Допоможи собі сам: як львів'яни організувалися, щоби прибрати сміття біля домівок

фото: Михайла Катрука

фото: Михайла Катрука

Події
22 червня 2017 17:26

У межах акції, започаткованої Михайлом Катруком, у Львові вже прибрали на трьох локаціях.

фото: facebook-сторінка Михайла Катрука

ФОТО: FACEBOOK-СТОРІНКА МИХАЙЛА КАТРУКА

На початку минулого тижня, 12 червня, громадський активіст Михайло Катрук закликав львів’ян зорганізуватися, щоб посортувати та попакувати відходи біля своїх будинків. Уже 15 червня на акцію відгукнулися мешканці вулиці Дунайської. За кілька днів львів’яни поприбирали на Панча, а вчора, 21 червня, – на Коломийській.

Михайло розповів Tvoemisto.tv, як з’явилася ідея акції, у чому її мета та чому вона має негативні фідбеки.

Допоможи собі сам: як львів'яни організувалися, щоби прибрати сміття біля домівок фото

"Одного дня я їхав вуличками на Сихові і побачив, як діти бавилися у футбол біля купи сміття. Територія була настільки завалена, що не залишалося іншого місця", – розповідає активіст. – "За кілька днів під час обіду ми розговорилися про це з колегами, і хтось нагадав мені, що вже був випадок, коли львів’яни самоорганізувалися і позбирали відходи в себе біля дому в мішки".

Після цього Михайло вирішив запустити в соціальній мережі Facebook подібну акцію для друзів – пропонував їм організувати своїх сусідів на толоку. Сам пообіцяв привезти необхідне приладдя – сміттєві пакети, распіраторні маски, рукавички, – а також постаратися посприяти вивезенню відходів – за умови, що сміття буде посортоване. За словами Михайла, акція досить швидко набула розголосу і вийшла за межі друзів.

"На перше прибирання на Дунайській зібралося приблизно 20-25 мешканців. На Коломийській місцевих жителів було всього четверо чи п’ятеро – були проблеми в організації і комунікації. Незважаючи на це, ми досить добре прибрали територію та зібрали багато вторсировини", – розповів Михайло Катрук.

Допоможи собі сам: як львів'яни організувалися, щоби прибрати сміття біля домівок фото 1

Толока на вулиці Панча відбулася вже без нього: "Оскільки в них була дуже нагальна потреба в прибиранні, я не встиг зреагувати – мешканці зібралися самі. Проте пізніше в межах акції вони отримали інвентар для майбутніх акцій".

Окрім Михайла Катрука, є ще троє його друзів, які стабільно займаються цією ініціативою. Необхідне приладдя вони закупляють за власні кошти. Також Михайло намагається домовитися з міською владою про вивезення посортованого сміття. Поки що це вдається.

"Вторсировина йде на пункти переробки. Решту відходів вивозили легально на полігони. На жаль, я не можу гарантувати на 100%, що це буде відбуватися щоразу, – я не є ні представником влади, ні перевізником. Наразі я роблю виключно те, що можу, як звичайний мешканець Львова", –  пояснює Михайло.

За словами активіста, суть акції не в тому, щоб просто прийти і прибрати. Важливо спонукати мешканців зробити своє місто чистішим: "Люди роблять крок назустріч нам, а ми – їм", – каже Михайло.

Допоможи собі сам: як львів'яни організувалися, щоби прибрати сміття біля домівок фото 2

Також подібні акції покликані привчити львів’ян до роздільного збору відходів: "Можна надрукувати купу інформаційних листівок і роздати їх. Так можна охопити більшу територію, проте ефективність цього способу досить низька. Інша справа – показати на прикладі, як це діє і чому це корисно, дати їм поштовх до змін", – пояснює активіст.

Він розповів, що після толоки на Дунайській її учасники почали сортувати сміття вдома, а також спонукати до цього своїх сусідів.

Михайло каже, що не всі люди сприймають його ініціативу добре: "Є ті, хто реагує негативно. Їхня аргументація проста: чому я маю робити те, за що плачу, – за вивіз сміття, за прибирання? Багато львів’ян бачать у цьому політичні аспекти, якісь піар-акції або чергові спроби загострення конфлікту".

Незважаючи на це, зупинятися він не збирається. Проте зазначає, що все залежить від активності самих мешканців: "У мене зараз є своя команда, але це маленька група. Навіть якби ми прибирали кожного дня, то на очищення всього міста пішло б дуже багато часу. Тож я сподіваюся, що в кожному районі Львова знайдуться люди, які підтримають цю ідею і будуть її продовжувати", – говорить Михайло Катрук.

Щоб долучитися до акції, потрібно організувати команду, написати Михайлові Катруку у Fecebook і домовитися про дату та час толоки. Локацію для прибирання мешканці вибирають самостійно.

фото з Facebook-сторінки Михайла Катрука

Дивись ще:

Поради екологів: в яких районах Львова найчистіше повітря та яких місць треба уникати

Таки домовились: чотири міста області приймають сміття зі Львова

Скільки часу потрібно: зі Львова приберуть сміття

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах