Ціни впали: які квартири купують у Львові влітку 2017

фото з сайту galinfo.com.ua

фото з сайту galinfo.com.ua

Події
17 серпня 2017 11:03

Покупці прагнуть знайти квартиру в прицентральних районах Львова. З січня по серпень 2017 року вартість одного квадратного метра знизилася на 6%.

Портал Domik.ua розпитав львівських ріелторів про вторинної нерухомості міста та проаналізував, що змінилося в цьому секторі ринку житла.

Які квартири користуються попитом

Лідери продажів на вторинному ринку житла Львова - однокімнатні та двокімнатні квартири. "Найбільш затребуване житло розташоване поруч з центром, а на околиці міста люди вважають за краще не купувати. Це пов'язано з гарною транспортною розв'язкою, близькістю до місць роботи і навчання, соціальною інфраструктурою. У самому центрі квартир виставлених на продаж практично не знайти, так як там немає нової забудови", - розповідає ріелтор Людмила Гнат. За її спостереженнями, продажі однокімнатних квартир пожвавилися в останні два місяці: до Львова приїжджають поступати абітурієнти. Найбільше пропозицій житла зафіксовано у Франківському (27% від загального числа пропозицій), Шевченківському (20%) і Галицькому (20%) районах. Але в цілому оголошення розподіляються рівномірно:  всі райони мають спільні кордони з центральним Галицьким.

Згідно зі статистикою порталу, середня вартість квадратного метра у Львові в серпні 2017 року становить $ 798 і тримається на одному і тому ж рівні весь літній період. "Ціни дуже відрізняються в залежності від розташування об'єкта, - зазначає приватний ріелтор Володимир Занов'як. - Так, наприклад, ринкова вартість квадратного метра в центрі - $ 1200, в прицентральних районах - $ 1000-800, а у віддалених місцях опускається до $ 600 ".

Для потенційного покупця важливіше не ціна і не площа квартири, що купується, а саме розташування в місті, кажуть експерти. "Львів - туристичне місто. Основна частина старої забудови - це австрійські і польські будинки, які відрізняються витонченою архітектурою. Але і ціна на них найвища ", - каже приватний ріелтор Руслан Кондратюк.

Найбільше пропозицій з продажу двокімнатних квартир, але однокімнатні розкуповуються швидше. Мінімальна ціна за 1-кімнатну квартиру в Галицькому районі залишає $ 25 000, а за 2-кімнатну - $ 35 000. Більше половини продажів доводиться на квартири старого житлового фонду: у Львові мало новобудов. "Через півтора року їх кількість збільшиться, і старий житловий фонд разом з новим зрівняються в показниках", - припускає Людмила Гнат.


Сума торгу, на яку готові піти власники


В середньому сума торгу становить від 5 до 10% від стартової вартості. На позитивне рішення продавця зробити знижку впливає те, як терміново йому потрібні гроші і як довго квартира продається. За словами Людмили Гнат, продавці готові йти на торг: зараз на вторинному ринку житла пропозиція перевищує попит у кілька разів.На вторинному ринку найдорожче продаються квартири з ремонтом в новобудовах. "Якщо власник продає квартиру, яка в його власності була до 3 років, йому доведеться сплачувати державі податки в розмірі 6,5% від продажу. З огляду на це, робити велику знижку для своїх покупців продавці таких квартир не можуть ", - пояснює Людмила.


З якою метою купують житло


Основний сегмент покупців - жителі Львова та області. У зв'язку з наближенням навчального семестру, батьки намагаються придбати абітурієнтам однокімнатне житло. "Багато людей приїжджають із заробітків з європейських країн. Наприклад, з Італії, Іспанії, Польщі. У нас зарплати низькі: средня зарплата по Львову становить близько $ 200. Люди повертаються з заробітків і вкладають ці гроші в нерухомість. Ще трохи більше пожвавилася ця ситуація після прийняття безвізового режиму", - розповідає Володимир Занов'як.

За спостереженнями ріелторів, велика частина людей купує житло для власного проживання, а не для оренди. З огляду на економічну ситуацію, в основному ці угоди проходять в якості обміну старої квартири на нову з доплатою. Житло під оренду здається в центральному районі Львова і призначене в основному для туристів.


Що прогнозують на ринку вторинної нерухомості восени


У серпні 2017 року на порталі Domik.ua розміщено понад 500 оголошень про продаж квартир у Львові. Однак експерти називають більш реальну кількість пропозицій на вторинному ринку житла, яка сягає 3 тисяч.

"Ціни, попит і пропозиція з початку року до поточного моменту ніяк не змінилися. У серпні спостерігається підвищення попиту на однокімнатні квартири в прицентральних районах. Це пов'язано з початком навчального сезону в львівських ВНЗ, куди приїжджають студенти з усієї країни ", - каже Людмила Гнат. За її словами, восени кількість продажів  може дещо збільшитися, але взимку ця тенденція піде на спад.

"Ціни і активність на вторинному ринку нерухомості дуже прив'язані до курсу долара. Якщо він виростає щодо гривні, люди починають боятися вкладати гроші і щось купувати. У той же час ціна в гривнях значно підвищується, хоча в доларах - падає ", - ділиться спостереженнями Володимир Занов'як.

Ознайомитися зі списком квартир, які продаються на вторинному ринку житла у Львові, можна у відповідному розділі "Продаж квартир у Львові".

Дивись ще:

Готуйся до мандрівки: зі Львова відкриють шість авіарейсів в Італію 

Будь в курсі: де у Львові сьогодні немає світла та коли включать 

Будь в курсі: на автодорозі Львів – Шегині змінено схему руху 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах