Фото: львівські археологи натрапили на нові знахідки під "Кульбабою"

У центрі Львова археологи натрапили на нові знахідки

У центрі Львова археологи натрапили на нові знахідки

Події
05 липня 2019 16:59

Під час реконструкції фонтану "Кульбаба", що на площі Галицькій у центрі Львова, археологи натрапили на нові знахідки. Цього разу вони знайшли найдавніші уламки кераміки, що датуються ХІІІ століттям, залишки дерев’яного шляху та особливості форми храму, який досліджують.

Як повідомляє Рятівна археологічна служба, найновіше відкриття дослідників  це форма костелу Воздвиження Чесного Хреста 1530-х років будівництва, руїни якого зараз і вивчають науковці.

Реконструкція фонтану

Реконструкція фонтану "Кульбаба" у центрі Львова

За словами археолога Юрія Лукомського, фундаменти будівлі є незвичної для Львова восьмигранної форми, хоча на міських картах його позначали у вигляді квадрата. Археологи частково натрапили на огорожу костелу та два фрагменти дерев’яного мощення. Вчені припускають, що це може бути частина давньої дороги, що вела у місто. Проте це питання ще потребує додаткового вивчення.

"Найдавніші артефакти, які вдалось виявити на ділянці,  уламки кераміки, що датуються ХІІІ ст., часом першої писемної згадки про Львів! До найраніших знахідок, що датуються XIV ст, також відносимо металеві цвяхи, перстень і монету часів Людовика Угорського, або Казимира ІІІ",  зазначили археологи.

Під час реконструкції фонтану

Під час реконструкції фонтану "Кульбаба" на площі Галицькій археологи натрапили на нові знахідки

Нагадаємо, на розкопках біля костелу виявили людські кістки. Частина поховань, за даними істориків, розташовані у правильному анатомічному положенні, в дерев’яних трунах. Деякі орієнтовані на схід, що може свідчити, що це поховання священиків.

У центрі Львова археологи натрапили на нові знахідки

У центрі Львова археологи натрапили на нові знахідки

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах