Каші, горіхи і трохи вина: що і як їсти у Різдвяний піст

Яким має бути меню у Різдвяний піст

Яким має бути меню у Різдвяний піст

Події
28 листопада 2017 18:18

З 28 листопада у православних починається один з найважливіших постів - Різдвяний. Він триватиме до 6 січня. Головна ціль посту - очистити тіло й душу напередодні одного з найбільших церковних свят - Різдва. 

Віряни умовно поділяють Різдвяний міст на три етапи: з 28 листопада до 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця); з 20 грудня до 1 січня; з 2 до 6 січня.


Що можна їсти і чого не можна


У період Різдвяного посту необхідно утримуватися від продуктів тваринного походження: м'яса, яєць, молока і молочних продуктів, алкоголю, а в деякі дні і від риби.

Раціон людини, яка постить, повинен складатися з продуктів рослинного походження: каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед. 

Під час посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Можна робити салати, їсти соління і консервовані овочі та фрукти, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та іншу пісну випічка, соки, морси, киселі, чай.

У суботу, неділю, а також, на деякі свята дозволено вживати рибу і вино.


Приблизне меню Різдвяного посту


З 28 листопада до 19 грудня 2017 року

Каші, горіхи і трохи вина: що і як їсти у Різдвяний піст фото

Понеділки, середи і п'ятниці - сухоїдіння. Вживається їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволено їсти овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.

Вівторки і четверги – гарячі страви, приготовані на рослинній олії. 

Суботи і неділі - до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.

4 грудня 2017 року (понеділок) церква святкує Введення в храм Пресвятої Богородиці, тому дозволено вживати червоне вино.

З 20 грудня 2017 до 1 січня 2018 року

Каші, горіхи і трохи вина: що і як їсти у Різдвяний піст фото 1

Понеділок, середа, п'ятниця - тільки сухоїдіння.

Вівторок, четвер і всі вихідні дні - гарячі страви з рослинною олією.

З 1 січня до 6 січня 2018 року

Каші, горіхи і трохи вина: що і як їсти у Різдвяний піст фото 2

Під час зустрічі Нового Року дозволяється випити трохи червоного вина.

З 2 до 5 січня 2018 року піст посилюється - не можна вживати, навіть, рибу.

Понеділок, середа і п'ятниця - сухоїдіння.

У вівторок і четвер - гарячі страви, але вже без олії.

Всі вихідні дні – гарячі страви з рослинною олією.

У переддень Різдва (6 січня) - не можна нічого їсти аж до появи на небі першої зірки.

Каші, горіхи і трохи вина: що і як їсти у Різдвяний піст фото 3

Перша ритуальна страва Святвечора (вечір 6 січня) - кутя. Вона вариться з пшениці або рису. У кутю додають мед, сухофрукти, мак, родзинки, горіхи. Окрім куті, на Святвечір готують ще 11 страв, але всі вони мають бути пісними. 

ДИВИСЬ ЩЕ:

Веггі бургери, фундукове молоко та грибне капучіно: ТОП-5 вегетаріанських ресторанів Львова

Як, де, коли: у центрі Львова працюватиме Різдвяний ярмарок

Свято наближається: у Львові оголосили конкурс на найкращу різдвяну вітрину

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах