Дізнайся: для чого у Львові чіпують дерева

Для чого у Львові чіпують дерева. Фото: Львівська міська рада

Для чого у Львові чіпують дерева. Фото: Львівська міська рада

Події
15 вересня 2020 14:53

У Львові почали чіпувати дерева. Пластмасовий чіп планують прикріпити на понад дві тисячі насаджень. Із його допомогою можна буде  дізнатись всю інформацію про дерево Читайте всі новини Львова за сьогодні.

Як повідомили в пресслужбі Львівської міської ради, таким чином у місті продовжують інвентеризацію усіх дерев, адже з часом у  кожного дерева буде свій особистий номер і свій паспорт.

«Платформу обліку дерев Inspectree розробили львівські ІТ-спеціалісти. Її особливістю є те, що мешканці можуть бачити результати цієї інвентаризації. Це означає, що всі можуть бачити на карті дерево і його стан. Колір маркера визначає стан рослини. Відповідно, зелений маркер означає хороший стан, жовтий — задовільний стан, який потребує певного втручання, а червоний — дерево перебуває у незадовільному стані, і його треба замінити при першій можливості, однак це не означає, що воно аварійне. Ми маємо орієнтуватись скільки дерев потребують заміни», — пояснила начальниця управління екології та урбаністики Олександра Сладкова.

У Львові чіпують дерева. Фото: ЛМРУ Львові чіпують дерева. Фото: ЛМР

Дерева-пам’ятки, які є цінними для Львова, на цій карті позначатимуть зіркою. Переважно сюди входять ті, що старші 100 років, або нетипового сорту. Вони є естетично привабливими та потребують особливого піклування. Так, дерева наносять на мапу з точними географічними координатами. У формі можна додати також параметри рослини.

«Близько 1,5 роки тому була петиція щодо того, аби змінити спосіб обрізання дерев, і я був одним із членів цієї ініціативної групи, яка робила цю петицію. На зустрічі з міським головою нам стало зрозуміло, що остання інвентаризація була у Львові давно, і дані було неможливо використовувати. Тому з’явилась ідея зробити електронну систему, щоб інвентаризація була інтерактивною, а дані можна було переглядати та змінювати. Платформа створена для того, аби покращити менеджмент дерев у місті, зокрема для комунальних працівників», - — розповів співрозробник системи Inspectree Павло Голубець.

У Львові чіпують дерева. Фото: ЛМРУ Львові чіпують дерева. Фото: ЛМР

В сервісі доступні паспорт дерева, його біологічна класифікація, рід, вид і селекція, його стан, балансоутримувач, район, а також необхідні дії, які треба з деревом зробити. У майбутньому в системі можна буде додавати фотографії, а також інформацію про місця під дерева.

Наразі у Львові обліковано вже 2 758 дерев, та прочіповано набагато менше – 15. Але місто закупило 2 тисячі чіпів, тож з часом прочіпованих дерев збільшиться.

Нагадаємо, на вулиці Шептицьких у Львові лікували 450-річний хворий дуб. У ньому розчистили дупла і готувались до пломбування.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах