Робить довкола себе Європу: 29-річний священник проміняв Париж на львівське село

Робить довкола себе Європу: 29-річний священник проміняв Париж на львівське село. Фото: Храм святого Юрія с.Ладанці

Робить довкола себе Європу: 29-річний священник проміняв Париж на львівське село. Фото: Храм святого Юрія с.Ладанці

Події
11 лютого 2021 13:10

29-річний священик Іван Городицький проміняв Париж на віддалене село на Львівщині. Нині святий отець займається його відродженням. Парох став лідером громади і працює над культурним розвитком Ладанців, що на Перемишлянщині.

Не забудьте підписатися на канал Lviv.vgorode.ua в Telegram.

Почав із себе

У селі з населенням 400 мешканців отець Іван і за пароха, і за диригента, і за старосту, і навіть за кравця. Втім, чоловік не скаржиться на побутові умови. Він вміє і знає багато, застосовуючи знання не в теорії, а на практиці.

Фото: Храм святого Юрія с.ЛаданціФото: Храм святого Юрія с.Ладанці

29-річний священик взявся сам наводити лад у церкві і в Ладанцях, і люди до нього потягнулися. 

«Ми тепер маємо священика золотого, скажу, як воно є. Бо ми все були бідні, лиш тепер, як той священик прийшов, то ми трохи розвеселилися», — розповіла Zaxid.net Катерина Дух.

За словами Катерини Дідух, отець Іван власним прикладом змінює їхню свідомість.

«Як він прийшов, ой Боже, я не могла то витерпіти: він пішов там, де насмітили, взяв мішок і збирає ті пляшки. Я кажу, отче, та хто таке робить. Я так не можу, каже, не можу дивитись. Він збирав та й пішли люди за ним», — пригадує Катерина.

Зірки-хористи

Ставши парохом у Ладанцях, отець Іван взявся вчити хористів. Хоч і місцеві жительки, каже отець, співали незле, втім наголоси робили на свій лад.

«Ми молилися про святі оргáни, які хвалили Ісуса Христа, а вони співали óргани. І таке різне. Ну і апогеєм цього всього стало те, що люди недобре поєднували склади і молилися: «Слава Отцю, і Сину, і Святому Духуй... і нині й повсякчас і на віки віків амінь», — пояснює парох.

Фото: Храм святого Юрія с.ЛаданціФото: Храм святого Юрія с.Ладанці

Хоча ані отець, ані жінки не знають нотної грамоти, тепер ладанчанки — місцеві зірки. Гастролювали навіть за кордоном, співали на одній сцені із професійними хорами. 

Зміни у школі

Зміни відбулися і у місцевій школі. Там отець облаштував інтерактивний клас. У ньому проводить репетиції хору, інтерактивні уроки, перегляди фільмів, концерти, літургії.

«В нас є лише 24 дитини на цілу школу. І, відповідно, все зробити батьки не можуть. Але за допомогою великої ініціативи, бажання і головне вміння отця маємо такий клас гарний», — розповіла директорка школи в Ладанцях Оксана Підківка.

Відновлення Народного дому

Фото: Храм святого Юрія с.ЛаданціФото: Храм святого Юрія с.Ладанці

Відновлює священник з громадою і Народний дім в селі. За кошти меценатів вже перекрили будівлю, поставили нові двері. Невдовзі поруч буде парк із зонами для сімейного відпочинку.

У Ладанцях вже побувала делегація нідерландців, а зі сцени Народного дому звучали твори Баха та Вівальді.

Отець Іван вже третій рік робить довкола себе Європу. І не важливо, чи це Париж, а чи віддалене українське село.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах