Не помнуться: у червні Нацбанк введе в обіг 10-гривневі монети

Не помнуться: у червні Нацбанк введе в обіг 10-гривневі монети фото

Не помнуться: у червні Нацбанк введе в обіг 10-гривневі монети фото

Події
29 квiтня 2020 12:47

З 3 червня цього року Національний банк України введе в обіг  монети номіналом 10 гривень, які поступово замінять відповідні банкноти.

Про це повідомили в пресслужбі Національного банку України.

«Це – частина комплексного рішення з оптимізації та оновлення банкнотно-монетного ряду гривні, що триває з 2014 року та має на меті забезпечити в Україні надійніші та захищеніші від підроблень банкноти, зручність готівкових розрахунків та економію коштів для держави. Введення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень завершить цей процес», - йдеться в повідомленні.

Таким чином номінальний ряд гривні зрештою скоротиться до оптимального розміру – 12 номіналів. Усього в ньому залишиться 6 номіналів монет (10 та 50 копійок, 1, 2, 5 та 10 гривень) і 6 номіналів банкнот (20, 50, 100, 200, 500 та 1 000 гривень).

Чотири номінали монет.Чотири номінали монет.

Причини заміни

За розрахунками Національного банку, за допомогою заміни банкнот дрібних номіналів на монети держава зможе заощадити близько 1 мільярда гривень на обслуговування готівкового обороту. Це пов'язане з тим, що тривалість обігу монети більша, аніж банкноти, тому Нацбанку не доведеться постійно друкувати та оновлювати банкноти.

Як замінюватимуть

На першому етапі Національний банк планує увести в обіг понад 5 млн 10-гривневих монет, що будуть розподілені між підрозділами Національного банку в регіонах.

Вже з 3 червня українці зможуть розраховуватись 10-гривневими монетами. Проте Нацбанк подбав про зручність громадян, тож не потрібно буде поспішати обмінювати банкноти номіналом 10 гривень на обігові монети цього номіналу. Банкнотами ще можна буде розраховуватись необмежений період часу, а поступово, за результатами зношення, 10-гривневі банкноти будуть замінюватися в обігу монетами.

Як вона виглядатиме

Монета номіналом десять гривень.Монета номіналом десять гривень.

Нова обігова монета номіналом 10 гривень – невелика за розміром, легка. Її діаметр становить 23,5 мм, вага – 6,4 грама. Вона виготовлена із цинкового сплаву з гальванічним покриттям нікелем. На реверсі монети зображено портрет українського гетьмана Івана Мазепи, а на аверсі в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщено номінал.

Завдяки більшому діаметру та гурту (третя сторона монети) із спеціальним крупним рифленням 10-ривневу монету буде легко відрізнити від інших монет.

Монета номіналом десять гривень.Монета номіналом десять гривень.
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах