Що знайшли: археологи закінчили розкопки на Веселій у Львові

Новина - Події - Що знайшли: археологи закінчили розкопки на Веселій у Львові

Новина - Події - Що знайшли: археологи закінчили розкопки на Веселій у Львові

Події
05 квiтня 2018 17:47

Під час досліджень на вулиці Веселій, 5 у Львові, де мають будувати готель, археологи виявили залишки споруди 18 століття.

За інформацією працівників Рятівної археологічної служби, цьогорічні дослідження були продовженням розкопок, які проводили у 2014-2015 роках.

"Зафіксовано чотири нерухомі археологічні об’єкти. Найбільш цікавим з них є залишки заглибленої споруди квадратної форми, яка датується 18 століття. Культурно-хронологічну приналежність ще двох об’єктів не визначено у зв’язку з відсутністю в них рухомого археологічного матеріалу", - розповів керівник наукової експедиції Рятівної археологічної служби Микола Шніцар.

За його словами, вивчено матеріали шести культурно-хронологічних горизонтів, а саме: ранньозалізного часу, празької культури, райковецької культури, давньоруського часу, поховання періоду пізнього середньовіччя і споруди нового часу. З усіх об’єктів найбільший інтерес викликають три горизонти слов'яно-руської доби.

У часи середньовіччя це було давнє Краківське передмістя. Однак, як засвідчують результати останніх археологічних досліджень, ця територія була заселена задовго до 1256 року.

Саме тут, у 2015 році виявили унікальну знахідку - поселення давніх слов'ян. На глибині п’яти метрів фахівці дослідили господарські ями, у заповненні яких були уламки ліпного посуду та пряслиця. Дослідники датують їх серединою VII ст. н.е. та відносять до празько-корчацької археологічної культуру.

"Традиція безперевного загосподарювання цієї території є принаймні на 600 років старшою за першу писемну згадку про Львів. Нова інформація суттєво доповнює ранню історію міста і ще раз підтверджує місце розташування того ядра, з котрого розвинувся давньоруський Львів", - запевняє директор НДЦ "Рятівна археологічна служба" ІА НАН України Олег Осаульчук.

Дивись ще:

Будинок з історією: Львів може втратити старовинну віллу

Невідомий Львів: 10 фактів про головний універмаг міста

Будинок з історією: у Львові продають старовинну віллу

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах