Пішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитина

Пішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитина. Ілюстрація: Vgorode.ua

Пішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитина. Ілюстрація: Vgorode.ua

Події
17 лютого 2021 11:51

В Україні ледь не щодня діти, а особливо підлітки, тікають з дому. Батьки, як правило, не готові до такого повороту подій — у паніці. Що робити?! Де шукати?! 

VG Львів розповість, чому зникають діти, і що робити, якщо це сталося.

Як зазначили у Головному управлінні Нацполіції у Львівській області, у 2020 році на Львіщині зникли 488 неповнолітніх, серед яких — 255 малолітніх.

На щастя, з них 466 — були знайдені протягом доби. Всіх розшуканих повернули за місцем проживання, протиправних дій щодо дітей скоєно не було.

Пішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитинаПішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитина

"Спілкуйтеся з дітьми, не будьте байдужими до їх проблем, старайтеся уникати конфліктів. У випадку, якщо  ваша дитина зникла, негайно звертайтеся до поліції", — наголосили у поліції.

Що робити, якщо дитина зникла у громадському місці

Пішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитинаПішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитина

Заспокоїтися та не панікувати, адже це лише погіршить ситуацію! Якщо дитина зникла у торговому центрі, на ринку, вокзалі чи в аеропорту, слід
негайно звернутися до адміністрації. Повідомити прикмети дитини та те, у що вона була одягнена, попросивши оголосити про зникнення по гучномовцю. Опісля треба перевірити входи-виходи, туалети, автостоянки та склади.

Що робити, якщо дитина втекла з дому

Для початку треба оглянути її речі (чи взяла вона з собою запасний комплект одягу, документи, ґаджети, гроші). Також не завадить пошукати особистий щоденник (цей той випадок, коли його можна читати!) і перевірити сторінки у соцмережах, можливо, там знайдеться необхідна інформація. Пригадайте, чи були якісь підозрілі телефонні дзвінки або розмови. Розпитайте сусідів, можливо вони бачили дитину, або людей, які приходили до вас додому, чи чули якісь звуки з вашої квартири.

Що робити, якщо дитина зникла за містом 

Попросіть родичів, друзів, знайомих, волонтерів міста допомогти у пошуках. Також до пошуків можна залучити працівників лісгоспу, надзвичайників, кінологів із собаками. 

Звернення у поліцію

Подати заяву до поліції можна у відділенні або, зателефонувавши за номером 102. Для швидшого пошуку поліції знадобляться: актуальне фото дитини, речі, на яких можуть бути її відбитки, запах чи волосся.

Як допомогти поліції у пошуках

Зателефонуйте у довідку лікарень, вокзалів. Повідомте про зникнення дитини в школу, садок, гуртки, які вона відвідувала. Запитайте, чи не говорила дитина комусь про те, що хоче втекти, чи не приходив до неї хтось підозрілий.

Розклейте оголошення про зникнення з фотографією, прикметами дитини та своїми контактами. Розмістіть такі оголошення на спеціалізованих пошукових сайтах, у соцмережах;. Зверніться у місцеві ЗМІ.

Що робити після того, як знайшли дитину

Пішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитинаПішла до школи і не повернулась: що робити, якщо зникла дитина

Поліцейські наголошують, що після того, як дитина знайдеться її у жодному разі не слід сварити. Спершу заспокойтеся, а вже потім поговоріть про те, що сталося.

"Також, час від часу обговорюйте з дитиною, що робити, якщо вона загубиться: як їй діяти і до кого звертатися. Поясніть, як поводитися з незнайомцями. У дитини має бути готовий алгоритм дій", – розповіли у патрульній поліції Львівщини.

Це чат - пиши та читай 👇
Ого! ти доскролив до нашого чатбота 😏
Тепер у тебе є можливість налаштувати його під себе і дізнаватися важливий контент першим, щоб розповідати друзям
Тільки пошта, тільки хардкор 🤘
Ми в соцмережах