З 28 листопада у православних починається один з найважливіших постів - Різдвяний. Він триватиме до 6 січня. Головна ціль посту - очистити тіло й душу напередодні одного з найбільших церковних свят - Різдва.
Віряни умовно поділяють Різдвяний міст на три етапи: з 28 листопада до 19 грудня (святкування дня святого Миколая Чудотворця); з 20 грудня до 1 січня; з 2 до 6 січня.
Що можна їсти і чого не можна
У період Різдвяного посту необхідно утримуватися від продуктів тваринного походження: м'яса, яєць, молока і молочних продуктів, алкоголю, а в деякі дні і від риби.
Раціон людини, яка постить, повинен складатися з продуктів рослинного походження: каші, хліб, сухарі, овочі, гриби, зелень, ягоди, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, мед.
Під час посту можна вживати сирі, варені, тушковані, запечені, солоні страви. Можна робити салати, їсти соління і консервовані овочі та фрукти, супи, рагу, запіканки, вареники, пироги та іншу пісну випічка, соки, морси, киселі, чай.
У суботу, неділю, а також, на деякі свята дозволено вживати рибу і вино.
Приблизне меню Різдвяного посту
З 28 листопада до 19 грудня 2017 року
Понеділки, середи і п'ятниці - сухоїдіння. Вживається їжа, яка не пройшла термічну обробку. Дозволено їсти овочі, фрукти, горіхи, гриби, мед.
Вівторки і четверги – гарячі страви, приготовані на рослинній олії.
Суботи і неділі - до меню, якого слід дотримуватися у вівторок і четвер, додається риба і вино.
4 грудня 2017 року (понеділок) церква святкує Введення в храм Пресвятої Богородиці, тому дозволено вживати червоне вино.
З 20 грудня 2017 до 1 січня 2018 року
Понеділок, середа, п'ятниця - тільки сухоїдіння.
Вівторок, четвер і всі вихідні дні - гарячі страви з рослинною олією.
З 1 січня до 6 січня 2018 року
Під час зустрічі Нового Року дозволяється випити трохи червоного вина.
З 2 до 5 січня 2018 року піст посилюється - не можна вживати, навіть, рибу.
Понеділок, середа і п'ятниця - сухоїдіння.
У вівторок і четвер - гарячі страви, але вже без олії.
Всі вихідні дні – гарячі страви з рослинною олією.
У переддень Різдва (6 січня) - не можна нічого їсти аж до появи на небі першої зірки.
Перша ритуальна страва Святвечора (вечір 6 січня) - кутя. Вона вариться з пшениці або рису. У кутю додають мед, сухофрукти, мак, родзинки, горіхи. Окрім куті, на Святвечір готують ще 11 страв, але всі вони мають бути пісними.
ДИВИСЬ ЩЕ:
Веггі бургери, фундукове молоко та грибне капучіно: ТОП-5 вегетаріанських ресторанів Львова
Як, де, коли: у центрі Львова працюватиме Різдвяний ярмарок
Свято наближається: у Львові оголосили конкурс на найкращу різдвяну вітрину
Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм