Львів'янину на замітку: в Україні збільшились аліменти на дітей

фото з сайту ukrinform.ua

фото з сайту ukrinform.ua

Події
01 серпня 2017 11:19

В Україні на 20% збільшили аліменти на дітей. Про це йдеться в прес-релізі Головного територіального управління юстиції в місті Києві, що є в розпорядженні "Укрінформу".

Як зазначається, згідно з законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання", на одну дитину можна вимагати чверть доходу одного з батьків, на двох малюків - третину доходу, на трьох і більше - половину доходу платника аліментів. Батьки, доходи яких невідомі, та які отримують заробітну плату з кількох місць роботи одночасно, мають заплатити аліменти, які складають не менше 50% прожиткового мінімуму, тоді як раніше ці виплати складали 30% від прожиткового мінімуму.

"Якщо той з батьків, якому призначено платити аліменти, не нараховує їх вчасно, буде сплачувати пеню - 1% за день. Але не більше як 100% від суми. Як і раніше, боржникові по аліментам можуть заборонити виїзд закордон, а якщо борг більше як 3 місяці - може бути застосовано опис та конфіскацію майна. Після цього виручені кошти передаються дитині", - пояснив начальник Головного територіального управління юстиції у м. Києві Станіслав Куценко.

Згідно з нормами закону "Про державний бюджет України на 2017 рік", для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум на одну людину становить: з першого травня - 1426 гривень, а з першого грудня - 1492 гривні. "Для дітей від 6 до 18 років ці цифри перебувають на позначці - 1777 гривень - з першого травня і 1860 гривень - з першого грудня. А це означає, що мінімальна сума аліментів з урахуванням не менше 50%, яка повинна виділятися на дитину, буде дорівнювати в середньому 900 грн. Максимальна, при цьому, може доходити в середньому до 16 000 гривень на дитину. Аліменти для малюків складають щонайменше 713 грн", - зазначили у відділі юстиції.

Окрім того, зазначається, що аліменти не можуть перевищувати 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, якщо заявлено вимогу про індексацію аліментів, присуджених у твердій грошовій сумі.

Законопроект передбачає, що аліменти є власністю дитини, натомість раніше було прописано, що вони належать тому, з ким дитина проживає. Верхня межа аліментів - 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку - 14-18 тис. грн.

Куценко наголосив, що особливі вимоги закон поставив перед суддями, які розглядають справи призначення аліментів. "Якщо раніше тяганина могла тривати по півроку-рік, тепер суд зобов'язаний впродовж трьох днів розглянути звернення та винести рішення, яку суму коштів може отримувати дитина. Дата подачі заяви до суду вважається такою, з якою починається нарахування аліментів. Це виключає ситуацію, коли дитина впродовж місяців залишається без призначених на неї коштів", - зазначив Куценко і наголосив, що той з батьків, хто сплачує аліменти, має право попросити про звіт, куди саме було витрачено кошти.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила новий закон про аліменти 17 травня. Документ вносить зміни до Сімейного кодексу України, згідно з якими "аліменти, одержані на дитину, є власністю дитини". Закон передбачає, що той з батьків або інших законних представників дитини, на ім’я якого виплачуються аліменти, розпоряджається аліментами виключно за цільовим призначенням в інтересах дитини. 6 червня президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

Дивись ще:

Поради лікарів: як вберегтися від теплового і сонячного ударів у спеку 

Увага, вакансії: у Львові шукають прикордонників 

Долучайся: у центрі Львова проведуть благодійний ярмарок 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах