Встали й пересіли: з 2021 року в українських школах почнуть діяти нові санітарні правила

З 2021 року в українських школах почнуть діяти нові санітарні правила. Фото: freepik.com

З 2021 року в українських школах почнуть діяти нові санітарні правила. Фото: freepik.com

Події
11 грудня 2020 09:36

З 1 січня 2021 року в українських школах почнуть діяти нові санітарні правила. Про це повідомили у Міністерстві охорони здоров'я.  Серед головних нововведень – зміна харчування, нові підходи до розсаджування учнів, меблі різних розмірів.

Що з міниться в українських школах з 2021 року, з'ясував VG Львів

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Наявність внутрішніх туалетів

Як розповів головний державний санітарний лікар, заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко нові правила передбачають обов’язкову наявність внутрішніх туалетів у приміщеннях шкіл. За його слова, вбиральні на вулиці призводять до того, що в XXI столітті українські діти наражаються на виникнення урологічних та сечостатевих проблем.

"Ці зміни повинні виконати власники закладів, органи місцевого самоврядування, і облаштувати у всіх закладах освіти внутрішні теплі туалети», – зазначив Ляшко.

Обов'язковий медогляд всіх працівників шкіл

З 1 січня 2021 року в школах України не допускатимуть до роботи працівників без медогляду або з протермінованим медоглядом. Без різниці, вчителі це чи працівники харчоблоку,, усі повинні проходити профілактичні медичні огляди.

«В разі порушення термінів проходження профілактичних медичних оглядів працівники не повинні допускатися до школи і до залучення до освітнього процесу», – зазначив головний санітарний лікар.

Меблі різних розмірів

В українських школах з наступного року передбачена наявність кількох типів меблів, щоб школярів можна було садити за парти, згідно з їхнім зростом.

Зі слів Ляшка, у кожному закладі передбачається як мінімум 2-3 розміри меблів.

Учнів, які часто хворіють простудними захворюваннями, ревматизмом, ангінами, рекомендовано садити в третьому ряді, від вікна, ближче до внутрішньої стіни.

Пересаджування учнів

Пересаджування учнів потрібно здійснювати щонайменше двічі на рік.

Забезпечення учнів транспортом

Учні, які проживають на відстані більше двох кілометрів від закладу освіти, повинні бути забезпечені транспортом для підвезення до шкіл.

Інтернет

Міністерство охорони здоров’я дозволило використовувати у закладах освіти дротове і бездротове підключення до інтернету.

«Якщо використовують бездротове підключення, тобто роутери і Wі-Fі, вони повинні бути на висоті не менше 2 метрів від підлоги і вимикатись у позанавчальний час», – зазначив Ляшко.

У документі також встановлені вимоги до комп’ютерного обладнання.

«Попередні норми – це норми 2001 року. Якщо це персональні комп’ютери, то екран повинен бути не менше 15 дюймів. Якщо немає можливості використовувати персональні комп’ютери, а використовуються ноутбуки, тоді дозволяється, щоб екран був 14-дюймовим, але окремо повинна бути мишка і клавіатура», – розповів заступник міністра охорони здоров’я.

Нововведення щодо харчування

З 1 січня 2021 року школярі, у яких є довідка від лікаря про певні дієтичні потреби із встановленим відповідним діагнозом, зможуть отримувати особливе харчування.

«Вперше на нормативно-правовому рівні врегульовано питання організації харчування дітей з особливими потребами: тепер якщо в дитини є довідка від сімейного лікаря або педіатра, що в неї є певні дієтичні потреби, то власник закладу зобов’язаний організувати окреме харчування для цієї дитини з урахуванням дієтичних потреб», – пояснив головний санітарний лікар.

Також документ забороняє продавати в шкільних буфетах та автоматах низку продуктів. Це, зокрема, чіпси, сухарики, м’ясні і рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солена риба, а також цукерки.

Також встановлена група харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів. Наприклад, злакові, овочі, фрукти, також ягоди і молочні продукти.



Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах