Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці

Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці фото

Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці фото

Події
03 червня 2020 09:54

День Святої Трійці, одне з головних свят у православному календарі, у 2020 році припадає на неділю, 7 червня.  Наступний день, понеділок, 8 червня, буде вихідним. 

VG Львів розповість історію свята, традиції і забобони дня Святої Трійці.

Коли святкувати

У 2020 році день Святої Трійці українці відзначатимуть на початку червня – 7 числа. За традиціями Трійцю святкують на 50-й день (через сім тижнів) після Великодня. Оскільки свято випадає на неділю, то наступний за нею день – понеділок, 8 червня, буде вихідним. Тож загалом українці відпочиватимуть три дні поспіль. 

У переддень свята, у суботу, у церквах проходить всенічне бдіння. Храми прикрашають гілками дерев. На Львівщині зеленню прикрашають також оселі, громадські установи й транспорт. Безпосередньо в сам день Святої Трійці відбувається святкова літургія, святять воду. Третій день Трійці називають Днем Святого Духа.

Історія свята

День Святої Трійці відзначають на честь зішестя Святого Духа на апостолів і Діву Марію. Назва свята символізує єдність Святого Духа, Бога-отця і Бога-сина.

Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці. Фото: https://glavred.info.Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці. Фото: https://glavred.info.

За історією, Святий Дух зійшов у вигляді вогненних язиків. Вогонь означав здатність і силу спалювати гріхи, очищати, освячувати і зігрівати людську душу. У цей момент в Єрусалимі було багато вірян, до них вийшли апостоли і почали читати проповіді на багатьох мовах. Проповіді вплинули на слухачів і багато з них запитували у апостолів, що їм робити далі, на що Петро відповів: «потрібно покаятися і хреститися для прощення гріхів в ім'я Ісуса Христа».

У день Святої Трійці вважають, що людська душа під дією Божої благодаті розквітає плодами чеснот.

Традиції 

В народі день Святої Трійці також називають Зеленими святами, адже головний колір свята – зелений. Він символізує вічне життя.

Гілля та траву, які люди приносять з церкви, висушують і зберігають протягом року. Повір'я говорить, що вони будуть оберігати оселю від негараздів і хвороб.

В народі кажуть, що важливо зустрічати свято Трійці в чистому будинку, тому напередодні свята обов'язково проводять генеральне прибирання та готують святковий стіл.

Ще однією традицією Трійці є відвідування кладовищ, де прийнято залишати частування на могилах.

Святкові посиденьки і ворожіння 

Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці. Фото: prm.ua.Відміть у календарі: коли Трійця у 2020 році та скільки відпочиватимуть українці. Фото: prm.ua.

Після відвідування церкви сім'я збирається на обід в тісному колі або йде в гості до рідних чи близьких. Святкові посиденьки в сімейному колі часто продовжують народними гуляннями на природі. Також молоді дівчата на Трійцю ворожать на майбутнє кохання.

День матері 2020: коли свято, традиції в Україні, привітання

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах