У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками: фото, відео, подробиці

У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками. Фото: ТСН.

У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками. Фото: ТСН.

Події
21 липня 2020 11:49

У центрі Луцька озброєний чоловік із вибухівкою захопив автобус із заручниками. Інцидент стався сьогодні, 21 липня. Про це повідомила пресслужба МВС України.

Захоплення автобуса і стрілянина 

21 липня о 9:25 до поліції надійшов дзвінок від імені терориста, який представився як «Максим Плохой». Чоловік захопив автобус у центрі Луцька. За попередніми даними, в ньому перебувають 20 пасажирів. Поліція вже перекрила центр міста. На території області введений оперативний план «Заручник».

Правоохоронці намагаються вивести терориста на діалог.

На вікнах автобуса видно сліди від куль. Фото: ТСН.На вікнах автобуса видно сліди від куль. Фото: ТСН.

У центр Луцька стягують силовиків і БТРи. Фото: ТСН.У центр Луцька стягують силовиків і БТРи. Фото: ТСН.

Як пишуть «Волинські новини», близько 10:10 у центрі пролунала автоматна черга. На вікнах автобуса видно сліди від куль.

У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками. Фото: НВ.У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками. Фото: НВ.

У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками. Фото: konkurent.ua.У Луцьку терорист захопив автобус із заручниками. Фото: konkurent.ua.

Зазначимо, що у вівторок вранці у YouTube з’явилося відеозвернення ймовірного нападника, який фігурує під іменем Максим Плохой. Там він позує з автоматом у невідомому приміщенні, що свідчить про те, що відео було записано наперед.

Викинув з автобуса гранату 

У Департаменті карного розшуку повідомили, що терорист двічі стріляв в бік правоохоронців. Він також викинув гранату з автобуса, але вона не здетонувала.

Чого вимагає терорист

Терорист вимагає у найвищого керівництва держави опублікувати на своїх сторінках у соцмережах відеозвернення, де вони визнають себе «терористами в законі».

Серед осіб, яких згадав у своїх вимогах терорист, опинилися президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, міністр оборони, голова СБУ, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, глави церков України (Філарет, Епіфаній, Онуфрій, Святослав Шевчук, Ахмед Тамім та інші), голови Конституційного Суду України, Верховного Суду та Вищої Ради правосуддя, а також відомі політики та олігархи (Петро Порошенко, Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Віктор Пінчук та Віктор Медведчук).

Що відомо про терориста 

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що терорист - Максим Плохой - автор книги «Філософія злочину». Її він написав, перебуваючи у місцях позбавлення волі.

«Волинські новини» стверджують, що Максим Плохой – це лише псевдонім, насправді нападника звати Кривош Максим Степанович. Відомо, що він відсидів кілька років за розбій.

Максим Плохой насправді є Максимом Кривошем.Максим Плохой насправді є Максимом Кривошем.

Так, а початку 1990-х, коли йому було 18 років, Криворош отримав перший шестирічний термін ув'язнення, який відбув повністю. На волю вийшов у 2000-му.

У листопаді 2005 року Максима Кривоша засудили до 8,5 років за ґратами з конфіскацією майна. Статті, за якими Кривош отримав покарання, стосуються незаконних зберігання та поводження зі зброєю, а також бандитизму та вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах, або було вчинене організованою групою.

Колишній "зек" Максим Плохой захопив автобус із заручниками у Луцьку. Фото: Максим Плохой/Вконтакте.Колишній "зек" Максим Плохой захопив автобус із заручниками у Луцьку. Фото: Максим Плохой/Вконтакте.

Скріншот із Твіттера терориста. Скріншот із Твіттера терориста.

Скріншот із Твіттера терориста.Скріншот із Твіттера терориста.

Скріншот із Твіттера терориста.Скріншот із Твіттера терориста.

Скріншот із Твіттера терориста.Скріншот із Твіттера терориста.

Також поліція повідомила, що терорист знаходився на психіатричному лікуванні.

Розмова терориста з сином заручниці

«Суспільне. Волинь» опублікувало запис розмови терориста з сином однієї із заручниць, у якому той вимагає максимального поширення у ЗМІ інформації про його вимоги.

Пропозиція обміну заручників

Головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов заявив, що йому зателефонував  Максим Плохой. Терорист змушує заручників шукати контакти у ЗМІ, аби ті поширювали його абсурдні вимоги. Бутусов також сказав, що готовий обміняти себе на частину заручників.

Прихована вибухівка 

Офіс генпрокурора повідомив, що за словами луцького терориста, він приховав ще один вибуховий пристрій в іншому місці і може підірвати його дистанційно. Раніше Максим Плохой заявив, що автобус з заручниками замінований. 

Поліція евакуювала всіх мешканців із сусідніх будинків. Окрім того, у районі, де відбувається спецоперація, вимкнули електрику. Журналістів попросили вимкнути камери. Лучанам радять не залишати домівок без нагальної потреби. 

Вибухи у центрі Луцька 

У центрі Луцька прогриміли кілька вибухів. За попередньою інформацією, підірвалися три вибухові пакети. Але невідомо, чи це терорист кинув їх з автобуса, чи вони були десь заховані на вулиці.

Окрім цього з місця надзвичайної ситуації час від часу чути постріли.

Затримання луцького терориста

Cпецпризначенцям вдалося затримати терориста Максима Кривоша і звільнити з полону усіх заручників, які перебували у захопленому в центрі Луцька автобусі. Близько 21:25 біля автобусу пролунав вибух, після якого до нього під'їхав БТР. З автобусу почали виходити заручники, після чого бійці СБУ підрозділу «А» спільно з Нацполіцією затримали терориста. За попередніми даними, Максим Кривош добровільно здався у руки правоохоронців.

Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко розповів, що 13 звільнених заручників перебувають у задовільному стані.

За його словами, Максим Кривош мав кількох спільників, одного з яких вже затримали у Харкові.

В Офісі президента зазначають, що саме очільник держави Володимир Зеленський вмовив луцького терориста відпустити спочатку трьох людей, а потім взагалі здатися.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах