Чим дивуватиме: Свірзький замок на Львівщині відкриють для відвідувачів

Свірзький замок на Львівщині відкриють для відвідувачів.

Свірзький замок на Львівщині відкриють для відвідувачів.

Події
04 липня 2018 11:39

Замок у селі Свірж Львівської області відкриють для відвідувачів. Про це повідомив  Tvoemisto.tv  голова Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів Богдан Гой.

Його планують трансформувати у культурно-мистецький та музейний простір для експозицій та відкрити для відвідувачів.

"Свірзький замок не буде музеєм у класичному розумінні, адже ми хочемо експонувати роботи, які б представляли сучасне мистецтво із застосуванням інтерактивних технологій", — розповів Богдан Гой.

Наразі замок закритий для відвідування, проте на територію заходити можна.

Свірзький замок зараз знаходиться під опікою Львівської обласної організації Національної спілки архітекторів. За словами Гоя, замок належить спілці ще з радянських часів, бо там хотіли зробити  санаторій для архітекторів загально-радянського масштабу.

Голова спілки архітекторів каже, що у наші часи  це неактуально, адже ніхто вже не їздить так централізовано по замкам, проте хотілося б зберегти будівлю як історичну пам’ятку .

 "Ми хочемо зробити замок відкритим для людей, але до цього треба підготуватися. Адже якщо ми відкриємо замок прямо зараз, то його просто знищать дуже швидко. Це пов’язано з тим, що  у замку немає структури, яка б обслуговувала його, ремонтувала та стежила б, щоб його не розікрали", — каже Богдан Гой.

На масштабний проект із відкриття замку шукають гроші, щоб навесні наступного року там можна було організовувати виставки, які би змінювали щороку. 

"У планах робити виставки, які б могли притягувати туристів з різних куточків України та з-закордону. Таким чином люди хотітимуть їхати до Свірзького замку частіше, адже кожен рік там буде щось нове", — розповідає Богдан Гой.

Незважаючи на те, що над проектом почали працювати давніше, його вдалося запустити лише під час архітектурного фестивалю "Вежа", який нещодавно пройшов у Львові.  Нині у спілці готують проект, щоб отримати міжнародний грант.

Додамо, що свій вигляд, майже відповідний нинішньому, замок здобув з легкої руки першого його власника з родини Цетнерів в XVII столітті під керівництвом військового інженера і архітектора Павла Гродзицького, який зміг реалізувати в даному проекті взаємодію оборонного комплексу і пишної магнатської резиденції з урахуванням характерних особливостей ландшафту (відокремлений пагорб з обривистими схилами над ставом, оточений топкими болотами).

ДИВИСЬ ЩЕ:

За 160 мільйонів "зелених": у Львові стартувало будівництво найбільшого в Україні ІТ-парку

Зазирни у майбутнє: як зміниться простір поблизу Палацу Хоткевича у Львові

Візуалізація: як зміниться вулиця Руданського у Львові після ремонту

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах