Закон і реальність: як насправді працює сортування відходів у Львові

Як правильно сортувати відходи

Як правильно сортувати відходи

Події
11 червня 2018 17:51
Автор: Наталія Семенюк

Питання переробки сміття є важливим не тільки для Львова чи України, а й для всього світу. В той час, коли в Німеччині та Швейцарії сміття утилізовують швидше, ніж воно накопичується, в Україні не мають місця, куди звозити своє. Після інтеграції України до ЄС, в країні почали піднімати питання сортування і вивезення сміття, адже тепер потрібно виконувати всі закони, які регламентовані європейськими нормами.

Особливо загострене питання переробки і вивезення сміття є у Львові. Після трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі минуло 2 роки, а проблема із вивезенням та побудовою сміттєпереробного заводу досі не вирішена, не кажучи уже про покарання винних.

1 червня, у Києві підписали угоди щодо виділення Львову 35 мільйонів євро від ЄБРР та Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. За ці кошти Львів почне будівництво сміттєпереробного заводу та рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища. Будемо сподіватися, що процес таки запущено.

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Нагадаємо, що з 1 січня 2018 року українці повинні сортувати сміття відповідно до змін у Законі "Про відходи” .  Закон зобов’язує:  "побутові відходи — відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини  в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів,  пов'язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення". На контейнерах, призначених для відсортованих відходів, є позначки і надписи, щоб людям було простіше орієнтуватися де і яке сміття залишати. Бажано вдома розділити відходи. До прикладу, папір і скло складати на окрему поличку, а пластик і побутові відходи, як зазвичай, під умивальником, тоді простіше розібратися біля баків. Для пластику часто є спеціальні сітчасті контейнери, до яких слід кидати зім’яті пляшки.

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Проте відповідні баки для роздільного сміття у Львові є далеко не всюди. Відтак громадяни скаржаться, що закон ввели в дію, але належних засобів для його функціонування не зробили.

“Українцям бракує проінформованості у питанні сортування сміття, адже ми звикли звинувачувати державу в усіх проблемах, проте самі не проявляємо інтерес до тих питань, які залежать від кожної людини. Ми мусимо розуміти, що тільки сортування сміття в кожній квартирі чи приватному будинку приведе до конкретного прогресу,” — каже 22-річна львів'янка Таня.

До прикладу, в Німеччині, накладають штраф на багатоповерховий будинок і розподіляють між усіма власниками квартир, якщо мешканці не сортують сміття,  а в Україні штраф за порушення таких норм складає від 340 до 1700 гривень для конкретної особи.

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Зараз в Україні працюють 22 сміттєсортувальні лінії, 1 сміттєспалювальний завод і 3 сміттєспалювальні установки, відповідно до даних Мінрегіонрозвитку.

Існує багато приватних переробників вторсировини, до яких звозять сміття зібране і відсортоване силами активістів та громадський організацій. Проте їх є небагато, адже займатися сміттєвим бізнесом не є прибутково, тому олігархи та бізнесмени в Україні не поспішають вкладати гроші в "сміття".

Як показує досвід європейських країн, прибуток в такому бізнесі приходить з часом, тому потрібно стартове капіталовкладення, на яке наші можновладці не хочуть витрачатись.

Міністерство регіонального розвитку України звітує, що в країні перероблено та утилізовано близько 5,8% побутових відходів, з них: 2,71% спалено, а 3,09% побутових відходів потрапило на заготівельні пункти вторинної сировини та сміттєпереробні заводи, за 2016 рік.

Видання "Велика Епоха" створила мапу "Куди здати відходи", яка допоможе не тільки мешканцям Львова, а й інших міст України, розібратися куди, коли і які саме відходи нести. 

У Львові наразі є мала кількість переробних потужностей. Заводів, які переробляють люмінесцентні трубчасті та компактні лампи, ртутні термометри і батарейки дуже мало, а контейнерів для таких відходів майже ніде немає. Проте є пункти прийому таких відходів і, навіть, курсують еко-буси. Графік стоянок таких бусів постійно оновлюється і публікується на сайті міськради Львова.

Збором та вивезенням сміття у місті займаються шість підприємств. На кожен тип контейнера приїжджає окремо машина зі збору відходів. Сортоване сміття вивозять на утилізацію у невеликі приватні підприємства, які переробляють вторсировину. Змішані відходи везуть на фірми, які їх безпосередньо сортують, а решту вивозять на полігони. Принаймні так стверджують директори компаній перевізників.

Зараз відповідальність за вивезення сміття лежить на обласній адміністрації, а сортуванням відходів ОДА теж планує зайнятися.

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Інфографіка Фото: nowaste.com.ua

Директор департаменту розвитку та експлуатації житлово-комунального господарства Львівської ОДА Назарій Романчук неодноразово звертався до журналістів та мешканців Львова з проханням дзвонити на гарячу лінію області, або у департамент ЖКГ, якщо будуть свідками того, як перевізник збирає сміття в одну машину з різних контейнерів.

Отже, львів’яни мають розуміти, що сортувати сміття таки варто, бо є прогрес, і тепер від нас залежить куди буде потрапляти сміття з наших будинків.

У Львові, навіть, розробили сайт, який вчить сортувати сміття. Львівська дизайн-студія "Бамбук" зробила сайт Garbage31, який у формі гри показує як правильно розподіляти сміття і, навіть, показує на карті, де у Львові та Києві є пункт прийому вторсировини, найближчий до вашого місця розташування. Програма працює у тестовому режимі, але розробники планують створити мобільний додаток і скласти карту пунктів прийому в інших містах України.

 Сайт Garbage31

Сайт Garbage31

Проблема полягає у тому, як зробити так, щоб замкнене коло рухалось у правильному напрямку — щоб люди розуміли свою значущість у сортуванні сміття, щоб держава забезпечила громадян належними смітниками, щоб ЗМІ надали більшого розголосу проблемі та проінформували належним чином громадян.  Для вирішення проблеми потрібно виносити її на загал, інформувати і навчати громадян європеїзуватися. Нам потрібно навчитися бачити проблему не тільки в державі та її керівництві, а й у собі.

Дивись ще:

Львів без сміття: названо переможця тендеру на проектування заводу з переробки

Сміттєва проблема: готовий проект рекультивації львівського сміттєзвалища

Прекрасна новина: Львів отримав 35 мільйонів євро для будівництва сміттєпереробного заводу

Естетично і без запаху: у Львові встановлять підземні контейнери для сміття

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах