Нітрати не винні: у МОЗ розповіли про користь кавунів і чому він них стає зле

Уляна Супрун розповіла чому від кавуна може стати зле

Уляна Супрун розповіла чому від кавуна може стати зле

Події
23 серпня 2019 13:31

Очільниця МОЗ Уляна Супрун на своїй сторінці у Фейсбук розповіла чому від кавуна може стати зле і розвінчала кілька міфів про нітрати.

М’якоть кавуна на 92-95% складається з води та незначної кількості клітковини, вітаміну С, червоних пігментних каротиноїдів та лікопену, амінокислот аргінін і цитрулін. В кавунах у невеликих кількостях є усі 19 вітамінів та 11 мінералів. Також вони містять 4-6% цукрів: глюкози, фруктози і цукрози.

За словами Уляни Супрун, кавуни корисні людям, які тренуються. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує "кріпатуру" в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів.

"Щоденне невтомне споживання кавуна потрібне людям із атеросклерозом, жінкам в менопаузі та людям із гіпертензією та пре-гіпертензією. Кавун корисний для здоров’я шкіри та сітківки очей завдяки вмісту антиоксидантів. В усіх випадках надмірне споживання користі не приносить. Тим, в кого тиск нормальний чи низький, щоденний кавуновий десерт може тиск навіть знизити", – зазначила вона.


"Нітратні кавуни" не становлять загрози здоров’ю


"Насправді, нітрати надходять до нас цілий рік із овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою. Більшості рослин потрібно споживати нітрати з ґрунту. Тож не дивно, що рослинна їжа стає сама джерелом нітратів для людей — від 80 до 90% нітратів надходять із рослинною їжею та м’ясом, а решта з водою", – пояснила очільниця МОЗ.

Однак, від кавуна може бути зле: нудота, діарея, біль в животі. Такі симптоми, каже Уляна Супрун, швидше за все викликані сальмонельозом або лістеріозом від немитих кавунів, що продають з дороги.

"Якщо їх різати і куштувати перед купівлею чи їсти вдома немитими, то бактерії з поверхні потраплять у м’якоть і згодом в кишківник. Достатньо навіть купити пів кавуна в супермаркеті, щоб в розріз потрапили бактерії. Тож загрозу здоров’ю становлять не ранні кавуни, а брудні", – зазначають у МОЗ.

Уляна Супрун розповідає, що у кавуні корисним є і його насіння. Але сирі кісточки містять деякі некорисні речовини, тому його можна підсушити в духовці чи посмажити.


Як споживати кавун


Їсти кавун можна не лише ложкою. У МОЗ рекомендують заморожувати перемелену блендером м’якоть кавуна, пастеризувати його сік, їсти кавуни з чимось жировмісним (сиром, горіхами).

 "Спробуйте приготувати салат із кавуна, сира фети, м’яти та оливкової олії. Або варіацію ліванської страви табуле (tabbouleh) із кускусу, кавуна, цибулі та бринзи", – каже Уляна Супрун.

Також можна робити желе з пюре кавуна, кажуть в МОЗ, адже желатин сам по собі корисний

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах