Налягай на горішки, сир і лохину: експерт назвав головні продукти від депресії

Що треба їсти під час депресії.

Що треба їсти під час депресії.

Події
12 квiтня 2019 11:22

Старший науковий співробітник Мельбурнського університету Джером Серріс розробив перелік продуктів, які потрібно вживати під час депресії. За його словами, під час депресії варто налягти на Омега-3, тобто їсти більше жирної риби, горішків, нежирного м'яса і твердого сиру.


Омега-3


Устриці

Устриці

Поліненасичені жири – зокрема Омега-3 жирні кислоти відіграють дуже важливу роль у підтримуванні належної структури та функціонування нейронів. Вони корисні при депресії, біполярній депресії та посттравматичних стресових розладах, імовірно, навіть допомагають попередити психози. Омега-3 є в горіхах, насінні  та устрицях, але найбільше – у жирній рибі на кшталт сардин, лосося та скумбрії,  пише УП з посиланням на The Daily Mail.


Вітамін В та фолати


Сир

Сир

Вітамін В нам необхідний для багатьох клітинних та метаболічних процесів, він відіграє важливу роль у продукуванні цілої низки хімічних речових у мозку.

Щедрими на вітамін В є зелені листові овочі, цільне зерно, пивні дріжджі та горіхи. М’ясо, яйця, твердий сир, молочні продукти.


Амінокислоти


Горіхи

Горіхи

Деякі амінокислоти є попередниками хімічних речовин, що утворюються в мозку та впливають на настрій. Зокрема триптофан потрібен для продукування серотоніну, а цистеїн перетворюється на найпотужніший антиоксидант – глутатіон.

Амінокислоти є в будь-яких білкових продуктах, найбільше в м’ясі, морепродуктах, яйцях, горіхах та бобових.


Мінерали


М'ясо

М'ясо

Мінерали, особливо цинк, магній та залізо, відіграють важливі ролі в неврологічних процессах. Дефіцит цинку пов’язують з посиленням симптомів депресії. Є дані, що підтверджують доцільність призначення цинку разом з антидепресантами. Нестача магнія також може бути повязана з симптомами депресії та тривожності.

Те саме можна сказати й про залізо, і поясненням буде його роль у доставці кисню до мозку.

Багато цинку є в нежирному м’ясі, устрицях, цільних злаках, гарбузовому насінні та горіхах, магнію – в тих самих горіхах та цільних злаках, бобових та зелених листових овочах. Залізо можна одержати з м’яса та субпродуктів, наприклад, печінки, а ще зі злаків та зелених листових овочів, зокрема зі шпинату.


Вітамін D


Вітамін D

Вітамін D

Вітамін D в організмі синтезується за допомогою сонячного світла, а з продуктів він є в жирній рибі, вітамінізованому молоці та грибах, котрі вирощувалися під ультрафіолетовими променями.


Антиоксиданти рослинного походження


Лохина

Лохина

Посилення оксидативного стресу та пошкодження клітин мозку пов’язують з багатьма ментальними розладами, зокрема депресією та деменцією.

Фрукти, овочі та ягоди (особливо ожина, лохина, малина, годжі, виноград) містять антиоксиданти. Також вони є в трав’яному, зеленому та чорному чаї, навіть у каві.


Корисні бактерії


Йогурт

Йогурт

Дослідження підтверджують, що існує зв’язок між бактеріями нашого кишечнику та здоров’ям мозку. Неправильний набір бактерій може викликати відповідь – запальний процес, що негативно позначитися на нервовій системі та роботі мозку.

Хорошу мікрофлору в кишечнику допомагають створювати такі продукти , як кефір чи йогурт, а ще ті, що багаті на пектин – наприклад, шкірка фруктів.

ДИВИСЬ ЩЕ:

Розбудити не змогла: у Львові ромка жебракувала з непритомною дитиною

Трагедія у басейні: у Львові 10-річна дівчинка померла на очах у матері

Примусив батько: у Львові мала дівчинка жебракувала біля церкви

Читайте всі новини на нашій сторінці в Facebook та в Телеграм

Підписуйтеся на нас в Іnstagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах