Свято наближається: сьогодні починається Страсний тиждень

Новина - Події - Свято наближається: сьогодні починається Страсний тиждень

Новина - Події - Свято наближається: сьогодні починається Страсний тиждень

Події
02 квiтня 2018 11:45

Сьогодні починається Страсний тиждень, тиждень перед Великоднем, присвячений споминам про останні дні земного життя Спасителя: Його страждання, хресну смерть і погребіння.

Страсний тиждень цього року триває з 2 до 7 квітня. У ці дні віруючим належить суворо постити, аби гідно підготуватися до зустрічі зі Спасителем. Невід’ємною складовою цих днів для православних християн є участь у храмових богослужіннях. 

У Великий понеділок Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа, якого заздрісні брати продали в Єгипет, сказавши батькові, що його розірвали звірі. Поміркованого Йосипа розглядають як праобраз зрадженого Христа. У понеділок Страсної седмиці служать молебень, що покладає початок церковному чину мироваріння. Миро – це суміш 50 речовин на основі оливкового масла, трав і смол. Миро вважається святинею, його зберігають у вівтарі і використовують у таїнстві миропомазання. Готують миро лише раз у році – з понеділка по середу Страсного тижня, а в четвер освячують, повідомляє Львівська газета.

У вівторок Страсного тижня віруючі згадують, як Христос навчав у Єрусалимському храмі, і народ вважав Його пророком.

Велика середа – день віддання Ісуса на страждання і смерть. Цього дня згадується євангельська подія: коли рада первосвящеників і книжників вже вирішила взяти Христа і вбити Його, в селищі Віфанія у домі Симона прокаженого, де зупинився в ніч на середу Ісус, одна "грішниця" вилила дорогоцінне миро на Його голову. І тут у душі Юди народився намір видати Вчителя беззаконній раді. Тому в церковній службі в середу прославляють "грішницю" і засуджують зраду Юди.

Особливо важливими вважаються останні три дні перед Великоднем – Великі четвер, п’ятниця та субота. У кожен із них на Службах Божих читають уривки з Євангеліє, що розповідають про страждання Христа.

У четвер віруючі згадують становлення таїнства причастя Тіла і Крові Христових – євхаристії.

Велика п’ятниця – найскорботніший день, тому що саме в п’ятницю Ісус був розп’ятий і помер на Хресті, викупивши людські гріхи.

У суботу тіло Христа "перебувало в труні", але душею Спаситель зійшов в пекло і вивів із нього душі праведників.

Дивись ще:

Подарунок до Великодня: "Укрзалізниця" призначила додаткові потяги до Львова

Дізнайся коли: у Львові відкриють великодній ярмарок

Забудь про роботу: скільки українці відпочиватимуть на Пасху

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах