Як у Памуккале: біля львівських багатоповерхівок виявили унікальні травертинові джерела

Як у Памуккале: біля львівських багатоповерхівок виявили унікальні травертинові джерела. Фото: Doctorgeo.info (умовне).

Як у Памуккале: біля львівських багатоповерхівок виявили унікальні травертинові джерела. Фото: Doctorgeo.info (умовне).

Події
29 липня 2020 11:56

Науковці виявили унікальні травертинові джерела поблизу Львова. Вони є рідкісними не тільки для України, але й для Європи. Читайте більше новин Львова за сьогодні.

На унікальні травертинові джерела натрапили львівські науковці-екологи Олег Орлов і Марина Рагуліна.

«Це просто неймовірно бачити, як така природна цінність збереглася зовсім поряд із районом багатоквартирних будинків», – зазначають науковці.

Науковці виявили унікальні травертинові джерела поблизу Львова. Фото: Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА. Науковці виявили унікальні травертинові джерела поблизу Львова. Фото: Департамент екології та природних ресурсів Львівської ОДА.

«Згадку про те, що у Львові є травертинові формації ми прочитали в книзі польського геолога Маряна Ломницького "Геологія Львова і околиць" (1898 року). Ми почали шукати і знайшли їх на витоках річки Маруньки у Винниківському лісництві. Травертинові джерела рідкісні як у світі, так і в Україні. Загалом, на територій України травертинів трохи більше 50 (це і джерела, і скельні формування). Більша частина з них зосереджена в Придністровському Поділлі і декілька в Криму. У Львівській області до цього часу було виявлено лише одне таке джерело і на сьогодні, наскільки нам відомо, воно немає охоронного статусу – це так званий «Плакучий камінь» поблизу Малих Грибович", – розповів науковець Олег Орлов.

Довідка: травертини – це гірська порода, що утворюється в результаті осадження карбонатів кальцію з води вуглекислих джерел. Такі типи джерел відомі багатьом українцям завдяки популярному серед туристів курорту в Туреччині Памуккале (Бавовняний замок) – із характерними для травертинів білими уступами.

Нагадаємо, щоб побачити пустелю, не треба їхати в Африку, чи де-ін-де. Адже неподалік Львова від перехожих ховається своя «Бродівська Сахара». Пустелю на Львівщині відкрили цьогоріч. 

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах