Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ

Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

Події
19 червня 2020 17:58

Ботанічний сад Львівського національного університету імені Івана Франка не перестає дивувати: зацвів загадковий «кущ Мойсея». Квіти рослини, яку в народі ще називають «неопалимою купиною», у жодному разі не варто нюхати! 

E Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.E Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

Ясенець білий згадується в одній із біблійних легенд, як загадковий кущ, що горів, але не згорав, і з якого пророку Мойсею явився Бог. Принаймні, так припускають вчені.

Ця рослина природно поширена у Південній та Центральній Європі, в Азії та на півночі Африки. Росте вона і в Україні, де зрідка трапляється на Подільській височині, Закарпатті та у Причорномор’ї, а тому потребує охорони та занесена до Червоної книги.

  • Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото
  • Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото 1
  • Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото 2
  • Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото 3
  • Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото 4
  • Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото 5

Не нюхай: у Львові зацвів неймовірно гарний, але небезпечний кущ фото

Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

«Характерною особливістю ясенцю білого є наявність великої кількості прозорих крапчастих залозок, що є вмістилищем легкозаймистих ефірних олій. Останні зумовлюють специфічний стійкий запах рослини і продукуються у дуже великих кількостях. Зокрема, у спекотну безвітряну погоду в регіонах з жарким кліматом повітря навколо рослини настільки насичується леткими оліями, що може легко самозайматися, створюючи ефект «палаючого куща», що не згорає. В умовах помірного клімату подібне явище можна спостерігати, у спекотний безвітряний день, обережно піднісши до рослини запалений сірник. Тому й не дивно, що ясенець білий отримав народну назву «неопалима купина», – розповідають у ботсаду, наголошуючи, що «кущ Мойсея» надзвичайно небезпечний.

Ясенець білий згадується в одній із біблійних легенд, як загадковий кущ, що горів, але не згорав. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.Ясенець білий згадується в одній із біблійних легенд, як загадковий кущ, що горів, але не згорав. Фото: Ботанічний сад ЛНУ ім.І.Франка.

Виявляється, у спекотні дні його леткі олії можуть спричинити важкий фітодерматит, що супроводжується появою опікових пухирів на шкірі.

«Не варто також і нюхати квітки, – опіків слизових оболонок не оминути! Втім, попри всі застереження, ясенець білий – вкрай декоративний, і бодай раз у житті варто помилуватися блідо-рожевим цвітінням «палаючого куща», – кажуть садівники.

Додамо, що у Львові нині також квітне золотий дощ. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах