітня дитина має право самостійно ними розпоряджатися. Дотепер, згідно з документом, аліменти були власністю одного з батьків, з яким живе дитина. Крім того, ми збільшили мінімальний розмір виплат, а також спростили механізм ухвалення відповідного судового рішення.

- То яким тепер буде розмір аліментів?

- Якщо раніше їх мінімальний розмір становив 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, то тепер це буде 50%. Нагадаємо, для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум з 1 травня становить 1426 гривень, а для дітей 6-18 років - 1777 гривень. Відтак, дітям молодшої вікової категорії мають виплачувати щонайменше 713 гривень, старшим - 889 гривень. Загалом на одну дитину можна вимагати чверть доходу одного з батьків, на двох - третину доходу, на трьох і більше -- половину доходу платника аліментів. Проте ця сума аліментів не може пе

- Як саме спростили механізм ухвалення судового рішення про стягнення аліментів?

- Насамперед, спростили судовий захист прав отримувача аліментів, перенесли тягар доказування на платника, скоротили строк розгляду судом таких справ. Крім того, платник не має права оскаржувати судовий наказ. Дотепер таке оскарження займало багато часу, впродовж якого діти не отримували грошей. Тепер їх мають виплачувати відразу ж після ухвалення судового рішення. Але платник має право оскаржувати рішення в частині зменшення розміру виплат. У разі виникнення заборгованості з боку платника аліментів, отримувач має право на стягнення пені в розмірі 1% суми несплачених коштів за кожен день прострочення. Крім того, при визначенні розміру аліментів, суд враховуватиме витрати платника, щодо яких той не надав інформації про джерело походження грошей. Також суд братиме до уваги наявність рухомого та нерухомого майна платника аліментів.

- Може, в законі прописали, як змусити платити аліменти тих, хто спеціально офіційно не влаштовується на роботу з метою приховати свої доходи?

- Тут надія на те, що роботодавці офіційно оформлятимуть своїх працівників.

Дивись ще:

Коли і де: львів’яни можуть перевірити своє здоров’я просто неба

Хто відпочине безкоштовно: у Львові запрацювали шкільні табори

10 вихідних: як будуть відпочивати львів'яни в червні
 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах