У Львові померла 101-річна зв'язкова УПА Ірина Шуль

У Львові померла 101-річна зв'язкова УПА Ірина Шуль фото

У Львові померла 101-річна зв'язкова УПА Ірина Шуль фото

Події
08 травня 2020 13:49

Сьогодні, 8 травня, у Львові померла 101-річна зв'язкова УПА Ірина Б’єнько-Шуль. Жінка співпрацювала з ОУН, її арештовували та утримували в тюрмі «на Лонцького».

Про смерть Ірини Шуль повідомив її внук Святослав Літинський.

«Школа, інститут, академія, війна, бухгалтер, збір грошей на ОУН-УПА, арешт, концтабір, звільнення, одруження, викладання, діти, педагогічна робота, просвітницька робота, внуки... Бабусю, в тебе було важке життя гідне нашої поваги. Ти боролася за створення держави та постраждала від німецьких та російських окупантів», – написав Святослав Літинський.

Ірина Шуль. Фото: Святослав ЛітинськийІрина Шуль. Фото: Святослав Літинський

Також свої співчуття з приводу втрати Ірини Шуль висловив мер Львова Андрій Садовий.

«Такі люди, як пані Ірина, своїми діями змінювали хід історії. Розумна, відважна, скромна. Будемо пам'ятати і любити завжди. Дякуємо, пані Ірино, за все, що ви зробили для нас», – сказав Андрій Садовий.

Довідково: Ірина Б'єнько-Шуль народилася 23 червня 1918 року в селі Вовче Перемишльського повіту (нині у складі Польщі). 18 січня 1944 року німецьке гестапо заарештувало пані Ірину за реалізацію бофонів (Бойовий фонд УПА) і з вироком «за зв'язок з ОУН-УПА» ув'язнена в концтаборі Равенсбрюк, а згодом його філії Флосенбург. Її звільнили американці в травні 1945 року. Жінка самотужки добралася до Перемишля, а у жовтні 1945 року разом із батьками примусово переселена до Львова, де мешкала досі. У 1947 році вийшла заміж за Івана Шуля (уроджений Іван Швак), колишнього вояка УПА. До проголошення незалежності України приховувала факт перебування у нацистських концтаборах.

23 серпня 2013 року з нагоди 22-ліття з Дня проголошення Незалежності України Ірині Шуль вручили нагороду «Почесний знак святого Юрія» за вагомий внесок у становлення української державності та активну громадську позицію. 31 жовтня 2018 року нагороджена орденом княгині Ольги.

Нагородження Ірини Шуль. Фото: ЛМРНагородження Ірини Шуль. Фото: ЛМР
Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах