Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку

Новина - Події - Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку

Новина - Події - Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку

Події
27 лютого 2018 17:13

У Львові працівники Державного природознавчого музею Національної академії наук України розпочали підготовку до грандіозної виставки.

За словами завідувача відділу ландшафтного та біотичного різноманіття Андрія Бокотея, рештки волохатого носорога - один із найцінніших експонатів музею, адже цей вид вимер ще понад 10 тис. років тому.

"Це самиця, яка мала темно сіре забарвлення хутра. У світі таких експонатів є лише два. Один у Кракові, а один у нас. Наш був першим, краків’яни так само у Старуні викопали свій експонат у 1929 році, через 22 роки після нашої знахідки. Вони знайшли великі кошти і два роки копали, поки не знайшли… У них також дівчинка, але вона ціла", - розповів galinfo  Андрій Бокотей.

За його словами, мамонта знайшли у 1907 році на глибині 12,5 м. Його виявили у шахті, в якій колись добували нафту. Сенсаційна знахідка була зроблена випадково. Якби не інженер, який зауважив на відвалі шахти великі кістки і повідомив про це до Львова, то, очевидно, експонати були б втрачені. Робітники забрали собі шкіру, яка була збережена в доброму стані, щоб зробити із неї постоли. Пізніше, коли приїхала делегація з музею Дідушицького зі Львова збирати ті рештки, то частини шкури в людей доводилося відбирати через суд.

"Мамонта привезли до  Львова. Роботи відновили, заглибилися ще на 5 м і наштовхнулися на другу тушку. Знову запросили науковців і виявили, що це рештки носорога. Збереглися голова, шкіра  та ліва кінцівка", - розповів Андрій Бокотей.

Як зазначив науковець, експонат 110 років стояв без реставрації, але наприкінці минулого року роботи таки розпочали.

"Наша реставраційна майстерня впродовж трьох місяців працювала над ним. Почистили її від сторічного пилу та бруду, просочили антигрибковими розчинами, щоб забезпечити довготривалість зберігання. Тріщини між шкірою та гіпсом закрили і наприкінці просочили розчинами озокериту та нафти, щоб надати первинного вигляду", - поділився подробицями реставрації науковець.

Як зазначив Андрій Бокотей, за радіовуглицевим датуванням самиця волохатого носорога загинула приблизно 14,5 тис років тому.

"Загинула вона не випадково. У боці в неї  дірка. У тому місці, де серце. Очевидно, давня людина, яка також жила біля Старуні, полювала на них. Археологи знайшли 17 поселень давніх людей поблизу долини, на території якої знайшли тварин. Спис увійшов під гострим кутом, але не дійшов до серця. Схоже, тварина втікала і просто вгрузла у нафтове багно та втопилася. Завдяки цьому тканини просочилися нафтовими сполуками законсервувалися і пролежали 14,5 тис років під землею", - розповів Андрій Бокотей.

Волохатий носоріг вже стоїть у залі, в якому і буде експонуватися. А ось мамонта, який стане другою "родзинкою" унікальної виставки  науковці поки що не показують, інтригують.

"Це також самиця, і вона була руденькою. Ми на виставці покажемо унікальну річ – збережену шерсть. Нині експонат майже повністю відреставрований. Скелет мамонта вже зібрали, сьогодні підняли голову, яка важить майже 300 кг. Коли ми закінчимо повністю, тоді зробимо презентацію нашої роботи", – запевнив Андрій Бокотей.

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото 1

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото 2

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото 3

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото 4

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото 5

Мамонти повертаються: львівські музейники готують сенсаційну виставку фото 6

ДИВИСЬ ЩЕ:

Кожухи, свити і дерев’яні ковзани: у Львові відкрили виставку стародавнього одягу

На яких старовинних реліквіях присягають львівські депутати і мер

Відео: у "Шевченківському гаю" оселились фазани

Новини України та світу 27 лютого

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах