5G в Україні: коли з'явиться, шкода та міфи

5G в Україні: коли з'явиться, шкода та міфи. Фото: unsplash.com (умовне)

5G в Україні: коли з'явиться, шкода та міфи. Фото: unsplash.com (умовне)

Події
16 грудня 2020 12:18

Нещодавно світ поринув у численні скандали та мітинги через запровадження інтернету 5G – люди спалювали вишки на звинувачували владу у масовому чипуванні-зомбомбуванні тощо. В Україні також не обійшлось без інцидентів. Проте саме на інтернет нового покоління покладають великі надії, адже він має стати частиною технологічного та економічного прогресу.

VG Львів дізнався, що таке 5G, коли він запрацює в Україні та чи дійсно він шкодить людям.

Що таке 5G

G-стандарти мобільних мереж працюють у певному діапазоні частот — радіохвиль. Із кожним поколінням діапазон використовуваних радіохвиль зростав. 5G розшифровується як п’яте покоління («5th Generation») мобільних мереж, відповідно, ця технологія бездротового зв’язку є найефективнішою й більш досконалою. А зі стрімким збільшення кількості різноманітних ґаджетів та їх користувачів, нинішня еволюція до 5G видається потрібною.

Такі мобільні мережі працюють за простою логікою: чим більше частот — тим більше можливостей доставити сигнал, а отже, тим більше покриття мережі. А чим вища частота хвилі — тим більше можна нею передати за той самий проміжок часу. Так, повнометражний фільм із роздільною здатністю HD з використанням 5G завантажуватиметься за лічені секунди, а не за хвилини, як зараз.

5G працює на вкрай високих частотах (30-300 ГГц) — так званих міліметрових хвилях, бо їхня довжина становить 1-10 міліметрів. Такі хвилі швидше згасають в атмосфері, а тому передають сигнал на відстані десь до кілометра. Через це потрібно багато передавачів і буквально всюди — інакше зв’язок обриватиметься.

Для чого нам 5G

Одна з ключових сфер застосування 5G — інтернет речей (Internet of Things, IoT), або глобальна мережа взаємопов’язаних фізичних пристроїв. До прикладу, фітнес-трекер і холодильник обмінюватимуться даними, щоб стежити за вашою вагою.

А ще на 5G покладають надії як на засіб забезпечення надшвидкого зв’язку з мінімальною затримкою. Тому його планують застосовувати в таких критичних сферах, як медицина, безпека дорожнього руху тощо.

Коли ми говоримо про 5G, йдеться не так про абонентів, як про промислове використання. Зв'язок нового покоління дозволить дистанційно керувати різною технікою, забезпечувати функціонування VR-ігор без затримки сигналу, зможуть з'явитися безпілотні автомобілі, інтернет речей, розумні будинки тощо.

Чи небезпечний 5G

5G в народі вважають небезпечним, таким, що викликає рак та передає коронавірус. На сумнівних джерелах можна знайти вдосталь подібної інформації, яка й спровокувала численні мітинги, народне обурення та паління вишок. Тож давайте розбиратись. 

Здебільшого, коли говорять про шкоду нового покоління зв’язку, посилаються на дослідження Міжнародного агентства з дослідження раку (перебуває у складі Всесвітньої організації охорони здоров’я), яке датоване 2011 роком. Тоді вони повідомили, що радіація, яку випромінюють стільникові телефони, може бути чинником виникнення раку. Щоправда, вже через 3 роки та ж ВООЗ зазначила, що «ніякого негативного впливу на здоров’я від використання телефонів встановлено не було».

Ще один популярний аргумент противник 5G – це дослідження 2018 року, профінансоване урядом США (на 25 мільйонів доларів). Воно засвідчило, що щури, які зазнавали впливу радіохвиль, мали більшу ймовірність отримати рак. Та згодом це ж дослідження розкритикували за порушення методології, адже тварини в дослідженні зазнавали утричі більшого рівня радіації, ніж теоретично можуть випромінювати смартфони. Водночас щури, які в експерименті діставали більшу дозу радіації, жили довше.

Відомий онколог Девід Ґорскі з Інституту раку імені Барбари Анн Карманос у США дещо прояснив ситуацію. За його словами, телефони, які використовують стільниковий зв’язок, випромінюють електромагнітну радіацію настільки слабкої потужності, що вона просто не може викликати порушення ДНК, мутації — і, відповідно, рак.

Звісно, не можна остаточно заперечувати, що радіохвилі, які використовують в мобільному зв’язку, не мають шкідливої дії. Та й підтвердження цьому немає. Крім того, нові частоти, які мають намір використовувати під 5G, вже й так застосовуються, просто в менших масштабах.

Противники 5G в Україні

Не обійшлось без міфів та фейків щодо 5G й в Україні. Так, 7 квітня 2020 року громадянка Юліана Гордей зареєструвала електронну петицію до Президента України Володимира Зеленського: «Заборонити впровадження 5G через вкрай негативне його впливання на здоров’я!». І вже 5 липня петиція набрала більше 25 тисяч голосів, необхідних для її розгляду.

«Без клінічно підтвердженої доказової бази по безпечності даного виду зв’язку просимо не вводити його в нашій країні!» – вказано в тексті петиції.

В Офісі президента України Володимира Зеленського 20 липня відповіли на петицію з проханням не запроваджувати в Україні стандарт зв’язку 5G. Президент подякував підписантам «за активну громадянську позицію», але зазначив, що 5G не несе шкоди здоров’ю, якщо дотримуватися вимог щодо рівня електромагнітного випромінювання.

Крім того, відповідь на петицію згадує і поширене хибне переконання, що мережі 5G якимось чином пов’язані з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19.

«Відсутні будь-які докази, що підтверджують сприяння 5G у розповсюдженні COVID-19 або будь-якої іншої хвороби чи інфекції. На момент появи COVID-19 переважна більшість країн не мала, і на цей час не має мереж 5G. Отже, вони навіть теоретично не могли сприяти розповсюдженню COVID-19», – йдеться в тексті.

Також інформацію про те, що COVID-19 передається через мобільні мережі 5G, спростували у Міністерстві охорони здоров'я України. Фахівці пояснили, що радіосигнали або хвилі мобільного зв'язку не переносять віруси.

Міф про 5G. Фото: Міністерство охорони здоров'я УкраїниМіф про 5G. Фото: Міністерство охорони здоров'я України

Ше один інцидент трапився в кінці травня 2020 року. Тоді намісник Почаївської лаври Володимир Мороз заявив про «мікрочіпну вакцину, контрольовану 5G». Йдеться про конспірологічну теорію, яка стверджує, що відомий підприємець та меценат Білл Гейтс через вакцини проти коронавірусу нібито «хоче впровадити в організм людей мікрочіпи, щоб контролювати їх за допомогою технологій 5G». Уже в червні група протестувальників вимагала від міської ради Почаєва надати інформацію про наявність у місті вишок з технологією мобільного зв’язку 5G та 4G.

Коли 5G з’явиться в Україні

У травні 2019 року п'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ «Про забезпечення послуг для впровадження системи рухомого (мобільного) зв'язку п'ятого покоління» і зазначив, що зв'язок 5G у 2020 році запрацює в більшості країн ЄС, тому він підписав указ, який чітко визначає графік запуску зв'язку п'ятого покоління у 2020 році в Україні. Проте запуск 5G в Україні так і не наблизився.

Представники мобільних компаній зазначають, що в нас ліцензія на 5G, найімовірніше, буде доступна на початку 2022 року. А станом на початок липня 2020 року 5G мережі вже були розгорнуті в 59 країнах. За даними GSMA до 2025 року у світі буде 1,2 мільярда користувачів 5G.

Фольга у поміч: як змінити швидкість інтернету вдома

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах