Фотофакт: під час ремонту у винниківському костелі виявили унікальні знахідки

У Винниках під час реставрації костелу знайшли залишки живопису. Фото: Винниківський вісник

У Винниках під час реставрації костелу знайшли залишки живопису. Фото: Винниківський вісник

Події
02 липня 2020 13:41

У Винниках під час робіт з реставрації костелу Успіння Пресвятої Діви Марії знайшли залишки живопису. Знайдені зображення вивчають мистецтвознавці.

Як повідомляє Винниківський вісник, проєкт з реставрації настінних живописів Санктуарію Матері Божої Винниківської «Порятунок краси спільної спадщини» розпочали 2019 року. Він розрахований на п’ять років.

У храмі під час реставрації знайшли залишки живопису. Фото: Винниківський вісникУ храмі під час реставрації знайшли залишки живопису. Фото: Винниківський вісник

На першому етапі очистили одну зі стін храму, в результаті якого відкрили зображення «Різдво Господнє», бірюзовий колір навколо віконного порталу.

«Ми думали, що на стіні зображено Успіння Діви Марії, але дівчата почали працювати, і побачили там маленького Ісусика, тобто зробили висновок, що це Різдво Господнє. Це було для нас маленьким відкриття», – розповів отець Леонтій Саламон.

Цього року продовжують роботи з очищення. Керівник проекту – доктор Павел Болінський з Краківської академії мистецтв.

У Винниках під час робіт з реставрації костелу Успіння Пресвятої Діви Марії знайшли унікальні фрески. Фото: Винниківський вісникУ Винниках під час робіт з реставрації костелу Успіння Пресвятої Діви Марії знайшли унікальні фрески. Фото: Винниківський вісник

 «На початковому етапі ми не сподівалися, що сірий храм насправді був настільки світлим, що зможемо відкрити повноцінні зображення. Зараз ми беремося вже за більші обсяги. Знімаємо шар сірої фарби, якою замальовано костел зі середини, щоб побачити, що ж під нею. Наразі очищаємо південну стіну храму, склепіння (стелю) і склепіння на хорах. Під час реставраційних робіт ми побачили там світлі кольори», – додає кураторка реставрації Соломія Островська.

У Винниках під час робіт з реставрації костелу знайшли залишки живопису. Фото: Винниківський вісникУ Винниках під час робіт з реставрації костелу знайшли залишки живопису. Фото: Винниківський вісник

Знайдені зображення досить понищені, через це їх колись і замалювали. Нині реставратори знаходять залишки живопису. На них можна розгледіти, що саме зобразили. Після процесу очистки фахівці займатимуться консервацією, укріпленням тиньків, паралельно знайдені зображення вивчають мистецтвознавці. 

Зазначимо, костел Успіння Пресвятої Діви Марії збудували у Винниках в 1766 році. Фундаторкою була Маріанна Тарло з роду Потоцьких. Будував костел один із найвідоміших архітекторів того часу Бернард Меретин. Розписи костелу виконані не пізніше як 1758 року.

Нагадаємо, у Львові виявили схрон із купою документів. На схованку натрапили на вулиці Пекарській, 15.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах