Тільки у Львові: в лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату

фото: прес-служба ЛМР

фото: прес-служба ЛМР

Події
02 листопада 2017 12:37

 2 листопада, у Львівській обласній дитячій лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату для батьків хворих дітей. Її відремонтували й обладнали усім необхідним на кошти благодійної фундації Дім Рональда МакДональда. Наступну таку сімейну кімнату відкриють у Києві, а згодом такі кімнати з’являться у всіх дитячих лікарнях України.

Сімейна кімната, яку відкрили в "ОХМАТДИТі", передусім, створена для батьків, які приїжджають до хворих дітей з районів області. Тут вони можуть почекати, поки їхнього сина чи доньку оперують (щоб не сидіти у коридорі під дверима операційної), а коли операція успішно завершилася, розслабитися і випити чаю чи кави.

Сімейна кімната нагадує однокімнатку квартиру, в якій є все необхідне: кухня, де можна розігріти їжу, набір посуду, холодильник, зручний стіл зі стільцями, диван, тумбочки. У другій частині кімнати розташована так звана тиха зона, де на зручному розскладному кріслі після безсонної тривожної ночі можна навіть подрімати. Бувають випадки, коли старша дитина потрапила в реанімацію, а у матері на руках грудне немовля, яке вона не може залишити вдома. У сімейній кімнаті є затишний куток, де мати спокійно може погодувати дитину грудьми.

В.о.міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, яка прибула до Львова на відкриття сімейної кімнати і для зустрічі з лікарями, повідомила, що у США такі сімейні кімнати є у кожній дитячій лікарні.

"І це великий плюс. Коли дитина знає, що мати чи батько поруч, у неї менша психологічна травма під час госпіталізації й тоді процес одужання йде набагато швидше. Дитина не повинна розлучатися з рідними навіть тоді, коли потрапила до лікарні", - сказала Уляна Супрун.

За словами лікарів, ізоляція дитини негативно позначається і на психологічному стані батьків. А діти дуже швидко і чітко вловлюють настрій мами. Якщо вона спокійна, бачить, як іде лікування її сина чи донька, то цей спокій передається і дитині.

"Є ще такий дуже важливий момент. Мама і тато відчувають будь-які зміни в стані дитини, навіть якщо вона без свідомості в реанімації. І вони зможуть допомогти медперсоналу знайти індивідуальний підхід до маленького пацієнта", - каже головний лікар "ОХМАТДИТу" Мар'яна Возниця.

У сучасній медицині спільне перебування батьків і дітей у лікарнях поступово стає стандартом медичного обслуговування. Рідних все частіше залучають до процесу лікування, догляду та прийняття важливих рішень.

Щороку до Львівської обласної дитячої лікарні "ОХМАТДИТ" звертаються по допомогу до 55 тисяч дітей, з яких близько 17 тисяч потребують госпіталізації. Під час лікування за багатьма з них доглядають родичі.

Сімейна кімната, яку відкрили в "ОХМАТДИТі", передусім, призначена для батьків, діти яких перебувають в реанімації. Але нею можуть користуватися і батьки з хірургічних відділень тощо.

Відкриття сімейної кімнати в дитячій лікарні для Львова стало неабиякою подією. Оглянути її, окрім в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, прийшло керівництво області, міста, представники фундації дому Рональда МакДональда, лікарі з інших областей.

Тільки у Львові: в лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату фото

Тільки у Львові: в лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату фото 1

Тільки у Львові: в лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату фото 2

Тільки у Львові: в лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату фото 3

Тільки у Львові: в лікарні "ОХМАТДИТ" відкрили першу в Україні сімейну кімнату фото 4Дивись ще:

Аварія у Львові: 24-річний водій переїхав дитину 

Перелік адрес: в якому районі Львова нема світла та коли включать 

Що сталося: у Львові раптово помер водій тролейбуса 

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та  в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах