Яким має бути меню у Різдвяний піст
Сьогодні, 28 листопада, розпочинається Різдвяний піст, який триватиме 40 днів і закінчиться на Святвечір, 6 січня. Це останній піст у цьому році. Він називається ще Пилипів, бо починається одразу після дня пам'яті святого апостола Пилипа.
Головна ціль посту — очистити тіло й душу напередодні Різдва. Тому вважається, що на період посту слід відмовлятися від шкідливих звичок, сексу і веселощів, оскільки це період молитов. Протягом всього часу не можна вживати в їжу: м'ясо, молоко, яйця, жири і масло.
Продукти, які можна вживати
Під час посту дозволяється їсти крупи, овочі, бобові і хліб
Круп'яні каші слід варити на воді, гречку можна запарювати окропом і готувати без варіння. Страви з бобових бажано чергувати кашами, щоб відшкодувати недолік корисних речовин. Для харчування під час посту бажано вибирати хліб, виготовлений з цільнозерновий борошна. Від здобної випічки бажано відмовитися, як і від великої кількості цукру. Овочі можна використовувати будь-які.
Що і коли можна їсти
З 28 листопада по 19 грудня 2019 року
Рибу і вино під час Різдвяного пості можна вживати в окремі дні
4 грудня — свято Введення в храм Пресвятої Богородиці. Можна випити трохи червоного вина і включити в раціон рибу.
З 20 грудня по 1 січня 2020 року
Під час Різдвяного посту рекомендують дотримуватися календарного харчування
З 2 по 6 січня 2020 року
Останні сім днів посту - найсуворіші
Останній тиждень Різдвяного посту найсуворіший. Варто відмовитися від солі, цукру, гарячих напоїв.
У переддень Різдва (6 січня) до появи першої зірки можна вживати тільки воду, утримуюючись від їжі.
Найважливіша страва на Святвечір - кутя
Після появи першої зірки можна їсти особливу страву — кутю. Її готують із зерен рису або пшениці, замочених у воді, з додаванням горіхів, меду, сухофруктів, маку тощо. Окрім неї, готують ще 11 страв, які мають бути пісними.
Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у
Читайте всі новини у нашому каналі