Дні профілактики глаукоми: львів’ян кличуть виміряти внутрішньоочний тиск

Новина - Події - Дні профілактики глаукоми: львів’ян кличуть виміряти внутрішньоочний тиск

Новина - Події - Дні профілактики глаукоми: львів’ян кличуть виміряти внутрішньоочний тиск

Події
20 березня 2018 11:26

У Львові стартувала щорічна акція "Дні профілактики та раннього виявлення глаукоми". Про це  VG Львів повідомила прес-служба Львівської міськради.

Впродовж тижня – з 19 до 23 березня львів’ян запрошують прийти у поліклініку та виміряти внутрішньоочний тиск для профілактики чи раннього виявлення глаукоми. Адже ця недуга може призвести до повної втрати зору, якщо її вчасно не лікувати. 

Перевірити очний тиск в міський глаукомний кабінет одним з перших прийшов начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб.

"Єдиним простим і доступним методом діагностики глаукоми є вимірювання внутрішньоочного тиску. Це декілька хвилинна і неболюча, але дуже важлива для кожного з нас процедура. Глаукома на початковій стадії не має жодних симптомів і відчути її неможливо. Єдиним симптомом глаукоми є підвищення внутрішньоочного тиску. І якщо його не лікувати, то настає атрофія зорового нерву, і поступово настає сліпота. Тому дуже важливо вчасно виявити підвищений очний тиск і призначити відповідне лікування – оперативне чи консервативне. Саме тому бодай раз на рік потрібно проходити профілактичний огляд в офтальмолога, бо при вчасному виявленні і лікуванні підвищеного очного тиску, виконанні усіх рекомендацій лікаря, можна призупинити процес втрати зору і уникнути сліпоти", - розповів Зуб.

За його словами, у Львові понад 3 тис. людей, які мають глаукому, понад 800 осіб з незворотними змінами – це означає, що вони пізно звернулися. 

Глаукома – група захворювань ока, спільними ознаками яких є підвищення внутрішньоочного тиску, а спільними наслідками – атрофія зорового нерву зі специфічними змінами поля зору. Людина перестає помічати предмети, розташовані збоку. Коли хвороба прогресує, то хворий сліпне. Половина пацієнтів з глаукомою не знають про свою хворобу і звертаються до лікаря із запізненням, коли значна частина зорового нерву вже ушкоджена. Втрата зору веде до інвалідності, потребі у сторонній допомозі у повсякденному житті. І єдиним способом профілактики цієї недуги є рання діагностика.

У 2017 році під час такої акції тонометрію (вимірювання внутрішньоочного тиску) провели 6797 особам. У 114 пацієнтів виявили підвищений внутрішньоочний тиск. Вперше виявлено та встановлено діагноз "глаукома" 42 пацієнтам.

"Найгірше в глаукомі є те, що вона неболюча і немає явних ознак – людина її виявляє, коли одне око втрачає зір або є значне звуження поля зору. Тому єдиним способом раннього виявлення глаукоми є тонометрія і звертання на профілактичні огляди до спеціаліста. Бо крім тонометрії, треба провести перевірку гостроти зору і оглянути очне дно", - розповів Зуб.

Як зазначає головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров’я Львівської міської ради з офтальмології, керівник Львівського міського центру "Мікрохірургія ока" Тетяна Смаль, у Львові налічується 3311 хворий на глаукому. З них 849 – на стадіях, коли розвивається незворотна сліпота.

"Перевірка на глаукому – це комплексне обстеження. Всі процедури можна пройти дуже швидко і безболісно.  Потрібно періодично обстежуватися в офтальмолога. Бо якщо хвороба виявлення на ранніх етапах, ми можемо призупинити її подальше прогресування. До 25 років – достатньо 1 раз на 2-3 роки проходити обстеження в окуліста, після 40 років – 1 раз на рік", - наголосила Смаль.

Аби пройти обстеження на глаукому слід звертатися в офтальмологічні кабінети поліклінік за місцем проживання або у глаукомний кабінет Львівської обласної клінічної лікарні за адресою: м. Львів, вул. Некрасова, 35.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Покращення: у Львові відкрили нове офтальмологічне відділення

Кір повертається: у Львові масово захворіли п’ятикласники

Яку саме: в Україні заборонили вакцину від кору і краснухи

Новини України та світу 20 березня

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах