Як вберегтися: кліщі заражають львів'ян хворобою Лайма

Новина - Події - Як вберегтися: кліщі заражають львів'ян хворобою Лайма

Новина - Події - Як вберегтися: кліщі заражають львів'ян хворобою Лайма

Події
03 липня 2017 15:36

Як повідомила "Львівській газеті" головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко, 22-річну львів’янку під час прогулянки вкусив кліщ. Жінка на 16 тижні вагітності.  Кліща видалили, але через два тижні на місці укусу виникла еритема ( червоні плями на нозі) й підвищилася температура. Вона звернулася по допомогу до лікарів, які й діагностували у жінки хворобу Лайма. Зараз жінка перебуває на лікуванні у Львівській обласній інфекційній лікарні.

Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, яке має хронічний або гострий перебіг і може уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви.

Кількість людей, у яких після укусу кліщів розвинулася хвороба Лайма, на Львівщині стрімко зростає.  За 5 місяців цього року її діагностували у 31 особи (за червень дані будуть згодом), хоча насправді таких випадків, як каже завідувач лабораторії відділу особливо небезпечних інфекцій ДУ "Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України" Оксана Семенишин, як мінімум у півтора разу більше, бо чимало людей звертаються у приватні лабораторії і лікуються приватно, тож  такі дані не завжди потрапляють  в офіційну статистику.

Лікарі кажуть, що органи виконавчої влади міст, сіл повинні боротися з кліщем, спеціально обробляти парки, сквери, навколишні ліси, які прилягають до населених пунктів.  Повинні, але цього у нас, на жаль, не робиться. У Львові лише почали обробляти деякі парки. Скидається на те, що  вагітні , діти, замість того, аби гуляти в парках, лісах, мають сидіти в задушливих квартирах, бо лише так можна вберегтися від кліщів.

Виявлений на шкірі кліщ, що присмоктався, підлягає видаленню. Слід знати, що кліщі є переносниками цілого ряду небезпечних інфекційних хвороб, а ймовірність зараження різко зростає при роздавлюванні кліща. Виходячи із цього, слід бути обережними, щоб у випадку ушкодження часточки кліща не потрапили в ранку, а також на руки й слизові оболонки того, хто видаляє.

Слід також знати: існують лабораторні методи обстеження, що дозволяють відповістити на запитання, заражений кліщ чи ні. Особливістю згаданих методів є те, що для діагностики необхідний цілий кліщ, а не його відірвані фрагменти.


Як вберегтися


Рекомендації з видалення кліща:

  • захопите кліща якнайближче до голівки, що укорінився в шкіру. Зробити це можна: 

    • за допомогою спеціальних обладнань, що продаються в аптеках (таких обладнань безліч — " ручка-ласо" для видалення кліщів, особливий гачок, схожий на вигнуту двозубу вилку, спеціальні пластикові щипці й т.п., причому згадані пристосування нерідко комплектуються лупою для огляду кліща й навіть коробочкою, куди можна покласти кліща після видалення);
    • пінцетом;

042715 1515 1

  • клейкою стрічкою;
  • ниткою (робиться петля, і кліщ затягається якнайближче до голівки);

042715 1515 2

  • пальцями (у гумових рукавичках або обгорненими марль);
  • плавно потягніть нагору;
  • після витягу ретельно промийте місце укусу мильною водою, висушите й обробіть кожної спиртовмісною рідиною (5% розчин йоду, спирт, горілка, одеколон і т.п.).

Дії після видалення:

  • якщо голівки кліща залишилася в шкірі, можна зробити з нею, як з будь-якою скалкою (спокій, дезінфекція, стерильна голка), але можна обробити 5% розчином йоду й не торкати ( протягом декількох днів вона вийде сама);
  • ретельно вимийте власні руки після закінчення маніпуляцій;
  • відзначте на календарі день, коли все це відбулося;
  • подзвоните вашому доктору й довідайтеся, яка у вашому регіоні епідеміологічна обстановка по захворюваності кліщовим енцефалітом — можливо, знадобиться введення спеціального імуноглобуліну (якщо мова йде не про вашого доктора й не про ваш регіон, одержите цю інформацію до передбачуваного подорожі;
  • звернетеся до лікаря, якщо після видалення кліща з'явилися:

    • ознаки бактеріального інфікування (почервоніння шкіри, набряклість, біль);
    • у діапазоні 3–30 днів на шкірі в місці укусу — округлі червонуваті плями (або так звана мігруюча еритема, яка є першим симптомом лайм-борреліоза, інфекційного захворювання, викликуваного особливими мікробами — борреліями, переносником яких саме й виступають кліщі);
    • протягом двох місяців — м'язові болі, загальна слабість, підвищення температури тіла.

***

 Профілактика. Укуси кліщів

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах