Актуально: як львів’янам вберегтися від інфекцій через засилля сміття

Новина - Події - Актуально: як львів’янам вберегтися від інфекцій через засилля сміття

Новина - Події - Актуально: як львів’янам вберегтися від інфекцій через засилля сміття

Події
20 червня 2017 15:04

Нині сміттєві звалища можна побачити у різних куточках Львова, а біля них – бродячих котів, собак, гризунів, мух, тарганів. Ці сміттєві гори не лише псують настрій львів’янам і гостям міста, естетичний вигляд Львова. Від них несе смородом, а ще вони є осередком розмноження різноманітних мікроорганізмів, які, потрапляючи в домівки львів’ян, можуть спричиняти бактеріальні та вірусні захворювання. Як мешканцям Львова зменшити ризик підхопити інфекції? Що робити, аби хвороби не потрапили в наші домівки? Дати поради "Львівська газета" попросила Олега Когута, заступника директора ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України".


Інфекції, що розмножуються на смітниках


"Побутові відходи на 80% складаються з органічних решток (залишки їжі, харчових продуктів тощо), які за умови високої температури повітря та достатньої вологості, що спостерігаємо у Львові, розкладаються, і в них розмножуються різноманітні мікроорганізми, передовсім хвороботворні ( бактеріальні : сальмонельоз, дизентерія і ряд інших збудників), які викликають шлунково-кишкові захворювання. Навіть умовно патогенні мікроорганізми, такі як кишкова паличка, за відповідних умов можуть стати небезпечними", – каже Олег Когут.

Актуально: як львів’янам вберегтися від інфекцій через засилля сміття фото

Відходи, за словами медика, є джерелом розмноження і вірусних інфекцій: ротавірусів, ентеровірусів тощо.

Третя група інфекцій, які можуть розвиватися на сміттєзвалищах, – це паразитарні інфекції: аскариди тощо.

Є ще одна причина, яка сприяє розповсюдженню різноманітних вірусів і бактерій. Сміття – це годівниця для різноманітних гризунів, мух, тарганів, бродячих собак і котів. Вони розповзаються, розбігаються врізнобіч і розносять мікроби, у тому числі хвороботворні.

Мікроорганізми, що утворилися, можуть розноситися і разом із порохом і забруднювати навколишнє середовище. Варто подути вітру – і віруси та бактерії разом із порохом через відчинені кватирки й вікна потрапляють у квартири, приміщення дитячих садочків, осідають на дитячих майданчиках, пісочницях тощо.


Як зупинити поширення інфекцій?


Передусім, каже Олег Когут, слід вивезти сміття, а ті місця, де воно лежало, – продезінфікувати. Провести дезінфекцію і дезактивацію прибудинкових територій , особливо в будинках, це реально та необхідно зробити. На перший план для профілактики кишкових хвороб виходить особиста гігієна людини та гігієна житлового приміщення.

Аби у квартиру не потрапляли мухи, на кватирки чи вікна варто натягти протимоскітну сітку. Оголосити "бій" тарганам. Якщо не вдається позбутися їх самотужки, підключайте відповідні служби. Слід регулярно проводити вологе прибирання у квартирі, стежити за тим, аби на підвіконні, меблях не осідав порох.

Продукти, які не швидко псуються, краще тримати в закритих ємностях. Ті, в яких нетривалий термін придатності, – зберігати з дотриманням температурних режимів – у холодильниках, морозильниках.

Перед приготуванням їжі всі продукти обов’язково потрібно мити під проточною водою. Овочі, фрукти, які не плануєте обробляти термічно, слід обдати окропом.

Якщо бачите, що фрукти чи ягоди почали псуватися, викиньте їх. Відрізання пошкодженої частини не допоможе, бо бактерії вже поширилися на увесь фрукт чи ягоду.  Особлива увага має бути до м’ясних продуктів. Готуючи страви з м’яса, піддавайте його ретельній термічній обробці. На кухні слід мати щонайменше три дощечки: на одній нарізаєте сирі м’ясо й рибу, на другій — відварені, а на третій — овочі та фрукти.

У холодильнику розмістіть продукти так, щоб готові до вживання страви не торкалися сирих – овочів,  м’яса чи риби.
Не готуйте їжу про запас. Коли робите салат, заправте його олією, лимонним соком (від майонезу та сметани на літній час краще відмовитися) і готуйте стільки, скільки члени сім’ї можуть спожити на обід чи вечерю.

Віддавайте перевагу продуктам, придбаним в організованій торгівлі, а не на стихійних ринках, де за їх якість та безпечність для здоров’я ніхто відповідальності не несе.

Стежте за тим, аби у вас завжди була чиста вода. Пийте тільки кип’ячену або бутильовану воду.

Дотримуватися правил особистої гігієни слід завжди, а за умов, що склалися зараз, – особливо. Якомога частіше ретельно мийте руки з милом. Простежте, як їх миють діти. Мити слід не лише долоні, а й між пальцями, під нігтями, де найчастіше є забруднення. Якщо йдете з малечею у місця, де немає води, запасіться вологими серветками. Віддавайте перевагу продуктам, придбаним в організованій торгівлі, а не стихійних ринках, де за їх якість та безпечність для здоров’я ніхто відповідальності не несе.

Джерело: gazeta.lviv.ua. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах