Великий піст 2020: дата, що їсти і коли

Великий піст 2020: дата, що їсти і коли

Великий піст 2020: дата, що їсти і коли

Події
02 березня 2020 09:25

Великий піст – це найсуворіший і найбільш значимий піст у церковному календарі, який цьогоріч у православних розпочинається 2 березня і триває 48 днів, до 18 квітня.


Римо-католики вже постують


Римо-католики у 2020 році відзначатимуть Великдень на тиждень раніше – 12 квітня, тому Великий піст у них розпочався 26 лютого і закінчиться 11 квітня.

Незважаючи на різні дати, піст для вірян – це одна з найважливіших і обов'язкових основ християнської віри. Це період смирення, час утримання від задоволень, процес підготовки до особливої духовної події. 


Про відмову від м’яса, яєць і молока


Церковний устав ченців повністю виключає з вживання під час Великого посту м’ясо, яйця та молоко. Риба дозволяється тільки на свята Благовіщення та Входу Господнього до Єрусалиму (на Вербну неділю). У Лазареву суботу можна вживати рибну ікру.

Страсний тиждень – шість днів перед Великоднем – ще суворіший. Адже це згадка про страждання і розп'яття Христа, після яких і було Воскресіння.

Що можна їсти під час Cтрасного тижня.

Що можна їсти під час Cтрасного тижня.

За словами протоієрея Андрія Дудченка, у Православній Церкві України існує монастирський устав стосовно постів, але він стосується передусім ченців. Щодо парафіяльної практики, то кожен має взяти свою міру посту, яка була б досить відчутна, але не шкодила здоров’ю.

"Християнство — це не "релігія шлунку". Під час посту їжа має бути простою. Треба менше приділяти уваги тому, що ми їмо", — зазначив отець Андрій.


Від посту не звільняється ніхто 


За словами священника, діти, вагітні, жінки, які годують грудьми, хворі, немічні, люди, які важко працюють, якщо вони християни, теж повинні постувати. Це може бути піст інформаційний (відмова від соцмереж чи телевізора), зосередження на молитві й читанні слова Божого, відмова від розваг чи якихось власних пристрастей, вчинки милосердя.

2 березня розпочинається Великий піст 2020

2 березня розпочинається Великий піст 2020

Отець Адндрій наголосив, що під час посту варто докласти максимум зусиль, аби поглибити свої стосунки із Богом та людьми. 

Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook

Читайте всі новини у нашому каналі Телеграм, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах