Різдво та його Надвечір’я для більшості українців є теплим сімейним святом, яке наповнене ароматом традиційних домашніх куті, вареників, узвару. За звичаєм, на Святвечір українці куштують 12 страв, кожна з яких має велике значення.
12 страв на різдвяний стіл символізують і кількість апостолів, і кількість місяців у році, що настає. Найважливішими з них є кутя та узвар. Інші страви індивідуальні, але обов’язково мають бути пісними, оскільки піст триватиме до самого Різдва, яке настає лише наступного дня після Святвечора.
Згідно з традиціями, удень перед Різдвом не можна взагалі нічого їсти. А за стіл сідають лише після того, як на небі з’явиться перша зірка — символ народження Спасителя. Та це суворе обмеження не стосується вагітних жінок, хворих або літніх людей та дітей. Її зміст, як і усього посту, не в покаранні, а в максимальному очищенні перед щасливим для кожного вірянина днем.
Різдвяний перелік у кожної господині свій, а різдвяні рецепти, незважаючи на вимоги посту, досить різноманітні. Тому кожен може приготувати свою улюблену страву, головне – щоб вона була пісною та приготована з любов’ю.
Вважають, що в Святвечір на столі мають бути страви з усіх овочів, злаків і фруктів, які є в господарстві, — це гарантує їхній хороший урожай наступного року.
Читайте всі новини у нашому каналі Telegram, додавайтеся у Viber і підписуйтеся на нас в Instagram
Обговорити цю новину можна на нашій сторінці у Facebook