Скандал: біля Львова заради скульптури Богородиці понівечили унікальну пам'ятку

Скандал: біля Львова заради скульптури Богородиці понівечили унікальну пам'ятку фото

Скандал: біля Львова заради скульптури Богородиці понівечили унікальну пам'ятку фото

Події
04 травня 2020 17:26

Напередодні, 3 травня, в соціальних мережах опублікували фото, на яких видно, як біля Львова заради скульптури Богородиці понівечили унікальну пам'ятку.

Про це пише «Варта-1» з посиланням на львівського активіста Володимира Беньо.

Йдеться про пам’ятку Стільського Городища, що у селі Дуброва, де впритул зробили насип, бетонні сходи та встановили сакральну споруду — фігуру Матінки Божої.

Біля Львова заради скульптури Богородиці понівечили унікальну пам'яткуБіля Львова заради скульптури Богородиці понівечили унікальну пам'ятку

«Ми здивовані, що органи, які повинні контролювати збереження пам’яток — не втрутилися протягом двох тижнів та не реагують зараз. І вимагаємо розслідування, реакції та збереження унікального вигляду пам’ятки. Ми не проти нових сакральних об’єктів, проте такі об’єкти не повинні знищувати історичну спадщину України», — відреагували на сторінці “Львівського Опілля”.

Зазначимо, у селі Дуброва, впритул до Стільського Городища майже 2 тижні вели будівельні роботи — масштабні насипи грунту та встановлення фігури Матінки Божої. Роботи не є санціонованими ані місцевою ОТГ, ані відповідальними за збереження історичної спадщини органами обласної влади.

«При цьому, жодної реакції з боку обласної влади досі немає. Такі роботи спотворюють унікальний вигляд середньовічного городища VIII–X століття. Городище — історико-культурний заповідник, пам’ятка археології національного значення», — повідомляє Львівське Опілля.

Довідково: Стільське Городище — столиця середньовічної Білої Хорватії. Біла Хорватія (прадавня батьківщина сучасної Хорватії) — це колись велика країна на території Прикарпаття. І саме це село було її столицею. Збереглися чимало пам’яток історії: скелі, печера, підземні лабіринти. Її археологи досліджують понад 30 років, відкрив городище археолог Орест Корчинський. Площа міста, за даними досліджень, становила 250 гектарів, що свідчить про значний культурний розвиток слов’янського населення. У 2015 році Стільське Городище стало історико-культурним заповідником.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах