Інтерактивні зупинки та компьютеризовані школи: яким буде "найрозумніший" район Львова

Новина - Події - Інтерактивні зупинки та компьютеризовані школи: яким буде "найрозумніший" район Львова

Новина - Події - Інтерактивні зупинки та компьютеризовані школи: яким буде "найрозумніший" район Львова

Події
21 серпня 2017 17:47

У жовтні 2016-го року в конкурсі на облаштування "розумного району" виграла громада мікрорайону між вулицями Науковою та Володимира Великого. Саме тут почали втілювати пілотний для Львова проект впровадження технологій smartcity. Відповідальний за проект Андрій Шевців – депутат міської ради та голова громадської організації "Наукова" – розповів Tvoemisto.tv про досягнення, невдачі та плани команди "розумного району" naukova.com.

Рішення про те, який саме зміст буде вкладено в поняття розумного району, приймала громада. Спільно вирішили, що насамперед потрібно розвивати школи, садочки, коворкінг-зони та дитячі наукові клуби, а потім переходити до інфраструктури. "Ми зробили першочерговий наголос на освіті, бо хочемо, щоб на території розумного мікрорайону росли розумні молоді львів’яни", – пояснює Андрій Шевців.

На закупівлю комп'ютерів, тач-панелей для кабінетів фізики та хімії, 3D-принтерів та іншого обладнання передбачено понад три мільйони гривень. Зараз тривають торги. За словами Андрія Шевціва, для шкіл вже закупили частину смарт-дошок, комп’ютерів і датчиків температури, балансу кисню, світла й вологості – з їхньою допомогою визначатимуть, чи досить комфортними є умови у закладі.


Як оновлять школи та дитсадки


Крім того, триває ремонт у семи школах мікрорайону, закуповують сенсорні панелі для читання й перегляду карт для бібліотек. Програмне забезпечення для цього обладнання будуть постійно оновлювати.

У дитячих садках району облаштовують сенсорні кімнати для швидкого розвитку дітей із професійним та хендмейд-обладнанням для ігор. Також там розмістять сухі басейни та датчики руху. У школі №83 на першому поверсі буде обладнана коворкінг-зона, де стоятиме мультимедійне обладнання. Діти зможуть читати, бавитись гаджетами і просто відпочивати.

На Науковій, 29 буде дитячий науковий клуб. У приміщенні зроблять капітальний ремонт, де пізніше облаштують лабораторії фізики та хімії. Дітей різного віку до клубу можна буде приводити і вранці, і вдень, і ввечері.

Приміщення технічного коледжу Львівської політехніки на Пулюя, 30 хочуть перетворити на центр ідей для учнів і студентів. "Зараз ведуться перемовини з університетом. Ми хочемо облаштувати там коворкінг-центр, бо в цьому навчальному закладі навчаються на спеціальностях, пов’язаних із зв’язком та цифровими технологіями", – розповідає Андрій Шевців.


Наступний крок - облаштування зупинок, пішохідних переходів і лікарень


Завершивши оновлення шкіл і садочків, автори проекту візьмуться за облаштування зупинок, пішохідних переходів і лікарень.Чимало проектів зараз на стадії експертизи та тендерних процедур, але завершити все планують до 2020 року.

На кільці вулиць Наукової та Кульпарківської вже встановлені стовпці, які допомагають водіям зорієнтуватись по руху кільця та зменшують небезпеку аварій. Цього тижня такі стовпці з’являться на кільцях Володимира Великого та Кульпарківської і Володимира Великого та Княгині Ольги.

На Науковій облаштують розумні зупинки: павільйони з графіком руху, відеокамерами, бездротовим інтернетом, електронним датчиком температури, хмарності та вологості.

Заради безпеки руху для світлофорів встановлять додаткове обладнання. На переходах з’явиться смужка на дорожньому полотні, що сигналізуватиме про червоне світло замисленим чи зануреним у гаджети пішоходам.

В окремих дворах планують встановити ліхтарі на сонячних панелях, вуличні столи з шаховими дошками, а також розвиткові ігри для дітей, які встановлять біля нових змонтованих лавок. Утім, поки що автори проекту не придумали, як захистити креативні конструкції від вандалів та крадіїв. "У відповідь на пропозицію встановити лавки з можливістю підзарядки ґаджетів нам розповіли, що інші компанії вже проводили експерименти з таким обладнанням, але його руйнували чи крали", – каже Андрій Шевців.

Це не єдина проблема на шляху до втілення проекту. Складнощі виникають і з закупівлею обладнання. "Щоб придбати сучасну техніку, треба проводити міжнародні тендери й закупівлі, бо в Україні такої можливості немає, – розповідає Шевців. –Уроки на шкільних смарт-телевізорах і тач-панелях потрібно постійно оновлювати. Ми боїмося, що станемо залежними від постійної купівлі нового програмного забезпечення, ціни на яке можуть зрости. Важко дістати справді якісний продукт, який не лише доживе до січня 2018 року, а працюватиме довго".

Андрій Шевців вважає, що найважливішим планом, який хочуть реалізувати, є проведення оптичного волокна, виду кабеля, що дозволяє створити мережу з найшвидшою в світі передачею даних. Вона дозволяє вести контроль дорожнього руху, відеонагляд та адмініструвати школи і дитячі садки. Також в навчальних закладах з’явиться швидкісний інтернет.

У поліклініці на Симоненка запровадили електронний запис до лікарів. "Черги все одно зберігаються, бо багато людей не почали користуватись цим сервісом – здебільшого старші пацієнти, які не мають доступу до інтернету. Проте сервіс зручний для людей, які не мають змоги надовго йти з роботи або навчання", – додає Андрій Шевців. У поліклініці планують оновити реєстратуру та створити кол-центр, а в кабінетах лікарів установити сучасні комп’ютери. А також впровадити можливість оповіщення пацієнтів про запланований візит до лікаря чи профілактику через смс-повідомлення. "Комп’ютери мають замінити медичні картки, і стане значно легше дістатися до історії хвороб пацієнтів, які не будуть губитися", – пояснює голова ГО "Наукова".

За словами Андрія Шевціва, перевагою Наукової у торішньому конкурсі стало те, що мешканці району вже вважають його найкомфортнішим для життя, проте прагнуть зробити ще кращим. "До розвитку району активно долучається керівництво шкіл і дитсадків, п’ять коледжів, будинок творчості і музична школа, для якої теж придбають інструменти", – каже він.

"Розумний" мікрорайон – пілотний експеримент; згодом "розумним" планують зробити все місто. Якщо досвід буде позитивним, і львів’яни будуть задоволені комп’ютеризацією навчальних закладів, лікарень і навіть вулиць, цю практику поширять на інші райони Львова.

Дивись ще: 

П'яні "гангстери": вночі у Львові двоє чоловіків та жінка погрожували таксисту пістолетом

Етновир та кавуновий фест: куди піти у Львові на День Незалежності

До уваги водіїв: від сьогодні у центрі Львова почали діяти нові правила проїзду

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах