Жодного щеплення: у Львові медики намагаються врятувати малюка, що захворів на правець

Новина - Події - Жодного щеплення: у Львові медики намагаються врятувати малюка, що захворів на правець

Новина - Події - Жодного щеплення: у Львові медики намагаються врятувати малюка, що захворів на правець

Події
04 серпня 2017 17:18

У реанімацію львівської лікарні "ОХМАТДИТ" потрапила трирічна дитина, у якої діагностували правець. За три роки батьки не зробили дитині жодного щеплення. Про перший випадок захворювання на правець на Львівщині від початку року повідомила "Львівська газета", інформацію підтвердили також у МОЗ.

"Зараз у реанімації вже тиждень перебуває трирічна дівчинка, в якої не було жодного щеплення від цієї небезпечної хвороби. Стан дитини важкий. Попри відповідне лікування, дитя продовжує температурити", – розповіла головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко.

Згідно із календарем щеплень, яке затвердило МОЗ у 2015 році, дітей слід щеплювати від правця у 2, 4, 6, 18 місяців та 6 років.

За словами Наталії Тімко, трирічна дівчинка з Новояворівська запхала у ніс папірець, подряпалася, а через подряпину в організм потрапили спори правця. Спори найчастіше живуть у ґрунті та разом з його частинками потрапляють в організм людини через рани, порізи, подряпини, занози, обмороження, опіки.

Правець – це гостре інфекційне захворювання, що вражає нервову систему, викликає тонічні й тетанічні судоми скелетних м’язових волокон, що ведуть до асфіксії. Будь-яке пошкодження шкіри чи слизових оболонок, забруднених спорами анаеробної палички може викликати це захворювання, яке у 40% випадків закінчуються смертю. В Україні кількість летальних випадків від правця посідає четверте місце після СНІДу, сказу та мієлоідозу.

Додамо, що торік на Львівщині двоє дітей потрапили в реанімацію з правцем. На один з цих випадків відреагувала виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона написала тоді у фейсбуку, що єдиний вихід для уникнення захворювання – вакцинувати дітей і закликала не наражати здоров'я та життя дітей на небезпеку.

Жодного щеплення: у Львові медики намагаються врятувати малюка, що захворів на правець фото

Інфографіка МОЗ про правець

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, у 2016 році Україна увійшла у топ-8 країн з найменшим охопленням вакцинації дітей. До цього списку з менш ніж 50% охоплення щепленням, окрім України, потрапили також Нігерія, Сомалі, Південний Судан, Екваторіальна Гвінея, Центральноафриканська Республіка та Сирія.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах