Пояснення МОЗ: чому у Львові бракує сироваток від зміїних укусів

В Україні немає сироваток від зміїних укусів.

В Україні немає сироваток від зміїних укусів.

Події
27 серпня 2018 18:05

В Україні, і на Львівщині зокрема, немає достатньої кількості сироваток від зміїних укусів. Про це сьогодні, 27 серпня, у Львові розповіла виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. На кожен із п’яти найпоширеніших видів змій потрібна інша сироватка. Єдиним їхнім виробником є Польща, проте тамтешній виробник не поспішає реєструвати її в Україні.

"Ми на 2018 рік передбачили закупівлі сироваток.  Але в нас є проблема, бо в різних частинах України водяться різні види змій, сироватки проти яких не виробляються в дуже багатьох країнах. В основному в Україні є 5 видів найпоширеніших змій. Скажімо, західна Україна і Польща мають одні і ті ж змії, хоча на півдні та сході країни водяться вже зовсім інші змії. І, власне, на кожну із них має бути інша сироватка. Зараз їх нема, і нема насправді вже багато років.  Єдина країна, яка виробляє такі сироватки, – це Польща. Але тамтешній виробник зараз не готовий реєструвати їх в Україні. А якщо вони не є зареєстровані, ми, відповідно, не можемо купувати їх через державну структуру. Дотепер такі сироватки закуплялись через місцеві бюджети, не через державний", – розповіла Уляна Супрун.

За її словами, пацієнтів, які постраждали від укусу змій можна успішно вилікувати і без відповідної сироватки. Цим, власне, й займатимуться лікарі, доки сироватки не зможуть закупляти на державному рівні, повідомляє Львівський портал.

"Лікарі будуть лікувати так, як лікували дотепер. Ми маємо дуже успішні протоколи лікування. Нещодавня смерть дитини від укусу змії на Львівщині – це випадок, який стався вперше за багато років. Ми далі будемо спілкуватися з Польщею, будемо просити проводити реєстрацію цих сироваток і пояснювати, що лише тоді зможемо проводити держзакупівлі. А потреба у закупівлі таких сироваток справді є", – повідомила Уляна Супрун.

Директорка департаменту охорони здоров’я Львівської обласної держадміністрації розповіла, що 4-річній дівчинці, яка нещодавно померла від укусу змії на Сколівщині, медики не вводили наявну сироватку індійського виробництва. А все тому, що вона не є ефективною у лікуванні наслідків укусу саме цього виду змій.

Нагадаємо, 15 серпня прокуратура Львівської області відкрила кримінальну справу за фактом смерті 4-річної дівчинки, яку вкусила змія.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Нова жертва: п’ятирічного львів’янина вкусила змія

Стережися змій: на Львівщині госпіталізували двох людей

Як вберегтися: на Львівщині людей кусають отруйні змії

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах