Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців

Новина - Події - Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців

Новина - Події - Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців

Події
18 вересня 2017 16:46
Автор: Ольга Стоноженко

Ось і завершився 24 Форум видавців Протягом чотирьох днів гості мали змогу відвідати презентації, автограф-сесії, зустрічі з авторами, дискусії, вечірки – всього у програмі було понад тисячу заходів. Як це було бачив VG Львів.

Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото

У рамках Форуму відбувся 24-й Національний книжковий ярмарок, 12-й Міжнародний літературний фестиваль, 23-й конкурс, а також церемонія вручення премії "Найкраща книга Форуму", 8-й Всеукраїнський бібліотечний форум та благодійна акція "Третій вік: задоволення від читання".

"Фокусна тема 24-го форуму – точка творення. Форум видавців у Львові від самого початку був місцем, де творилося щось нове: книги й видавці, тексти й автори, цінності й сенси. Зараз світ дуже змінився, й ми разом спробуємо зрозуміти час, в якому живемо, щоб стати точкою творення для світу майбутнього", – розповіла президент ГО "Форум видавців" Олександра Коваль.

Серед почесних гостей фестивалю – Філіп Сендс (Велика Британія), Генрі Марш (Велика Британія). Спеціальні гості фестивалю: Карл-Маркус Гаус (Австрія), Пітер Х. Фогтдаль (Данія), Єлле Рюмер (Нідерланди), Ян Вагнер (Німеччина), Вітольд Шабловський (Польща), Щерек Зємовіт (Польща), Дубравка Угрешич (Хорватія/Нідерланди), Каталін Доріан Флореску (Швейцарія) та ще понад 50 авторів із 25 країн світу.

Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 1

Окрім презентації книжок зарубіжних та вітчизняних авторів, на Форумі представили 14 тематичних кластерів із широкою тематикою – від бізнесу та економіки до наукової фантастики й стилю життя.

Почався цьогорічний форум зі скандалу – через погрози представників праворадикальних організацій організаторам довелось скасувати презентацію книжки Лариси Денисенко "Майя та її мами", яка мала відбутись 15 вересня, а також переформатувати дискусію "Чи готова школа говорити з дітьми на складні теми". На думку активістів, це видання нібито "присвячене одностатевим зносинам". В той час, у видавництві, де цьогоріч вийшла друком книжка Денисенко, зазначили, що героями книги є діти, які народилися від штучного запліднення, живуть з опікуном чи виховуються гомосексуальною парою. "За словами експертів, це перша в Україні дитяча книга про різноманітність сімей. Бібліотеки, школи і сімейні будинки дитячого типу можуть отримати книгу безкоштовно, а видавництво, яке опублікувало її, обіцяє цілу серію книг про Майю та її друзів", – йдеться в повідомленні, опублікованому на сторінці видавництва.

Письменниця і видавництво, яке випустило книгу, не чекаючи на реалізацію погроз радикалами від гріха подалі скасували презентацію, а сам Форум видавців випустив офіційну заяву, у якій погрози на свою адресу пов’язав із проявами "Русского мира" і закликав владу не допустити насильства.

Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 2

Один із найбільш очікуваних романів в Україні цього року – "Інтернат" Сергія Жадана – про неї почали говорити . , коли ще навіть не було назви Книга про війну на Донбасі, яку Сергій почав писати ще у 2014-му році. Презентація роману вже відбулася під час 8-го міжнародного поетичного фестивалю MeridianCzernowitz.

На презентацію в Львівському театрі опери та балету зібрався повний зал книгоманів. Там, на сцені, автор досить лаконічно розповів про свій твір. У романі увага акцентується не на тому, хто розпочав війну, хто приніс горе в Україну. У творі немає імен, прізвищ, назв країн. Натомість розповідається про три покоління чоловіків, про байдужість і від цього, можливо, приреченість. Головний герой Павло на так званий "референдум" на Донбасі не ходив не тому, що був "за", чи "проти", а тому, що йому було просто "влом". Відзначимо, твір визначили "Найкращою книжкою Форуму видавців" у номінації "сучасна українська література".

Ще одну новинку прихильникам презентував письменник Андрій Кокотюха. Менше місяця тому у прокат вийшов фільм “Червоний” за однойменною книгою автора. А вже на Форумі Кокотюха розповів, що існує продовження історію Червоного. Однак в його новому романі “Біла ніч” герой грає другорядну роль і з’являється у потрібний момент.

14-го вересня пройшла церемонія нагородження "Найкраща книга форуму – 2017". Урочистий захід пройшов у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької. Цього року журі вирішило не присуджувати Гран-прі Форуму видавців.

Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 3

Нагороди отримали книги: Філіп Сендс "Східно-Західна вулиця: Повернення до Львова", Іван Франко "Мойсей", "Антологія української поезії XX століття: від Тичини до Жадана", Мацуо Басьо "Поезії", Хорхе Луїс Борхес "Книга вигаданих істот", Максим Розенфельд "Фасади. Харків", Алла Підлужна "Код Володимира Дахна", Оксана Була "Зубр шукає гніздо", Ульф Старк "Маленька книжка про любов", Яна Подосєльнік "Глосарій моди. Ілюстрації одягу українських дизайнерів", Леонід Ушкалов "Ловитва невловного птаха: життя Григорія Сковороди", Оксана Кісь "Українські жінки у горнилі модернізації", Владислав Гриневич "Бабин Яр. Історія і пам'ять", Тарас Лозинський "Рушники Наддніпрянської України", Тимур Ворона "Стартап на мільйон. Як українці заробляють на технологіях", Христя Фріланд "Плутократи. Епоха нових багатих і занепад старої системи", Альберто Каїро "Функціональне мистецтво: вступ до інфографіки та візуалізації", графічний роман Івана Франка, Міхая Тимошенка, Кирила Горішного "Герой поневолі", Катажина Котинська "Львів: перечитування міста", Ярина Винницька "Наречена".

Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 4Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 5Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 6Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 7Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 8Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 9Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 10Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 11Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 12Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 13Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 14Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 15Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 16Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 17Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 18Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 19Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 20Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 21Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 22Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 23Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 24Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 25Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 26Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 27Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 28Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 29Як це було: у Львові завершився 24-й Форум видавців фото 30

Дивись ще:

Подбай завчасно: Wizz Air дозволив бронювати квитки без імені пасажира

Вважали зниклим: на Львівщини в каналізації виявили тіло чоловіка 

Викрав церковний одяг: львів’янин пограбував Гарнізонний храм Петра і Павла 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах