Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії

Новина - Події - Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії

Новина - Події - Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії

Події
18 вересня 2017 15:21

У Львові 15 вересня завершився період подання проектів на Громадський бюджет – проект, який покликаний втілювати стартами, інженерні, освітні та інші ініціативи у Львові. Загалом цього року на цей проект подали свої ідеї 300 львів’ян, переважна більшість проектів стосується облагородження територій шкіл, будівництва дитячих та спортивних майданчиків.

Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото

Фото – проект “Наш Сільмаш”

Як повідомив під час прес-конференції 18 вересня начальник управління "Секретаріат ради" Юрій Лукашевський, найактивнішими у поданні проектів цього року біли жінки.

"Маємо 300 проектів – їхня якість кращою, ніж торік. З них малих – 219, великих – 81 проект. В середньому малі проекти подавалися на 380 тис. грн, середній кошторис великого проекту – це близько 2 млн грн. За статистикою авторами більшості проектів були жінки – 60%. Щодо віку, то авторами проектів є молоді люди, віком 30-40 років", – прозвітував посадовець.

Як додав Лукашевський, більшість проектів стосуються освітньо-спортивної сфери.  Усі проекти можна перегляну ти тут.

Зараз усі ідеї львів’ян, як наголосив начальник відділу громадського партнерства  "Секретаріату ради" Орест Файфурка, переглядають працівники міськради.

"Зараз проекти допрацьовуються, формується база і вони будуть подані на розгляд профільним управлінням. Управління будуть робити технічну експертизу  і давати свій висновок, наскільки реалістичним є втілення цього чи іншого проекту. В разі необхідності вони будуть контактувати з авторами і погоджувати з ними  зміни до проекту.

Ті проекти, які отримають негативний висновок, будуть іти на профільну депутатську комісію, і депутати будуть давати кінцевий вердикт, чи проект допускається до голосування, чи ні", – розповів він.

Окрім освітніх та спортивних проектів, за його словами, на Громадський бюджет також подано цілий ряд громадських просторів, ряд майданчиків для вигулу собак, інноваційних проектів.

Саме ж голосування, як анонсував Ю. Лукашевський, стартує з 1 листопада цього року.

"Голосування триватиме з 1 до 15 листопада. Усі проекти будуть оприлюднені на сайті Громадського бюджету і будуть доступні для голосування. Голосування – через Банк-ID, електронний цифровий підпис і через ЦНАП. Кожен львів’янин матиме можливість проголосувати двічі: за один великий проект та за один малий проект", – уточнив він.

Також у мерії зауважують, що на Громадський бюджет Львова також подали проекти мешканців Винників, Рудного, Брюхович.

"Цьогоріч до громадського бюджету були допущені міста-супутники  – це Винники, Брюховичі, Рудно – і від них є теж зареєстровані проекти", – зазначив Юрій Лукашевський.

Заступник міського голови з питань розвиту Андрій Москаленко анонсував, що львів’яни матимуть ще один спосіб проголосувати за улюблені проекти:

"Найбільші банки, що працюють в Україні, готові долучатися. Можна буде голосувати через банкомати, де є окремий модуль для роботи з Банк-ID".

Своєю чергою Львівський портал проаналізував цьогорічні проекти мешканців Львова та обрав з них  сім найцікавіших на погляд редакції.


Життя на даху сихівського кінотеатру


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 1

На даху КОЦ ім.О.Довженка для сихівчан та гостей усіх вікових категорій хочуть створити багатофункціональний освітньо-культурний простір шляхом ремонту даху, влаштування зелених, відпочинкових та наукових (телескоп, глобус, маятник, сонячний та пісочний годинники) зон, встановлення освітлення від енергії сонця, ящиків для сортування відходів, а також проведення різноманітних заходів на даху.

Метою проекту є створити багатофункціональний освітньо-культурний простір на даху КОЦ ім.О.Довженка для сихівчан та гостей усіх вікових категорій шляхом:
– ремонту даху (перекриття, утеплення, ремонт водостічної системи, що одночасно дозволить зберегти саме приміщення в належному стані) та підходу до нього – окремого входу, сходової клітки та коридорного приміщення;
– влаштування зелених зон (живих клумб та вазонкових кущів);
– влаштування відпочинкових зон (місць для сидіння, читання, роботи в мережі Інтернет через вільний доступ до мережі wi-fi, проектора та екрану);
– влаштування наукових зон (телескопу, глобуса, маятника, сонячного та пісочного годинника та інших);
– влаштування освітлення даху від енергії сонця (панелей), яке працюватиме автономно та незалежно від електромережі та стане наглядним прикладом збереження природніх ресурсів Землі;
– встановлення ящиків для сортування відходів (папір, скло, пластик, батарейки);
– проведення різноманітних заходів (кінопереглядів, освітніх лекцій, мотиваційниї надихаючих пікніків, спостереження за зорями та часом, виставок, арт-дійств та інших).

Проектом передбачається виконання усіх “твердих” робіт до липня 2018 року та проведення заходів протягом наступного періоду.

Бюджет– 3 млн грн.


Залізна вода – для всіх!


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 2

Проект “Залізна Вода – для всіх!” передбачає відновлення “стежки здоров’я”, встановлення вуличних тренажерів і тенісного столу під навісом, встановлення комлексу для стріт воркауту, облаштування дитячого мотузкового майданчика. Також передбачено встановлення антивандальних світильників дозволить користуватися майданчиком в темний час доби. На обидвох майданчиках пропонується зробити покриття з гумових плиток, які дозволять користуватися ними за будь-якої погоди і забезпечать комфортні заняття.

Цей проект, як наголошують автори,  дозволить сприяти поширенню ідей здорового способу життя, сприятиме фізичному і соціальному розвитку дітей і підлітків.

Бюджет – 750, 5 тис. грн.


ІТ-лабораторія в школі №98


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 3

Метою проекту є підвищення рівня знань учнів за рахунок запровадження сучасних технологічних рішень, які сприяють зацікавленості учнями навчальним процесом і активною участю у ньому. Задля досягнення визначеної мети пропонується створення інтерактивного кабінету, придбання сучасного обладнання, оновлення існуючих демонстраційних обладнань.

Цей проект розрахований на учнів загальноосвітньої школи, педагогів та мешканців Сихівського району. Навчально-виховний процес у школі повинен бути сучасним, орієнтованим на особисті потреби і побажання учнів через розширення поля для самореалізації дитини, розроблення окремих траєкторій, персонального розвитку, заохочення ініціативності. Реалізація проекту дасть можливість зробити заняття цікавими та яскравими.
Задля досягнення визначеної мети пропонується створення інтерактивного кабінету, придбання сучасного обладнання, оновлення існуючих демонстраційних обладнань.

Бюджет – 500 тисяч гривень.


"Літературний сквер"


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 4

Автори проекту вважають, що алея та сквер між пам’ятником І.Федорову та вул. І. Федорова є людним місцем, однак територія вже багато років залишається занедбаною.
Отож вони пропонують  на цьому місці облаштувати "Літературний сквер" із лавочками, придатними виключно для сидіння, багатофункціональними інсталяціями у вигляді літер (слово “Читай”) тощо.

Окрім візуального позиціонування, додаткового фотомайданчика для містян і гостей Львова, “Літературний сквер” вирізнятиметься високим рівнем функціональності – тут можна буде проводити у теплий період:
– культурні заходи (читання, презентації, екскурсії, лекції, театралізовані дійства), які беруться спільно організовувати офіс "Львів – місто літератури", ГС "Кластер видавничої діяльності та поліграфії", ГО "Молода Лемківщина", ГО “МІСТО ЛІТЕРАТУРИ”, ГО “УАК – Львів”, “Гільдія молодих літераторів Львова”, “Книжковий Лев” та інші;
– "бібліотеку одного дня" від львівських видавців;
– тематичні літературні виставки, ярмарки спільно із букіністами;
– освітні проекти, які б піднімали статус літературної освіти й залучали містян до неформальних освітніх проектів у галузі культури.

Бюджет – 454, 7 тис. грн.


Wi-fi дерево


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 5

У  рамках проекту “Со­нячне Wi-Fi дерево” спеціально для студ­ентів в парку навпро­ти головного корпусу університету ім. Ів­ана Франкка буде вст­ановлено дві точки з безкоштовним Wi-Fi та з 32-ма розетками (по 16 на кожній) для зарядки різноман­ітних гаджетів.

Ці точки матимуть форму дерева,яке має мет­алевий стовбур, його гілки з сонячними панелями та акумулято­рами для накопичення електроенергії.

Бюджет – 500 тис. грн.


Найкраща операційна для найменших пацієнтів дитячої лікарні


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 6

Автори проекту стверджують, що чимало новонароджених потребує невідкладного хірургічного втручання через вроджені вади, зокрема внутрішніх органів. Подібні патології складають близько 30% смертності новонароджених в Україн.

В хірургічному відідленні №2 Міської дитячої лікарні  вул П.Орлика 4, проводять операції в дітей та підлітків від періоду новонародженості до 18 років. У минулому році у  відділенні було прооперовано більше 1000 пацієнтів, за поточний рік уже  600 операцій. Завдяки злагодженості львівської громади, органів місцевого самоврядування й міжнародних організацій нашому відділенню вдалося закумулювати унікальне хірургічне й діагностичне обладнання, ми впровадили найсучасніші методики хірургічного втручання.

Натомість постала нагальна потреба у проведенні комплексного ремонту операційної. Останній раз ремонт в операційній ІІ хірургії проводився 20 років тому. Слід зазначити, що ремонт операційних кімнат вимагає особливого підходу, зумовленого причинами санітарного характеру, йдеться не лише про так звану "побілку" чи "плитку", але й про використання будівельних матеріалів, котрі витримують антибактеріальні стандарти.

Бюджет – 2 млн 983 тис. грн.


Пляж на Замарстинівській


Літературний сквер та Wi-fi дерево: які ідеї львів’яни подали на реалізацію до мерії фото 7

Цей проект дасть можливість відновити озеро а також прилеглу територію на вулиці Замарстинівській і Заозерній, а також створити нове місце для відпочинку і розваг. Проект передбачає повне очищення озера і прилеглої території, створення пляжу, місць відпочинку, дитячий і спортивний майданчик.

Бюджет- 2 млн 770 тис. грн.

Джерело: Львівський портал

Дивись ще:

Подбай завчасно: Wizz Air дозволив бронювати квитки без імені пасажира

Вважали зниклим: на Львівщини в каналізації виявили тіло чоловіка 

Викрав церковний одяг: львів’янин пограбував Гарнізонний храм Петра і Павла 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах