Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові хочуть знести: що там буде

Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові хочуть знести. Фото: Фотографії старого Львова.

Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові хочуть знести. Фото: Фотографії старого Львова.

Події
04 грудня 2020 10:01

Монумент бойової слави радянських Збройних сил у Львові знесуть. На його місці облаштують громадський простір. Про це розповів громадський активіст Aнтoн Oрeстoвич. Читайте всі новини Львова.

«Мали конструктивну зустріч з заступником міського голови Андрієм Москаленком та головним архітектором міста Антоном Коломєйцевим. Монумент слави совєцкой армії буде демонтовуватись, а на його місці буде меморіал пошани українських воїнів. Алгоритм, за яким це буде здійснюватись і ймовірні терміни буде узгоджено на наступному тижні», – йдеться у повідомленні Орестовича.

Втім, у коментарі Тvoemisto.tv головний архітектор Львова Антон Коломєйцев розповів, що поки що пам’ятник розглядають у контексті розвитку Парку культури, тераси де він знаходиться.

"Розглядаємо можливість формування громадського простору, нових, зручних пішохідних і велосипедних зв’язків, інклюзивного простору. Не готовий зараз відповісти що саме з ним буде. Він аварійний. Як правильно з ним повестися, будемо радитися з юристами», – розповів Антон Коломєйцев.

За його словами, нині лише напрацьовують концепції, як зробити простір зручним, втім конкретні ідеї будуть обговорювати на громадських слуханнях.

У 1941-1944 роках тут ховали солдатів та офіцерів німецької армії. Німецький День полеглих. 1942 рік. Фото: Фотографії старого ЛьвоваУ 1941-1944 роках тут ховали солдатів та офіцерів німецької армії. Німецький День полеглих. 1942 рік. Фото: Фотографії старого Львова

Нагадаємо, Монумент бойової слави радянських збройних сил розташований на верхній терасі парку на місці колишнього Стрийського кладовища. Під час Першої світової війни тут ховали російських солдат, а у 1941-1944 роках – солдатів та офіцерів німецької армії. Для їх вшанування влаштовували щорічний «День полеглих». Рішення про зведення меморіалу було прийнято Львівським обкомом КПУ у квітні 1968 року. Будували монумент на громадські кошти та фінанси Військової ради Прикарпатського військового округу. Монумент виготовили з бронзи, граніту та кованої міді. Автори пам’ятника скульптори Дмитро Крвавич, Еммануїл Мисько, Ярослав Мотика, Олександр Пирожков та архітектори Мирон Вендзилович, Аполлон Огранович. 9 березня 1972 року автори монументу були удостоєні Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка, у 1974 році – золотої медалі ім. М.Грекова Художньої академії СРСР.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах