"Щоб таке більше не повторилось": львівські викладачі розкритикували вступну кампанію-2017

Новина - Події - "Щоб таке більше не повторилось": львівські викладачі розкритикували вступну кампанію-2017

Новина - Події - "Щоб таке більше не повторилось": львівські викладачі розкритикували вступну кампанію-2017

Події
06 вересня 2017 14:48

Цьогорічна вступна кампанія була особливою, адже умови прийому постійно змінювались і не всім абітурієнтам вдавалось розібратись з усіма нюансами. Що правда, не солодко було і працівникам приймальних комісій. Про це сьогодні, 5 вересня, на прес-конференції розповіли відповідальні за вступ провідних ВНЗ Львова, передає кореспондент Львівського порталу.

Найбільше проблем виникало через те, що правила вступу змінювали вже під час самої кампанії. Кожен з представників чотирьох навчальних закладів підтвердив, що це завдавало і їм, і абітурієнтам чималих клопотів.

"Особливі умови зарахування відображались і на роботі приймальних комісій, і на самих вступниках, і на кінцевому результаті зарахування. Робота ЄДЕБО (єдина державна електронна база з питань освіти – ред.) була не завжди ефективною. Також варто було б поправити процес зарахування, коли залишаються незаповненими вакантні місця", – сказала відповідальний секретар приймальної комісії Львівського національного аграрного університету Грицина Оксана.

"Кампанія була складною в організаційному плані. Це пов’язано і з роботою єдиної бази, і з великою кількістю змін, які були внесені після затвердження кінцевого варіанту умов прийому. Потрібно було постійно тримати руку на пульсі і не пропустити чергового листа з Міністерства. Хотілося б, щоб на наступний рік умови вступу були більш пристосовані як для роботи приймальних комісій, так і для розуміння самих абітурієнтів", – пояснив відповідальний секретар приймальної комісії ЛНУ імені Івана Франка Андрій Гукалюк.

"Такого сумбуру у вступній кампанії, як цьогоріч, я не пам’ятаю. Таке враження, що єдину базу розробляли і доводили вже під час вступу. Було близько 30 нормативних листів з поправками до кампанії, це дуже напружена робота. Хотілося б, щоб таке літо більше не повторилось", – поскаржився відповідальний секретар приймальної комісії Національного університету "Львівська політехніка" Роман Шуляр.

"Вступна кампанія-2017 буле ексклюзивною, цікавою, але невпорядкованою. Є звичні проблеми – падають сервіри (хоча з року в рік нам обіцяють, що все буде працювати добре). Але цього року додались нові проблеми. Ми  розуміємо, що нова система – це добра ідея, вона має право на життя, але її не можна доробляти в ході вступу", – додав відповідальний секретар приймальної комісії Львівського національного медичного університету ім. Д. Галицького Андрій Кузик.

Але не зважаючи на труднощі, університети зарахували чимало студентів, вступ-2017 видався вдалим.

"Цього року результати вступної кампанії є кращими в порівнянні з 2016 роком. Цьогоріч ми зарахували на 200 осіб більше, хоча бюджетних місць було на 100 менше. Оскільки в наш ВНЗ вступають, як правило, діти сільських місцевостей, то більшість заяв подавалось на ті спеціальності, які є дотичні до сільського господарства. Всього було подано близько 5 тисяч заяв, зарахованими є 1890 студентів", – сказала Оксана Грицина.

Андрій Гукалюк підтвердив, що кількість вступників не зменшилась, не зважаючи на побоювання. "На щастя, побоювання не справдились: в університет було подано більше 50 тисяч заяв і зараховано майже 7 тисяч вступників.  Найбільш популярними спеціальностями цього року у нас виявились філологія (германські мови) і право. Менш популярними залишились спеціальності природничого характеру: фізика, хімія,… Загалом підсумками ми задоволені".

Цього року до Львівської політехніки прийшло більше бакалаврів, але поменшало магістрів. В цілому було зараховано 10800 абітурієнтів. Повний "аншлаг", за словами Романа Шуляра, спостерігався при наборі на комп’ютерні спеціальності.

"Цього року ми десь на тисячу мали менша заяв, але це зумовлено тим, що правила прийому регламентували подачу на 9, а не на 15 спеціальностей. Але, попри все, ми на перший курс зарахували на 70 осіб більше ніж в 2016. Як для медичного ВНЗу, це досить багато", – розповів Андрій Кузик.

Дивись ще:

Львівський Форум видавців: хто зможе потрапити безкоштовно 

Обери собі друга: 5 собак тижня, які чекають на тебе 

Дізнайся: які напрямки стали найпопулярнішими серед львівських абітурієнтів 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах