Різдво та його Надвечір’я для більшості українців є теплим сімейним святом, яке наповнене ароматом традиційних домашніх куті, вареників, узвару. За звичаєм, на Святвечір українці куштують 12 страв, кожна з яких має велике значення.
12 страв на різдвяний стіл символізують і кількість апостолів, і кількість місяців у році, що настає. Найважливішими з них є кутя та узвар. Інші страви індивідуальні, але обов’язково мають бути пісними, оскільки піст триватиме до самого Різдва, яке настає лише наступного дня після Святвечора.
Допоможіть журналістам Vgorode.ua виконувати свою роботу. Підтримайте фінансово >>> ❤Згідно з традиціями, удень перед Різдвом не можна взагалі нічого їсти. А за стіл сідають лише після того, як на небі з’явиться перша зірка — символ народження Спасителя. Та це суворе обмеження не стосується вагітних жінок, хворих або літніх людей та дітей. Її зміст, як і усього посту, не в покаранні, а в максимальному очищенні перед щасливим для кожного вірянина днем.
Різдвяний перелік у кожної господині свій, а різдвяні рецепти, незважаючи на вимоги посту, досить різноманітні. Тому кожен може приготувати свою улюблену страву, головне – щоб вона була пісною та приготована з любов’ю.
Вважають, що в Святвечір на столі мають бути страви з усіх овочів, злаків і фруктів, які є в господарстві, — це гарантує їхній хороший урожай наступного року.
Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram
Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook