Не хворій: що треба знати львів'янам про вакцинацію від грипу

Новина - Події - Не хворій: що треба знати львів'янам про вакцинацію від грипу

Новина - Події - Не хворій: що треба знати львів'янам про вакцинацію від грипу

Події
14 листопада 2017 10:22

Вакцинація – найефективніший спосіб вберегтися від грипу та уникнути ускладнень. Про це на прес-конференції розповіла директор департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак.

На Львівщині щорічно у цей період, спостерігають збільшення кількості хворих, які мають прояви грипу чи інших вірусних інфекцій. Зокрема, за минулий тиждень зафіксували більше 9 тисяч хворих. Однак, за словами чиновниці, наразі епідемії грипу на Львівщині нема, а коли вона буде, спрогнозувати ніхто не може, пише Львівський портал.

"В осінньо-зимовий період 2018-го року в області очікують на грипи штамів A(H1N1) Мічіган, який прийшов на зміну "свинячому грипу", або Каліфорнія-2009. Його вже цього року не буде. З другими ми вже зустрілися минулого року "Гонког" і "Брізбен". Тому вакцини, які зараз можна купити підготовані саме для цих штамів грипу", – додала фахівець.

Медики рекомендують вакцинуватися, адже це найефективніший захист від грипу та ускладнень. Коштує вакцина в межах 140 гривень.

Також Ірина Микичак додала, що найважчі та найчастіші ускладнення при захворюваності на грип мають люди похилого віку, люди із захворюванням на діабет та ті, що мають надмірну масу тіла, а також діти та вагітні. 

Також вона пояснила, що нині у області є дві вакцини –французького та корейського виробництва.

"90%, які реалізуються в аптечній мережі, – це вакцини французького виробника "Ваксігрип". Окрім цього, є ще залишки вакцини із Південної Кореї "Джісі Флю". Можна використовувати і ту, і іншу", – додала фахівець.

Вона наголосила, що вакцинацію потрібно робити щорічно: мешканці Львівщини, які зробили щеплення минулого року, не є захищеними від грипу на цей рік.

Також епідеміолог наголосила, що ця вакцина захищає виключно від грипу, вона не вбереже особу від риносинцитіального вірусу, аденовірусу, вірусу парагрипу, тощо.

Згідно з рекомендаціями ВООЗ та наказом МОЗ, в першу чергу мають зробити щеплення медичним працівникам, працівникам сфери торгівлі, транспорту, а також вагітним на різних термінах, старшим людям тощо. У групі ризику є люди із хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, хворі на цукровий діабет, особи з надлишковою вагою, люди з певними імунодефіцитами.

Окрім цього, фахівець пояснила, як саме відбувається вакцинація:

"Вакцину можна придбати у аптеці при наявності рецепта від лікаря. Людина повинна прийти  з сумочкою-холодильником в аптеку, якщо вона є за межами лікувально-профілактичного закладу. Можна і без цієї сумки, якщо аптека розташована безпосередньо  у закладі охорони здоров’я біля кабінету щеплень. Після купівлі вакцини слід відразу взяти чек, де вказується час і година продажу. Далі особа може звернутися в заклад охорони здоров’я, де її огляне лікар, за відсутності на момент звернення ознак гострого захворювання в кабінеті щеплення буде проведено вакцинацію проти грипу. Єдине протипоказання – алергія на курячий білок. Але це зустрічається вкрай рідко: такий випадок один на десять мільйонів".

Відтак епідеміолог наголосила, що ця вакцинація має надзвичайно високий профіль безпеки.

"На сьогоднішній день вакциновано 1300 осіб. Жодного повідомлення про несприятливу подію після імунізації не надходило", – зауважила вона.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Літературний сквер, європейський дворик, життя на даху: які простори планують облаштувати у Львові

Вже скоро: у центрі Львова встановлять льодову ковзанку

Ховай рукавички: якою буде погода у Львові цього тижня

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах