Про заробітчан змовчала: подробиці смерті від COVID-19 жінки з Жовківщини

Про заробітчан змовчала: нові подробиці смерті від коронавірусу жінки з Жовківщини  фото

Про заробітчан змовчала: нові подробиці смерті від коронавірусу жінки з Жовківщини фото

Події
10 квiтня 2020 09:35

Хвора на коронавірус жінка з Жовківщини, яка померла минулої ночі в обласній інфекційній лікарні, приховала інформацію про контакт із заробітчанами. Вона стала третьою жертвою COVID-19 на Львівщині

Як пише Zaxid.net, 58-річна Надія мешкала у селі Глинськ. Її лікували від звичайної пневмонії у районній лікарні Жовкви, навіть не підозрюючи, що наражають ціле відділення на таку небезпеку. Пацієнтка не повідомила, що мала контакт з людьми, які приїхали з Італії.

Як розповіла завідувачка терапевтичного відділення Жовківської центральної районної лікарні Тетяна Кудик, до них пацієнтку із діагнозом пневмонія скерувала 23 березня сімейна лікарка. При зборі анамнезу жінку запитували про контакти, які можуть бути потенційно небезпечними в умовах пандемії, зокрема, із хворими або з тими людьми, хто щойно повернувся з-за кордону.

Пневмонія перебігала нетипово

За словами лікарки, жінка не повідомила про такі контакти, тож не було підстав відмовити їй в госпіталізації. Проте від самого початку випадок був нетиповий.

«Вона в нас лежала протягом тижня, але ми запідозрили, що та пневмонія має незвичний перебіг. За тиждень їй зробили повторний рентген. Ми хотіли провести швидкий тест, але їх ще не було в районі. Коли 1 квітня надійшли експрес-тести для перевірки людей, що повернулись з-за кордону, керівництво надало їх нам і ми перевірили цю пацієнтку. Тест відразу виявився позитивним», — розповіла Тетяна Кудик.

Далі для дообстеження і встановлення точнішого діагнозу ПЛР-тестами жінку перевели в Львівську обласну інфекційну лікарню. На той час її стан, за словами медиків, був середньої важкості.

Мала супутні хвороби

За інформацією Львівського обласного лабораторного центру МОЗ, 3 квітня результат вірусологічного лабораторного дослідження пацієнтки показав позитивний результат (виявлено РНК вірусу SARS-CoV-2). Її залишили на лікуванні в інфекційній лікарні. Була в реанімації, з 4 квітня — на штучній вентиляції легень. 9 квітня жінка померла. Як стверджують медики, у жінки були супутні захворювання, онкологія.

Зустрічалася з родичкою з Італії

Як потім зізналася пацієнтка, вже після позитивного результату експрес-тесту, 2 березня вона зустрічалася з родичкою, що повернулася з Італії, проте, за її словами, ця родичка була цілком здорова і потім знову поїхала за кордон. Але цього факту пацієнтка відразу медикам не повідомила, хоч її неодноразово про це запитували. 

Заразила сусідку по палаті

Ще після першого позитивного експрес-тесту чоловіку, усім родичам пацієнтки і тим, хто був з нею у контакті, провели діагностику. Результати експрес-тестів родичів жінки негативні. Вони перебувають вдома на самоізоляції. В одної контактної особи, жінки з с. Віднів Жовківського району, діагноз коронавірусу підтвердився. Вона лікується в інфекційній лікарні.

Тетяна Кудик уточнила, що друга інфікована — це 74-річна сусідка по палаті у жовківській лікарні. Вона виписалась зі стаціонару 26 березня, ще до того, як туди доставили експрес-тести і діагностували перший випадок. Вже вдома у неї погіршилось самопочуття. 3 квітня її госпіталізували в інфекційну лікарню.

На обсервацію відправили все відділення терапії

Протестували також всіх інших пацієнтів, що перебували на лікуванні у відділенні терапії, та весь медперсонал. Хоч експрес-тести виявились негативними, завідувачка вирішила для безпеки усіх залишити ціле відділення на обсервацію. Персонал її рішення підтримав.

Вже дев’яту добу на обсервації у терапевтичному відділенні Жовківської лікарні перебувають 22 людей. Це 7 медпрацівників — двоє лікарів, три медсестри і дві санітарки (решта медперсоналу — на самоізоляції вдома), 13 пацієнтів та двоє доглядальників (родичі пацієнтів, яким потрібна додаткова опіка). Щоденно їх оглядають, роблять заміри температури. Якщо їхній стан здоров’я не зміниться, усі повернуться до звичайного способу життя 14 квітня. 9-11 квітня їм, а також сімейним лікарям, медсестрам, лаборантам, що перебували в контакті з інфікованими, проведуть ПЛР-аналізи.

Нагадаємо, станом на 08:00 10 квітня у Львові та на Львівщині підтверджено 82 випадки інфікування коронавірусом, три з яких летальні.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах