Як відсвяткувати Різдво cучасно і з традиціями водночас

Як відсвяткувати Різдво cучасно і з традиціями водночас

Як відсвяткувати Різдво cучасно і з традиціями водночас Фото: pexels.com

Події
06 сiчня 2022 17:02

В Україні Різдво Христове прийнято відзначати 7 січня. У переддень Рідзва, 6 січня, відзначають Святвечір. У цей день зазвичай сім’я проводить час разом, а з появою першої зірки — сідає вечеряти за стіл. Натомість, Різдво святкують у більшому колі, запрошуючи друзів, зі співами і розвагами.

VG Львів пропонує осучаснити це свято і провести його більш по-молодіжному, проте зі збереженням традицій.

Святий вечір

Традиційно: на святвечір прийнято готувати пісних 12 страв. Головна на столі - кутя (каша із зерен пшениці, ячменю, рідше пшона або рису з додаванням меду або цукру, іноді з сухофруктами, горіхами, маком). Куті потрібно з'їсти три ложки і запити узваром - головним різдвяним напоєм із сухофруктів. Також на святковий стіл готують пісний борщ з пампушками, вареники, голубці, пироги, смажену рибу, овочеві салати, гриби і соління.

Наш варіант: якщо 12 страв готувати немає бажання і часу, то можна приготувати кутю, гаряче і десерт, наприклад, різдвяний пиріг. Щоб на столі з’явилося 12 страв, можна поставити соус, фрукти, сухофрукти, горіхи і овочі (салат). Для атмосфери можна запалити свічки і гірлянди.

Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021 Фото: pexels.com

Традиційно: перед тим, як почати вечеряти, віряни читають молитву.

Наш варіант: можна прочитати мовчки "Отче наш", або щоб це зробив вголос хтось один. Після цього кожен може сказати за що вдячний цього року.

Традиційно: поки вечеря не закінчиться, забороняється виходити з-за столу і особливо з дому, щоб не впустити нечисту силу в будинок.

Наш варіант: вставати звичайно можна, але краще повернутися за стіл і зачекати, поки всі доїдять. Підтримайте розмову або задайте тему для діалогу. Можна увімкнути легеньку музику чи фільм.

Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021 Фото: pexels.com

Традиційно: господиня кладе під скатерку на чотири кути столу по голівці часнику — «щоб злу силу відігнати». На покутньому кінці столу ставлять сіно.

Наш варіант: прикрасити стіл можна гілками ялинки, шишками, дрібними іграшками, конфеті. Головне, щоб настрій у вас був гарний, а сенси ви можете вкладати особисті в ці атрибути.

Традиційно: в Святий вечір господарі завжди обходять все своє господарство (собаки, коти, коні, корови, свині, кури). Дякують кожній тварині і пригощають їх.

Наш варіант: своїх улюбленців варто приголубити, нагодувати і порозмовляти з ними. Але ми впевнені, що ви це робите щодня. Слід просто не забути про цей ритуал і 6 січня.

Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021 Фото: pexels.com

Різдво

Традиційно: вранці 7 січня львів’яни йдуть до церкви, щоб віддати шану новонародженому Христові. Після закінчення церковної відправи родина знову збиралається на святковий обід, який вже не був пісним, та починалася велика різдвяна гостина. Сало, м’ясо, печінка, ковбаса, різні копченості та молочні продукти мають бути на столі.

Наш варіант: у період пандемії до храмів ходити не рекомендують, тому можна помолитися вдома. Запросити всю родину і друзів на обід чи вечерю, або «напроситися» до батьків чи бабусі з дідусем. Вони завжди раді нас бачити. Варто не забувати про подарунки, бо з порожніми руками приходити в гості не гоже, і це не тільки про Різдво.

Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021Кілька ідей, як цікаво відсвяткувати Різдво 2021 Фото: pexels.com

Традиційно: зранку на Різдво прийнято ходити із зіркою по домівках, співаючи колядки. При колядуванні прийнято вбиратися в різноманітні костюми і вітати кожного зустрічного.

Наш варіант: зірку можна змайструвати своїми руками, або взяти ту, що на ялинку. Якщо до сусідів ходити не хочеться, то можна обдзвонити друзів і родичів телефоном по відео та заколядувати їм. Цікавіше буде, якщо ви не полінуєтеся переодягнутися і розмалювати обличчя. В період пандемії цей варіант виглядає ідеальним.

Традиційно: дивно, але давньою різдвяною традицією є ворожіння. Частіше  свою долю хотіли дізнатися дівчата. Вони ворожили переважно на судженого та заміжжя.

Наш варіант: сьогодні люди не дуже вірять у ворожіння, а більше ставляться до цього, як до розваги. Це може стати чудовим приводом, аби зібратися з друзями: зіграти в настільні ігри, подивитися разом святкові фільми, а хтось і поворожити захоче.

Додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram. Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах